‘Kalkınma insanla olacak’

Ensar Vakfı Çorum Şubesi Salı Konferanslarının konuğu Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan...

19 Mart 2015 Perşembe 17:17
 ‘Kalkınma insanla olacak’


Ensar Vakfı Çorum Şubesi Salı Konferanslarının konuğu Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan oldu. Alkan, ‘Yeni Türkiye’de Üniversitelerin Değişen Misyonu’  konulu konferans verdi.


Bu toprakları bize vatan yapan şehitlerimize Fatiha Suresi  okuyarak açılış konuşmasına başlayan Çorum Ensar Vakfı Şubesi Başkanı  Halil İbrahim Aşgın, üniversitenin dünya üniversitesi olma noktasında yapmış olduğu başarılı çalışmalardan duydukları memnuniyeti getirerek, “Vakfımıza çok büyük destekleri olan ve her zaman yanımızda hissettiğimiz Rektör Prof. Dr. Alkan’a, etkinliğimize katılımlarından dolayı teşekkür ederim” dedi.


Güzel bir vesile ile bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, toplumla iç içe olan, toplumun dertlerini bilen, toplumun dertleri ile hem hal olan insanların yönetici olması ile başlayan olumlu bir süreç yaşamakta olduğumuza dikkat çekerek “Bilim bilim içindir” anlayışının, “Bilim toplum içindir” anlayışına yerini bıraktığını kaydetti.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muazzam girişimleri sonrasında bu noktaya gelindiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Alkan, sözlerine “Üniversite deyince ilgili alanlarda mesleki eleman yetiştirilmesi akla geliyor ama bizim anladığımız ve Yeni Türkiye’nin de bize söylemiş olduğu üniversite; toplumla her anlamla iç içe olan, topluma eli değmiş olan bir üniversite” şeklinde devam etti.


Üniversitenin de gücü yettiği oranda kamu ile, özel sektör ile ve STK’larla iç içe olarak toplum yararına işler yapma gayretinde olduğunu aktaran Rektör Prof. Dr. Alkan, 1933’ten bugüne var olan üniversitelere ilişkin genel değerlendirme yaparak sözlerine şöyle devam etti:


“Yeni Türkiye’de artık üniversitelerin toplumun her alanında iç içe olması, konularla bizzat ilgilenmesi olmazsa olmazlardan biri haline gelmekte ve insanların üniversitelerden beklentileri bir hayli artmaktadır. Üniversitelere eğitim veren kurumlar olmanın ötesine çıkarak sahip olduğu bilgi birikimini bulunduğu toplum yararına sunma misyonu da yüklenmektedir.


Toplum, devlet ve iş dünyasıyla farklı ilişkiler kuran ve 3. Kuşak Üniversite olarak adlandırılan bu modelde, üniversitelerden araştırma yoluyla bilgi üretmesi, ürettiği bilgiyi eğitim yoluyla yeni nesillere aktarması ve toplumun ihtiyaçlarına uygun hizmetler sunması istenilmektedir.


Yakın tarihe kadar topluma ve toplumsal sorunlara uzak durarak uzun yıllar bilimle, araştırmayla, eğitimle değil; kavgayla, kamplaşmayla, yasaklarla anılan üniversitelere, “Yeni Türkiye”de çok önemli görevler verilmekte siyasetçisiyle, bürokratıyla, özel sektörüyle, ilgili tüm taraflarıyla el ele vererek Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaşması için üzerine düşen görevleri yerine getirmesi istenilmektedir.


Üniversitelere verilen önemden hareketle ülkemizdeki üniversitelerin sayıları her geçen gün artmakta, ülkemizin tüm coğrafyasında toplumun, top yekûn eğitimle şahlanması amaçlanmaktadır. Türkiye'nin imkanları buna her zamankinden daha da müsaittir. Çünkü milletimizin önündeki engeller kaldırılarak -kamusal alan- toplumun hizmetine sunulmakta ve üniversitelerin ihtiyaçları en üst düzeyde giderilmektedir” ifadeleri ile devam etti.


Dünyada ekonomik ve bilimsel bir yarış olduğuna dikkat çekerek “Bizlerde ekonomik olarak güç ü olmak istiyorsak içinde katma değeri yüksek olan, bilimsel değeri yüksek olan, teknoloji ağırlıklı ürünleri üretmeliyiz” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, “Memleketimizin yararına işler yapmak zorunda olan bizler, mazeret üretmeksizin eğitim öğretim faaliyetlerimiz beraberinde çağın gerektirdiği teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek inovatif çalışmalar yapmalı, bulunduğumuz topluma katma değeri yüksek ürünler sunarak milletimize en yüksek faydayı sağlamalıyız. 12.yüzyılda El-Cezeri isimli Müslüman bir bilim insanı tarafından ilk robot teknolojisinin geliştirildiği düşünüldüğünde tarihi başarılarla dolu olan milletimiz, bunu fazlasıyla hak etmektedir” şeklinde devam etti.


Üniversite sektör iş birliğinin önemine vurgu yaparak konuşmasını sürdüren Rektör Prof. Dr. Alkan, Üniversite sanayi işbirliğinin ABD’de 1853-1857 verilen önerge ile başladığını ve Abraham Lincoln tarafından 1862 yılında kabul edildiğini ifade ederek yaklaşık 200 yıl öncesinde üniversite sanayi işbirliğini başlatmış olan ABD’nin aradan geçen süre içerisinde teknolojide, bilimde ve pek çok konuda ciddi mesafeler kat ettiğini açıkladı. Başarıların tesadüf olmadığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Alkan, “Tıpkı Osmanlı İmparatorluğu’nda olduğu gibi bilim dili dünyanın dili oluyor”


“Bizlerde gençlerimizi iyi motive ederek ne yapmaları konusunda bilinçlendirmeli, gençlerimizi doğru hedeflere yönelterek enerjimizi doğru işlerde harcamalıyız” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, “Yaşanan bu olumlu gelişmeler ve üniversitelere sağlanan imkânlar beraberinde tüm kurumlarımızla iş birliği içerisinde öğrenci odaklı bir yönetim anlayışı ile çalışmalarını sürdüren Üniversitemiz de her geçen gün gelişmekte, tüm paydaşlarından aldığı desteklerle gelişimini sürdürmektedir. Üniversite sektör işbirliği kapsamında sahip olduğu bilgi birikimini bulunduğu topluma aktaran, katma değeri yüksek ürünler elde ederek topluma ekonomik katkı sağlamayı amaç edinen üniversitemiz, Türkiye'nin yegâne kalkınma kapasitesinin insan olduğu bilinciyle bulunduğu coğrafyaya en üst faydayı sağlamak için üzerine düşen görevi yapma gayretindedir” şeklinde konuştu.



Son Güncelleme: 19.03.2015 17:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.