Karar bürokratik oligarşinin ayak sesi

Özgür Der Çorum Şubesi, Danıştay 8. Dairesi’nin öğrenci andı kararını eleştirdi.

19 Ekim 2018 Cuma 21:33
Karar bürokratik oligarşinin ayak sesi

Özgür Der Çorum Şubesi, Danıştay 8. Dairesi’nin öğrenci andı kararını eleştirdi.

Söz konusu kararı milliyetçi-şoven havanın tezahürü olarak yorumlayan ve iktidarın bunu görmesi gerektiğini savunan Özgür Der, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; “Danıştay 8. Dairesi 2013’te MEB yönetmeliğinde yapılan değişikliğe dair Türk Eğitim Sen’in açtığı iptal davasında kararını açıkladı ve okullarda ant okutulmasına son veren düzenlemenin iptaline hükmetti. Danıştay 8. Dairesinin kararında ‘1933 yılından beri devam eden’ ant uygulamasının ‘devletin anayasal niteliğiyle uyumlu ve Türk devletini ve milletini ebediyete kadar yaşatacak genç nesillerin yetiştirilmesi hedefine uygun’ olduğu vurgulanırken, ‘idarenin istikrar kazanmış bu uygulamaya son vermesinin haklı bir sebebinin bulunmadığı belirtilmekte.

Bir dizi yasal kılıfla sarmalanmış bu Danıştay kararının özeti, uzun bir döneme yayılan ve zorlu bir mücadeleyle geriletilmiş, zayıflatılmış bulunan Kemalist bürokratik oligarşinin son dönemde gelişen ortamdan da cesaret bularak varlığını yeniden hissettirme çabasıdır. Danıştay söz konusu kararıyla Kemalist resmi ideolojinin muhafızlığı rolünü üstlenmiş, bürokratik mekanizmanın sistem üzerinde vesayet anlayışından vazgeçmediğini, vazgeçmeyeceğini, fırsat bulduğunda eski işleyişi hortlatmaktan geri durmayacağını göstermiştir.

Danıştay aldığı kararla bu ülkede yaşayan insanların resmi ideolojiye boyun eğmek ve itaatle mükellef olduğunu; hukuk ve özgürlük alanının bu çerçeveyle sınırlandırılması, daraltılması gerektiğini haykırmaktadır. Bu tutum açık bir dayatma ve inancımıza, onurumuza doğrudan bir saldırıdır. Okullarda çocuklara, gençlere dayatılan ant inancımızla çelişen cahili-tağuti bir zulümdür! Dolaysız, net bir ırkçılık içermektedir. Kişi tapınmasına, putlaştırmasına yönelik mesajıyla tam bir sapkın dini ritüel mahiyeti taşımaktadır.

Bugüne kadar bu dayatmaya karşı çıkan, itiraz eden bizler bundan sonra da bu zalimane anlayışa karşı çıkmayı sürdüreceğiz! Bununla beraber ant mevzusunun sadece bir sonuç olduğunu, bu noktada sorunun kökenine inilip eğitim alanında ortaya çıkan çarpıklığın top yekûn giderilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Danıştay’ın bu kararı resmi ideolojinin gölgesi altında eğitim adıyla sürdürülen öğütme, yontma, biçimlendirme faaliyetinin tümüyle sorgulanmasının kapısını aralamalıdır.

Ve yine hatırlatmak isteriz ki, yargı bürokrasinin yetkisini aşarak iktidar icraatına ortaklığa soyunması anlamına gelen Danıştay 8. Dairesinin söz konusu kararı geçmiş dönemde kaldığı düşünülen vesayetçi eğilimleri palazlandırma mesajı taşımaktadır. Bu yönüyle iktidar açısından ciddiye alınmayı hak etmektedir.

Öte yandan iktidar bu kararın son tahlilde ülke çapında estirilen milliyetçi-şoven havanın bir tezahürü olduğunu ve bu kirli, bulanık atmosferin bundan sonra da bu tür dayatmaları, yetki aşımlarını, vesayetçi tutumları cesaretlendireceğini de görmelidir. Ülkede ve bölgede yaşanan birtakım kritik gelişmelere bağlı olarak politik bir tercih olarak güçlendirilen milliyetçi atmosferin sadece bu ülke insanının zihnini bulandırmakla, toplumsal yapıyı kirletmekle kalmadığı, vesayet odaklarına da güç ve cüret bahşettiği anlaşılmak zorundadır!

Son Güncelleme: 19.10.2018 23:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet Erdoy 2018-10-20 00:05:17

Andımızı Abdülhamit yazsa sesiniz çıkma, ucunda Atatürk oldupunda karşı çıkuyorsunuz. Samimi değilsiniz Burası Türkiye işine gelmeyen defolup gidebilir.

Avatar
Adem 2018-10-20 12:59:21

Özgür-der i severim. Lakin bu andımıza neden bu kadar taktıklarını anlamak zor. Sevgi saygı birlik beraberlik yükselmek ilerlemek kötü şeyler mi? Kıllanacakları tek şey Atatürk kelimesi. Tamam Atatürk'ü sevmediğinizi herkes biliyor. Peki ülkenin yarısı da seviyor. Ne olacak şimdi? Yasaklatarak yaptığınız şey adil oluyorsa, andımızın okutulmasını isteyenlerin hakkı ne oluyor? Bu ülkenin başını bu zihniyet yiyecek işte. Atatürkçüler yapıca zulüm, siz yapınca mücadele. Böyle böyle haklı kısımları olan mücadeliniz zulme dönüştü ve ben dahil çoğu kişi sizin niyetinize itimat edemiyor artık. Lütfen bırakın bu boş işleri. Atatürk hepimizin değeri. Aynı Osmanlı gibi, Selçuklu gibi, Abdulhamit gibi... Birini kabul diğerini red hakkımız yok

Avatar
Kenann 2018-10-20 10:23:13

Ülkemizde Maalesef hiç bir şey değişmedi bu kafalar olduğu sürece de asla değişmez.. Gündeme bakarmısın, Andımız okunsun okumasın Avrupa, ABD Uzaya seyahat planları yapıyor, En ileri teknolojik gelişmeler yapıyor.. Yazık Benim ülkeme

Avatar
İsmail 2018-10-20 16:39:58

And denilen ırkçı yemini isteyen istediği kadar okuyabilir, kimseye sen okuma denmiyor ki, ama benim çocuğuma okuması için zorlama yapılmasına ben karşıyım, olay bu kadar basittir.

Avatar
cemil bayoğlu 2018-10-21 01:21:51

Daha bu ne ki durun hele peşinden koştuğunuz siyasal islamcıların emrindeki yargı başörtüsünü bile kaldıracak... Andımız kararını çay toplayan yargı verdi. Unutmayın aynı gemide olduklarınızın emrindesiniz artık. Yeni şafak'ta ne yazıldı bugün Türkiye'ye bu kadar cemaat fazla.Kemalizmin ve CHp'nin yapmadıklarını yapacak bu iktidar bekleyin görün. Ha unutmadan kermes suç sohbet suç...dün kermes düzenleyenler sohbet yapanlar bugün terörist ...

Avatar
mustafa mert 2018-10-21 14:31:07

andımız denilen metin şirk unsurları içermektedir.andımızı savunanlar sabahtan akşama kadar çocuklarına okuttursunlar. hatta kendileri işe başlamadan da okusunlar kendileri bilirler.ancak islam ve rasulümüz şirk unsurları içeren bir metne asla cevaz vermemişlerdir.dileyen dilediği kutsala varlığını armağan etsin müslümanların tek kutsalı Allah'tır