Kalede yıkım nihayet başlıyor

Tarihi Çorum Kalesi'nde yılın son gönünde yıkım başlıyor.

27 Aralık 2019 Cuma 16:29
Kalede yıkım nihayet başlıyor

Tarihi Çorum Kalesi’nin turizme kazandırılması yolunda yıkım çalışmaları nihayet başlıyor. Çorum Belediyesi, 30 Aralık Pazartesi günü 4 parselde gerçekleştireceği yıkım çalışmalarıyla Çorum Kalesi’nde yapılacak olan çalışmaları başlatacak.

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, göreve geldikleri günden beri söz verdikleri projelerle ilgili altyapı çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini, bu çalışmalardan Çorum Kalesi Projesine somut olarak başladıklarını bildirdi.

Kale'nin önemini hatırlatan Aşgın, “Kale, şehrimiz için çok önemli bir değere sahip. Şehrimizde az sayıdaki tarihi eseri turizme kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu eserlerin en önemlilerinden biri de Çorum Kalesi. Uzun zamandan beri üzerinde yoğun bir şekilde devam ettirdiğimiz çalışmalarımızın meyvelerini almaya başladık. Kale içerisinde daha önce kamulaştırdığımız yapıların yıkımını gerçekleştireceğiz.” dedi.

Çorum Kalesi’nin bir zamanlar define avcıları ve bağımlıların yuvası haline geldiğini, yaptıkları çalışmayla bunun önüne de geçeceklerini belirten Aşgın, “Ankara 2 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü, yaptığımız titiz ve uzun bir çalışma sonrası yıkım kararını onayladı. Tarihi Kale’nin turizme kazandırılması yönünde yapacağımız çalışmaların da önü açılmış oldu. Nihayet muradımıza eriyoruz. Bu zamana kadar bu çalışmaya emek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

RESTORASYON VE TURİZME KATKI

Çorum Kalesi’nin içerisinde yer alan 42 metruk yapının kamulaştırıldığını, bu yapılardan 39’unun tescilsiz 3’ünün ise tescilli yapı olduğunu vurgulayan Aşgın, “Çorum’umuzda bulunan tüm tarihi eserlerin restorasyonunun yapılmasını, bu eserlerin halkımızın hizmetine sunulması çok önemsiyoruz. Bu eserlerden biri olan tarihi Çorum Kalesi’nde yapacağımız çalışmalarla, kaleyi turizme kazandıracağız. Çorum Kalesi’yle ilgili üzerinde uzun zamandan beri yoğun bir şekilde sürdürdüğümüz çalışmalarımızı pazartesi günü Ankara 2 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğümüzün belirlediği 4 parselde yapacağımız yıkım çalışmalarıyla fiilen de başlatmış olacağız. Tabi yıkım ve temizleme çalışmaları tamamlandıktan sonra inşaat işlerimiz başlayacak. Ama onun öncesinde Kale içerisinde alt yapı çalışmalarını yapacağız. Yaklaşık 5 dönüm alan üzerine kurulu kale içerisinde yapacağımız çalışmalar sonrasında şehrimiz çok önemli bir tarihi eserini daha kazanmış olacak.” şeklinde açıklamada bulundu.

Aşgın, çalışmayla birlikte kale içindeki metruk evlerin yıkılmasıyla birlikte kale bedenlerinin de ortaya çıkacağını sözlerine ekleyerek, 8 asırdan beri ayakta duran kalenin tüm güzelliği ve ihtişamı ile ortaya çıkacağını vurguladı.

Son Güncelleme: 30.12.2019 15:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
adsız 2019-12-27 22:05:35

Güzel haber...Kaledeki metruk evler yıkılınca Orayı millet bahçesi şekline getirirsek hem kale içi ve de çevresi canlanır...Önce insanımız gider Sonrasında turist te gelir. gezdirilir.Bir kafe.Bir lokanta.Bir Cami ve yesillik...

Avatar
Orhan 2019-12-27 17:30:40

Kalemiz var turist gezemiyor. Bu ayıp bize yeter.

Avatar
HASAN 2019-12-30 12:53:59

Kalenin etrafındaki bakımsız tehlikeli mekruk evlerede bir el atsanız çok güzel olacak kiremitleri düşecek yıkılma tehlikesi olan bakımsız evler hattinden fazla kale ve çevresine imar düzenlemesi gerekiyor şehirin ortası ama Afrika ülkelerini andırıyor Eski itfaiye mi telefoncular sitesimi ne ise bir çevresinde dolaşırsanız Çoruma hiç ykışmayan görüntüler kolay gelsin