Katı Atık Projesi'nde imzalar atıldı

Çorum Belediyesi, Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yapımı için ihaleyi kazanan yapım ve müşavirlik firması ile sözleşme imzaladı.

13 Şubat 2016 Cumartesi 15:56
 Katı Atık Projesi'nde imzalar atıldı

 

Çorum Belediyesi, Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yapımı için ihaleyi kazanan yapım ve müşavirlik firması ile sözleşme imzaladı. Toplam 60 Milyon TL’ye mal olacak Katı Atık Bertaraf Tesisi 2017 yılında tamamlanıp hizmete girecek.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Enviroplan S.A Firması takım lideri Theofanis Lolos, Yapım işi yüklenici firma İSTAÇ Proje Müdürü Osman Bedri Başlılar ve teknik personelin de hazır bulunduğu yer teslim imza töreninde konuşan Başkan Külcü, Çorum Belediyesi’nin dev bir projeyi daha hayata geçireceğini söyleyerek “Projemiz şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.

Çorum Belediyesi’nin uzun yıllardan beri hazırlıkları devam eden ve imzaladıkları Katı Atık Bertaraf Tesisinin şehrin geleceği acısında önemli bir proje olduğunu ve çalışmaların fiilen bugünde itibaren başlayacağını söyledi. Hazırlıkları devam eden çevre yatırımları ve projelerinin birçok kesimin dikkatini çektiğini, bu çalışmalara pek çok belediyenin gıpta ile baktığını söyleyen Başkan Külcü, “Çevre projelerimiz arasında Katı Atık Bertaraf Tesisi ile birlikte rüzgâr enerji projesi, atık pil ve atık yağ toplama projeleri de var.” dedi.


Çöpten, 1 MW'lık elektrik üretilecek


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, yapımına başlanan katı atık tesisinde metan gazını toplamak için gaz toplama kollektör hatları çekileceğini söyledi. Aynı zamanda mevcut çöp toplama bölgesinde (Karapürkçek) gaz ölçümleri yapacaklarını ve yeterli gaz çıkması halinde buradan çıkan gazın da toplama hatlarına aktarılacağını vurgulayan Başkan Külcü, “Toplanan gazlardan daha sonra 1 Megawattlık enerji üretmeyi hedefliyoruz. Ayrıca tesiste evsel ve bahçe atıklarından gübre de üretebilecek” dedi.


Enviroplan S.A Firması takım lideri Theofanis Lolos ziyarette yaptığı konuşmada, müşavir firma olarak yurtiçi ve yurt dışında bu tür projeler yaptıklarını ifade ederek, “Bazı yapısal ve rehabilitasyon işlerde projelerimizi hazırlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunacağız. Yapım ihalesini alan İSTAÇ firması da alanda çalışmalarına başlamış olacak. Ekipman alımlarımızı Tesisteki araçlar, geri kazanımdaki araçlar, istasyonlardaki taşıma araçları ve sokaklara konacak olan 2 bin adet çöp ayrıştırma kutuları ve taşıyıcı araçları olarak dört aşamada yapacağız.” dedi.


İhaleyi alan firma olan İSTAÇ adına konuşan Proje Müdürü Osman Bedri Başlılar ise yaptığı konuşmada “AB ile daha önce çalışmalar yaptık. Gerekli gayretleri göstererek projeyi zamanın da bitirerek teslim edeceğiz.19 ayda içinde tamamlamayı hedefliyoruz. İmza törenimiz hayırlı olsun” diye konuştu. 


Haşere oluşumu azalacak


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, vahşi depolama bölgelerinin haşere oluşma noktalarından olduğunu vurgulayarak “Katı Atık Projesi ile bununda önüne geçmiş olacağız. Düzenli depolama sistemi ile çöplerin üzeri kapatılacak ve haşere oluşumu böylece buralarda son bulacak. Depolama alanından sızan sular için arıtma tesisi yapılacak.  Merkez ve ilçelerde yapılacak bu çalışma ile çevre, doğa ve yer altı suları korunmuş olacak.” dedi.  


Katı atık tesisi ilçelerle birlikte kullanılacak


Çorum Belediyeler Çevre Birliğine üye olan ilçe belediyeler bu proje ile vahşi depolamadandüzenli depolama sistemine geçecek diyen Başkan Külcü; "Ayrıştırma sistemi ile çöpler ayrıştırılacak. Bu sayede çöplerin çevreye zararı engellenecek ve ekonomiye kazandırılmış olacak. Birliğe üye ilçelerdeki çöpler için Laçin, İskilip, Alaca ve Sungurlu ilçelerinde olmak üzere dört adet transfer istasyonu kurulacak ve tırlar vasıtası ile çöpler merkeze taşınacak. Çorum merkezdeki ve ilçelerdeki mevcut vahşi çöp depolama alanları rehabilite edilerek kapatılacak. Çok küçük olan çöp sahaları da en yakın rehabilite edilmiş çöp sahasına taşınacak."dedi. 





Son Güncelleme: 13.02.2016 17:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165