‘Kaçakla mücadele artarak sürmeli’

Kaçakla mücadelede özellikle son dönemde önemli adımlar atıldığını ve mücadelenin kararlılıkla...

09 Ekim 2014 Perşembe 18:11
 ‘Kaçakla mücadele artarak sürmeli’


Kaçakla mücadelede özellikle son dönemde önemli adımlar atıldığını ve mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini belirten Çorum Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özkan Şanal,  ülkemizdeki halen her 5 paket sigaradan 1’inin kaçak olduğunu söyledi.


Türkiye’de kaçak sigara satışının başını alıp gittiğini kaydeden Şanal, “Sokakların, pazarların ve kahvehanelerin önlerini kaçak sigara tezgahları sarmış durumda. Bir yandan her yıl milyarlarca lira vergi kaybedilirken, diğer yandan da esnaf işinden oluyor. Cirosunun yarısından fazlasını sigaradan elde eden esnaf, hayata geçirilen bazı önlemlerden memnun olsa da, denetimlerin daha da artırılmasını ve 100 metre mesafe yasağı ile kara paket gibi kaçakçılığı artıracağı değerlendirilen uygulamalardan uzak durulmasını istiyor” dedi.


Sigara paketlerindeki logo, marka, renk gibi unsurları yasaklamayı öngören kara paket uygulamasının Türkiye’de kaçakçılığı % 55 oranında artıracağını ifade eden Özkan Şanal, “TESK’in ‘Kaçak ürün alma, kapıma kilit vurma’ kampanyası başarıyla sonuç verdi. TESK’in kaçak ürün satışına karşı geçtiğimiz yıl Ekim ayında başlattığı bu kampanyası, toplumsal bilinçlendirmeye önemli katkı sağladı. Aynı yıl aktifleştirilen ücretsiz Alo 136 kaçakçılık ihbar hattının 2013’te 36 bine yakın çağrı almasında TESK’in kampanyasının etkisi kuşkusuz büyük oldu. Yakın zamanda yapılan bir düzenleme ile kaçak sigarayı yakalatan ve yakalayanlara parasal ikramiye veriliyor. Buna göre 10 bin paket kaçak sigarayı yakalatan bir vatandaş, neredeyse 7-8 bin TL’ye yakın ödül kazanabilecek” diye konuştu.




Son Güncelleme: 09.10.2014 18:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.