Kanalizasyon sorunu kökten çözülüyor

Bu yıl, Çorum merkez ve ilçelerine bağlı tüm köylerin kanalizasyon sorunları tamamen çözülecek.

21 Şubat 2017 Salı 18:53
Kanalizasyon sorunu kökten çözülüyor

Bu yıl, Çorum merkez ve ilçelerine bağlı tüm köylerin kanalizasyon sorunları tamamen çözülecek.


Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan'ın verdiği bilgiye göre; 2017 yılında kanalizasyon bulunmayan köy ve bağlılara yeni kanalizasyon tesisi yapılacak, kanalizasyon oranı % 80’den % 100’e çıkarılacak. Küçük olan köylerde ise bireysel fosseptik sistemi ile kanalizasyon sorununu çözülecek. 2017 yılından itibaren artık kanalizasyon sorunları tarihe karışacak.


Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan ile İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Çıplak'ı ziyaret etti.


Recep Çıplak'ın yeni görevinin hayırlı olmasını dileyen Milletvekili Ceylan, İl Özel İdaresi'nin çalışma programı hakkında bilgiler aldı.


Burada yapılan görüşmede; 2017 yılında kırsal alanlara yapılacak çalışmalar gözden geçirildi, belirlenen proje ve hedefler ile İl Özel İdaresi'nin bütçe ve kaynak durumları masaya yatırıldı.


Toplantının ardından bir açıklama yapan Milletvekili Ceylan, bu sene için büyük bir hedef belirlendiğini, Vali Necmeddin Kılıç'ın da katkı ve duyarlı yaklaşımları ile köylerin tüm altyapı sorunlarının çözüleceğini, Milletvekilleri, Valilik, Özel İdare, İl Genel Meclisi ve kamu kurumlarının ortak hareket etmesi ile köylerin standardını yükselteceklerini, altyapı sorunlarını çözmenin yanı sıra üstyapı yatırımlarına da devam edeceklerini bildirdi.


Cumhuriyet tarihi boyunca köylere verilen tüm hizmetlerin toplamından daha fazla hizmetin 2017 yılında götürüleceğinin altını çizen Ceylan, "köylerimizin tüm altyapı sorunlarını çözeceğiz. Daha sonra üstyapı hizmetlerine ağırlık vereceğiz. Köylerimize altyapı hizmetlerinin yanı sıra çocuk oyun grubu, halı saha, köylü kadınlarımızın el işi ve gıda ürünlerini pazarlayabilecekleri pazar yerleri kuracağız. Şehirde ne varsa köyde de o olacak. Köylerimizi şehirleştireceğiz" dedi.


2017 yılında
437 km. asfalt hizmeti yapacaklarını, böylelikle asfalt yol oranının yüzde 51'den yüzde 70'e çıkacağını bildiren Ceylan, birinci ve ikinci kat asfalt yapımının ardından "beton asfalt" döneminin başlayacağını, yolların standardının yükseltileceğini vurguladı.

2017'de ayrıca 449 köyde kilitli beton parke taşı yapılacağını açıklayan Ceylan, çalışmaların yarım kaldığı köylerde eksikliklerin tamamlanacağını, tüm köylerin en azından ana arterlerinin kilit taşı ile döşeneceğini, köylünün artık ayağını çamurdan kurtaracaklarını söyledi.


Köylerin kanalizasyon sorunlarının da bu sene yüzde 100 oranında çözüme kavuşturulacağını ileten Ceylan, "2017 yılında kanalizasyon bulunmayan köy ve bağlılara yeni kanalizasyon tesisi yapılacak, kanalizasyon oranı % 80’den % 100’e çıkarılacak. Küçük olan köylerimizde ise bireysel fosseptik sistemi ile kanalizasyon sorununu çözeceğiz. 2017 yılından itibaren artık kanalizasyon sorunları tarihe karışacak" ifadesini kullandı. 
Milletvekili Ceylan, bireysel fosseptik uygulaması hakkında ise şu bilgileri verdi:

BİREYSEL FOSSEPTİKLER


"Bireysel fosseptikler, her hanenin kendi evsel atıklarının bertaraf edildiği sızdırmalı ya da sızdırmasız derin kuyulardır. İl Özel İdaresi'nce planlanan bireysel fosseptikler ise HDPE esaslı spiral sarımlı borular kullanarak sızdırmalı olarak yapılmaktadır. Borunun çapı
140 cm., yüksekliği ise 170 cm.'dir. Böylelikle 2,61 m3 hacim elde edilmektedir. Uygulamada 2 x 2x 2 m. ebatlarında çukur açılmakta ve çukurun altına 20 cm. blokaj taşı konulmaktadır. Spiral sarımlı HDPE delikli boru yerine yerleştirildikten sonra etrafı yine blokaj taşı ile doldurularak, üzerine polietilen esaslı kapak konulmakta ve havalandırma bacası da bulunmaktadır. Ev bağlantısı da tamamlandıktan sonra sistem çalışmaya başlamaktadır.

BİREYSEL FOSSEPTİKLERİN AVANTAJLARI:


- Bireysel fosseptiklerde evsel atıklar toprağa sızdığından herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmamaktadır.


- Şebekeli sisteme göre ciddi bir maliyet avantajı bulunmaktadır.


- Ayrıca bir arıtma sistemine gerek olmadığından, arıtma sistemi maliyeti de bulunmamaktadır.


- Nüfusu az olan ve kanalizasyon şebekesinin çalışmayacağı yerleşim yerlerinde ideal bir sistemdir.


- Spiral sarımlı ve HDPE esaslı bireysel fosseptiklerde diğer bireysel fosseptik uygulamalarına göre (taş duvar vs) uygulama kolaylığı vardır. 1 saat içinde 1 hanenin uygulaması tamamlanmaktadır.


- Şebeke sistemi olmadığı için köy içinde ve dışında kazı çalışması yapılmamakta ve bu durum ise zorunluluk nedeniyle özel mülkiyetlerden yapılan geçişlerde ki hukuki sorunları ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca kazı esnasında diğer tesislere verilen olası zararlar ortadan kalmaktadır."



Son Güncelleme: 21.02.2017 19:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.