‘Kaçaktan uzak durun’

Kaçak sigara yakalanması ile ilgili haberler asayiş bültenlerinde sıkça yer alıyor.

21 Temmuz 2015 Salı 16:25
 ‘Kaçaktan uzak durun’


Kaçak sigara yakalanması ile ilgili haberler asayiş bültenlerinde sıkça yer alıyor. Yıllık 5,5 milyar TL vergi kaybına neden olan yasa dışı sigaraların Türkiye genelindeki seviyesi ise bir türlü düşmüyor.

Çorum esnafı sokak ortalarında ve semt pazarlarında denetimsizce satılan bu ürünlerle rekabet edemediklerini ve ekonomik olarak dayanma gücünün tükendiğini dile getiriyor.

Sokakta 2 - 3 lira gibi rakamlara satılıp hiçbir denetime tabi olmayan ve vergisi ödenmeyen kaçak sigaralar, yasal ticaret gerçekleştiren esnafı büyük zarara uğratmakta. Kaçak sigara ticaretinin büyüklüğü karşısında esnaf, “Başkaları vergisiz, denetimsiz, ucuza kaçak yoldan ürün satınca; olan bizim gibi dürüst bir şekilde ticaret yapmaya çalışan esnafa oluyor. Kaçak yüzünden kazancımız gün be gün eriyor. Bayramlara dahi sevinemez hale geldik” diyerek serzenişte bulunuyor.  Ülkemiz maalesef kaçak cenneti haline geldi. Çorum ilimizde ne yazık ki bundan payını alıyor. Esnafa kan ağlatan kaçak sigara ticaretinin tüm Türkiye çapında yüzde 16’lar seviyesinde olduğu belirtiliyor. “ diye konuşuyor.

Çorum Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özkan Şanal, yaptığı açıklamasında, kara paket uygulanmasına karşı hükümeti uyardı. Şanal, şunları söyledi: "Son zamanlarda kaçak sigara ile mücadele kapsamında devlet başarılı çalışmalar yapıyor. Kaçak sigara suçunun hapis cezasının alt sınırının 3 yıla çıkarılması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ücretsiz 'Alo 136 Kaçakçılık İhbar Hattı'nın yeniden aktifleştirilmesi ve ihbarda bulunup kaçak sigara yakalatan vatandaşa ikramiye verilmesine yönelik düzenlemeler ve esnafın yarasına bir nebze de olsa merhem olmasını ümit ettiğimiz esnafımız için esnaf ile birlikte yürütülen bir bilinçlendirme kampanyası başlatıldı: ‘Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!’ kampanyası sevindirici gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. Bundan sonra sonrasında mücadelenin sürekliğinin sağlanması ve kaçakçılığı teşvik edecek düzenlemelerden kaçınılması esnaf tarafından kritik olarak değerlendiriliyor. Örneğin yasal satış noktalarını eğitim kurumları arasında en az
100 metre mesafe zorunluluğunun getirilmesi binlerce bakkalı kapanmasıyla sonuçlanacak ve kaçak sigara tezgahlarının ekmeğine bal sürecektir. Avrupa'da kaçak sigaranın yüzde 14'e tırmanmasına neden olan kara paket uygulamasına geçilmesi de zaten rekor seviyesindeki kaçağı artırarak hem esnafa hem de ekonomiye zarar verecektir. Yapılan araştırmalar kara paketin Türkiye'de yüzde 55 artacağını gösteriyor. Bu yüzden diyoruz ki bilinmezlerle dolu kaçak ürünlerden uzak durun!”



Son Güncelleme: 21.07.2015 16:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.