Karayalçın’ın hızlı tren yorumu

Karadeniz’in Özelliklerini Koruma Kulübü (KÖK) Derneği tarafından düzenlenen ‘6. Karadeniz Kalkınma Kurultayı’ dün...

01 Kasım 2014 Cumartesi 10:52
Karayalçın’ın hızlı tren yorumu

Karadeniz’in Özelliklerini Koruma Kulübü (KÖK) Derneği tarafından düzenlenen ‘6. Karadeniz Kalkınma Kurultayı’ dün Çorum’da başladı. Anitta Otel’de gerçekleşen kurultayın açılışına Eski Başbakan Yardımcısı ve KÖK Derneği Genel Başkanı Murat Karayalçın, Çorum eski Milletvekilleri Adnan Türkoğlu ve Feridun Ayvazoğlu, Vali Yardımcısı Hamdi Bolat, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık, CHP İl Başkanı Cengiz Atlas, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Çetin Başaranhıncal, Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Çorum Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Yalçın Kılıç, Çorum Hitit Dernekleri Federasyonu (HDF) ve Konfederasyonu Başkanı Cemal Emir, bazı daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açış konuşmalarını sırasıyla TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Borsa Başkanı Ali Bektaş ve KÖK Derneği Genel Başkanı Murat Karayalçın yaptı.

'DEMİRYOLU HAYATİ İHTİYAÇ’

TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, demiryolunun Çorum’un gelişimi için hayati bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Başaranhıncal, “Çorum geriye gitmiyor, büyüyor ancak; diğer illere göre biraz yavaş gelişiyor. Çorumlu girişimci kendi imkanları ile bir noktaya kadar gelebildi. Dünya pazarına açılmak için ulaşım önemli. Bu nedenle demiryolu Çorum’un gelişimi hususunda hayati bir ihtiyaç.” Dedi.

Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, tarımsal kalkınmada borsaların rolünün büyük olduğunu kaydetti.

KARAYALÇIN’A PLAKET

Konuşmaların ardından Eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın’a teşekkür plaketi verildi. Karayalçın’ın plaketini Vali Yardımcısı Hamdi Bolat verirken kurultaya katılan protokol üyeleri ve organizasyon komitesi üyeleri günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi. Karadeniz Bölgesi’ndeki 18 farklı ilden katılımın olduğu kurultayın ilk oturumunda ‘Anadolu’nun İlk Siyasi Birliği Hititler’ konusu ele alındı.

HIZLI TREN YORUMU

Eski Başbakan Yardımcısı ve KÖK Derneği Genel Başkanı Murat Karayalçın, Çorum sanayisinin gelişimi açısından demiryolu projesinin büyük önem taşıdığını söyledi. 6. Karadeniz Kalkınma Kurultayı’nda konuşan Murat Karayalçın, Çorumlular’ın merakla beklediği projenin hayata geçmesi için hükûmet programından çok devlet yatırım programına alınması gerektiğine dikkat çekti. “Çorum sanayileşme bakımından Karadeniz’e model teşkil ediyor” diyen Karayalçın, organizasyonda emeği geçen ve ev sahipliği yapanlara teşekkür etti.

‘ÇORUM, KARADENİZ’İN GURURU’

Çorum, Karadeniz’dir. O nedenle burada toplandık. Çorum’un bir Karadeniz ili olduğunu ne Çorumlular ne de buraya misafir olarak gelenlere tam anlamıyla anlatamadık. Kıyı Karadeniz’de ne varsa, İç Karadeniz’de de aynı sosyal doku ve kültür var. Anadolu için önem taşıyan kültür birikimi, Hititler bu topraklarda yaşamış. Anadolu’nun ilk siyasi birliğini de yine Hititler bu topraklarda kurmuşlar. Hint-Avrupa dilinin ilk yazılı kaynakları da Çorum da verilmiş. Çorum bu açıdan Karadeniz’in gurur kaynağı.”

Eski Vali Erol Zihni Gürsoy’un moderatörlüğündeki oturuma Çorum Müzesi Müdürü Arkeolog Dr. Önder İpek ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) İl Koordinatörü Özgür Yalçın konuşmacı olarak katıldı.

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz yönetimindeki ikinci oturumda ‘Çorum Sanayisine Dışardan Bakış’ konusu ele alındı. Dünya Gazetesi yazarlarından Osman Arolat ve Dr. Rüştü Bozkurt ile Prof. Dr. Kenan Mortan’ın konuşmacı olarak yer aldığı oturumun ardından akşam yemeğine geçildi. 6. Karadeniz Kalkınma Kurultayı bugün gerçekleşecek oturum ile Hattuşa ve Alacahöyük gezilerinin ardından sona erecek.


Son Güncelleme: 30.07.2018 01:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.