Kaçak azaldı, vergi geliri arttı

Ekonominin kanayan yarası olan kaçak ürün ticaretini engellemek için...

16 Temmuz 2015 Perşembe 11:33
 Kaçak azaldı, vergi geliri arttı


Ekonominin kanayan yarası olan kaçak ürün ticaretini engellemek için 150 bin perakendeci esnafıyla birlikte mücadele edildiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kayıt dışı ekonominin ve kaçak ürün ticaretinin korkutucu boyutuna dikkati çekerek, "Gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 26'sını oluşturan kayıt dışı ekonomi, ekonomik istikrarı olumsuz etkiliyor. Kayıt dışılık, devletin vergi tahsilatına ve dürüst esnafın gelirine zarar veriyor. Özellikle akaryakıt, sigara, alkol gibi yüksek vergili ürünlerdeki kaçağa dikkat etmek gerek. Sorun, vergi kayıpları ile de sınırlı değil. Kaçak ürünlerin geçmişleri karanlık. Nereden geldiği, içeriği bilinmez. Kaçak ürünler organize suç örgütlerinin finansmanını oluşturur" dedi.


"VERGİ GELİRLERİ 2 MİLYARDAN FAZLA ARTACAK"


Kaçakla mücadele kapsamında devlet tarafından atılan adımların önemini vurgulayan Palandöken, "Kaçak ürün ticareti ile topyekûn mücadele etmeliyiz. Devletimizin aldığı önleyici ve caydırıcı tedbirler, vatandaşlarımızın destek ve katılımı ile birleşince başarılı sonuçlar elde ediliyor. Örneğin, milyarlarca liralık vergi kaybına sebep olan kaçak sigara ticareti, bu yılın ilk altı ayında yüzde 20'lerden yüzde 12'lere geriledi. Bu da, yıllık 2 milyar liradan fazla vergi tahsilatının artması demek. Kaçak sigaradaki azalmada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ve diğer ilgili kurumların attığı kararlı adımların rolü büyük. Kaçakçılık suçlarına verilen hapis cezalarının artırılması, kaçak sigarayı yakalatanlara para ödülü verilmesi, denetimlerin artırılması, ALO 136 ihbar hattının kullanımının teşvik edilmesi gibi gelişmeler bu mücadeleyi sevindirici noktaya taşımıştır" diye konuştu. 


"BİLİNÇ ARTTIKÇA KAÇAK ORANI AZALIYOR"


Devletin kaçağa karşı verdiği mücadeleye destek ve esnafın gelirini korumak için 2013 ve 2015 yıllarında ayrı ayrı gerçekleştirdikleri bilinçlendirme çalışmalarına dikkat çekin Bendevi Palandöken, "Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!' kampanyası kapsamında, geçtiğimiz iki ay boyunca Türkiye genelinde 150 bin perakende satış noktasına binlerce poster, broşür ve bilgilendirici kampanya malzemesi dağıtıldı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler de dahil olmak üzere; kaçak ürün ticaretinin yüksek olduğu birçok şehirde sokak afişleri kullanılarak toplum kaçak ürünlere karşı uyarıldı. Esnafımızdan sonra, toplumun da bilinmezlerle dolu kaçak ürünler hakkında bilinçlendiğini görmek mutluluk verici. Kampanyaya gösterdikleri ilgi ve kaçakla mücadele konusundaki duyarlılıkları için yetkililere ve toplumun her kesimine gönülden teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.



Son Güncelleme: 16.07.2015 11:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165