İvedilikle yıkılacak!

Çorum’da köy içleri ile tarım arazileri üzerine yapılan izinsiz inşaatların ivedilikle yıkılacağı açıklandı.

30 Mart 2020 Pazartesi 12:12
İvedilikle yıkılacak!

Çorum’da köy içleri ile tarım arazileri üzerine yapılan izinsiz inşaatlar yıkılacak.

Valilik İl Özel İdaresi’nde yapılan açıklamada, Çorum merkez ve ilçelere bağlı köy içlerinde ve tarım arazileri üzerine izin alınmadan inşaat yapıldığı tespit edildiği, bu inşaatlar ile ilgili yıkım işlemleri için hukuki süreçlerin devam ettiği, hukuki işlemlerin tamamlanması ve yıkım kararlarının tekemmül etmesi durumunda ise yıkım işlemleri ivedilikle gerçekleştirileceği bildirildi.

Açıklamada, üyrıca 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 27, 32 ve 42’nci maddelerinde değişikliğe gidildiği ve 20 Şuibat tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatılarak, şu bilgilere yer verildi;

3194    Sayılı  İmar Kanunu’nun değişen ilgili maddeleri doğrultusunda; Köy Yerleşik Alanı ve Civarı sınırı içerisinde yapılaşma amacı ile yapılacak inşaatlardan İdari işlemlerden ücret alınmayacaktır.

Köy Yerleşik Alanı ve Civarı sınırı içerisinde yapılacak yapıların inşaat izinlerinde Köy İhtiyar Heyeti kararı kaldırılmış olup Valilik (İl Özel İdaresi) tarafından projelerin onaylanmasını müteakip inşaat inşaat çalışmalarına başlanılacaktır. Bu alanlar içerisinde kaçak yapılaşmalar ile ilgili sorumluluklar da köy muhtarı uhdesinde olup kaçak yapıların ivedilikle Valiliğe bildirilmesi gerekmektedir.

İnşaat işlemlerinin bitmesini müteakip elektrik aboneliği almak isteyenlerin Valilik(İl Özel İdaresi) izni olmaksızın abonelik işlemlerini yaptırması mümkün değildir.

Kaçak yapılaşmalar ile ilgili Kanun’un 32’nci maddesine göre Valiliğimizce yapılan tespitler sonrasında 7 gün içerisinde Tapu Müdürlüklerine ivedilikle yazışma yapılarak kaçak yapının bulunduğu parsele “Parsel üzerindeki yapı İmar mevzuatı hükümlerine aykırıdır.” beyanı verilecektir. Bu beyan, İmara aykırılık olan durum ortadan kalkmadığı (İnşaat izni almadığı veya inşaat izni alamaması halinde yıkım işleminin gerçekleştirilmemesi) takdirde beyan kaldırılamayacaktır. Yıkım kararlarının alınması durumunda ise; 6 ay içerisinde yıkımı gerçekleştirilmeyen yapılar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkılabilecek veya yıktırılabilecektir. Yıkım bedeli ise ilgili kurumdan %100 fazlası ile tahsil edilecektir.

Valiliğimizce yapılan tespitler sonrasında kaçak yapılaşmalarla ilgili verilecek olan İdari para cezalarında; yapının toplam inşaat alanının emlak bedeliyle çarpımı üzerinden hesaplanan tutara parselin toplam alanının emlak bedeli ile çarpımı üzerinden hesaplanan tutar ayrıca ilave edilecek ve İdari para cezaları da tapu sahibine kesilecektir. Ayrıca yapının ruhsata tabi olması ancak yapı ruhsatı almaması durumunda kanun gereği hesaplanan toplam bedel %180 oranında arttırılacak ve çevre kirliliği nedeniyle de %20’lik artırım da uygulanacaktır. Parsel üzerinde birden fazla yapı olması durumunda ise bu hesaplanan tutara her bir yapı için ayrı ayrı cezai işlem uygulanacaktır.

Örnek verilecek olursa;10.000 m² yüzölçüme sahip tarım arazisinde 100 m²’lik bir kaçak yapı (gölgelik, çardaklık, konteyner, ahşap yapı vb.) tespit edildiğinde, 20.02.2020 tarihinden önce belirlenen tutar 2.092,11 TL iken bu kanun değişikliğinden sonra belirlenen tutar 25.064,51 TL olmaktadır. Bu husustan da anlaşılacağı üzere parselin alanı ne kadar büyükse İdari para cezası da katlanarak artmaktadır. İdari para cezaları ile ilgili tüm bilgiler https://www.tbb.gov.tr/storage/userfiles/imar_ceza/imarCeza.html internet adresi üzerinden de hesaplanabilmektedir.

İdari para cezalarının ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde, imar mevzuatı hükümlerine aykırılık teşkil eden yapının sahibi tarafından ortadan kaldırılması veya Kanun hükümleri çerçevesinde Yapı Ruhsatı/İnşaat izni alması halinde, 5’nci maddede hesaplanan tutarda bulunan parselin toplam alanının emlak bedeli ile çarpımı üzerinden hesaplanan tutar tahsil edilmeyecektir. Bu hususlar doğrultusunda; Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için gerekli hassasiyeti göstermeleri ve gerektiği takdirde konu ile ilgili Çorum İl Özel İdaresi’nden bilgi almalarının kendi yararlarına olacağı bilinmesi hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Son Güncelleme: 02.04.2020 00:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş çorum 2020-03-31 07:44:16

Mahfedilen tarım arazileri acilen düzeltilmeli özel idare geri adım atmamalı imar rantının önüne geçmeli bu hobi bahçesi yapan adamlar çorumda belli hepsine savcılıktan soruşturma açılmalı

Avatar
İmar barışı 2020-03-30 17:35:20

vatandaş hobilerde arazilerde üretim yapıyor.Stres atıyor.Kendini buluyor.

İmar barışı neden çıktı .Toplumsal barış için çıktı.İmar barışına başvuranlar dışında.
Yeni yapılanlara engel ol.
Diğer türlü koylerde beldelerde şehirlerde birbirlerini şikayet ederler.

Avatar
Çorumlu 2020-03-30 19:47:07

İmar affı çıktığında kılıç vali döneminde zorla belge alırdınız. Hemde kanunun 2017 ekime kadar olan yapılar geçerli demesine rağmen yarım kalan inşaatlarda bile işlen yapmadan belgenizi alın gelin dediniz. Şimdide yıkacağız diyorsunuz. Cesaretiniz varsa ana cadde üzerinde imar barışı kanunun tarihine aykırı bir biçimde ilave yapılan giyim mağazasının kaçak kartlarını yıkın.ama cesaret edemezsiniz çünkü çok güçlü bir iş adamının o bina

Avatar
Vatandaş 2020-03-30 18:28:38

Sn Valim kimlik siyaseti yapılmadan her türlü kaçak, fazla ve izinsiz yapılan her türlü yapı ister şehir merkezinde isterse dışında komple yikilmalidir.Sadece yilmakla kalmamalı para cezalarida verilmeli.

Avatar
Emekli saglikci 2020-03-30 20:59:45

Koca çukurova kayseri eskişehir konya adapazarı binevler heba oldu dere yatakları gökdelen doldu giden gitti ruhuna el fatiha

Avatar
Çorumlu 2020-03-30 13:16:17

Kucuk sanayi sitesinde de bir suru kaldirim yol isgali dukkan yanlarina yapilan bir suru kapali alan var belediyeye ait olan yerlere dahi bir suru kopek kulubesi vs yerler yapili lutfen oralarada bi bakin

Avatar
Çorum19 2020-04-05 21:33:18

Milli Emlak'tan imarlı arsa aldık ama ne hikmetse ELEKTİRİK yol su hiçbir çalışma yapılmadı fakat bu verimsiz toprak arazisi üzerinde yapılan hobi bahcelerinden bir parsel alındı elektirigi suyu yolu herşeyi mevcut üzerine evini yaptık ama yapana kadar hiçbir şey yok yaptıktan sonra yaz cezayı gitsin adelete bak adalete

banner165