KESK % 25’lik kaybı istiyor

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2016-2017 yıllarını kapsayan...

29 Temmuz 2015 Çarşamba 16:27
 KESK % 25’lik kaybı istiyor


Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2016-2017 yıllarını kapsayan toplu sözleşme taleplerini ve eylem programlarını Defterdarlık Binası önünde basın açıklaması eylemiyle duyurdu.


AK Parti döneminde kamu emekçilerinin ortalama yüzde 25’lik bir kaybı olduğunu belirten KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel Sen Çorum Şube Başkanı Nevzat Veldet, bu kaybın karşılanmadığı hiçbir artış oranının  kamu emekçilerinin alın terinin ve emeğinin karşılığı olmayacağını söyledi.  Veldet, KESK’in ve KESK’e bağlı sendikaların da  taleplerini  Devlet Personel Başkanlığı’na ilettiklerini vurguladı.


KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nevzat Veldet’in sıraladı talepler şöyle:


1) En düşük maaş alan kamu emekçisinin (13. Derecenin 1. kademesindeki hizmetli) maaşı  2.900 TL' ye yükseltilmelidir.


Bununla birlikte kamu emekçilerine aylık 290 TL aile/eş yardımı,  çocuk başına aylık 232 TL çocuk yardımı,  aylık 276 TL yemek yardımı, aylık 395 TL kira yardımı, ulaşım için aylık abonman bilet, asgari ücret tutarında yılda iki ikramiye ödenmelidir.


2)4688 sayılı yasa ILO NORMLARINA ve AİHM kararlarına göre düzenlenerek, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı tanınmalıdır.


3)Özelleştirilmeler durdurulmalıdır. Sözleşmeli, taşeron esnek kuralsız çalışma yasaklanmalı, 4/b, 4/c kadroya alınmalı, herkese güvenceli iş ve gelecek sağlanmalıdır.


4)Ayrımsız tüm çalışanları kapsayan yeni bir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası yapılmalı,  Meslek hastalıkları tanımlanmalıdır.


5)Kamu ve özel sektör dâhil tüm çalışanların ücretlerinin asgari ücret tutarındaki kısmı vergiden muaf tutulmalı, üzerindeki miktar için vergi kesintisinin en alt sınırına sabitlenmelidir.


6)Tüm ek ödemeler emekliliğe ve emekli aylığına yansıtılmalıdır. Çalışanlara verilen promosyon tüm emeklilere de verilmelidir.


7)Anayasa Mahkemesinde kazandığımız otuz yılı aşan hizmetler için ikramiye ödenmesi kararının ilgili tarihten önce emekli olanları da kapsayacak şekilde yasal düzenleme yapılmalıdır.


8)TİS sonuçlarından etkilenen emeklilerin de toplu sözleşme masasında temsiliyeti sağlanmalıdır.


9)Kamu emekçilerine siyaset yapma yasağı kaldırılmalıdır.


10)Ek ödemeleri düzenleyen 666 Sayılı KHK ile yaratılan ücret adaletsizliği ve mağduriyetler giderilerek, aynı unvanda farklı kamu kurumlarında çalışan tüm kamu emekçilerine eşit ücret ödenmelidir.


11)Başta öğretmenler olmak üzere lisans mezunu tüm kamu emekçilerinin ek göstergeleri 3600'e, önlisans mezunu olanların 3000'e çıkarılmalı, ek gösterge adaletsizliğine son verilmelidir.


12) Kadrolaşma, sürgün, rotasyon, soruşturma, mobbing, mülakat gibi ayrımcılık yaratan bütün uygulamalara son verilmelidir.


13)İstihdam,  terfi ve unvan değişikliklerinde cinsiyet eşitliği sağlanmalıdır.


14)Kadın kamu emekçilerine;  çalışma yaşamında uygulanan ayrımcılık, mobbing, baskı ve şiddete son verilmeli, uygulayanlar hakkında etkili cezai yaptırımlar getirilmelidir.


15)Engelli kamu emekçilerinin çalışma koşulları iyileştirilerek, engel durumlarına uygun işlerde çalıştırılmaları sağlanır.


16)En az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ücretsiz nitelikli anadilinde hizmet verecek kreş ve bakımevleri açılmalıdır.


17)İdarenin kamu emekçileri üzerinde çeşitli yöntemlerle uyguladığı baskılar son bulmalı, ayrımcı politikalardan vazgeçilerek özgür örgütlenme ortamı sağlanmalıdır.


18)Kamu hizmetleri herkese parasız, eşit, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde olmalıdır. Kamu hizmetleri işletmecilik esaslarına göre değil, toplumsal fayda gözeterek sağlanmalıdır.


19)AKP-MEMUR SEN Toplu Satış Sözleşmesi sonucu olarak kamu emekçilerinin 2014 yılı için alamadıkları enflasyon farkından kaynaklı kaybı karşılanmalıdır.


Diğer yandan;


2012 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantılarında (KPDK) konfederasyonlar ve kamu işvereni olarak üzerinde mutabık kalmamıza, hatta yasa taslakları dahi hazırlanmasına rağmen bugüne kadar bir arpa boyu yol alınmayan;


2005 yılından sonra göreve başlayan personele bir derece verilmesi,


Disiplin cezalarının affı ve yeniden düzenlenmesi


Yardımcı hizmetler sınıfına ek gösterge verilmesi,


4/C’li sözleşmeli personele kadro verilmesi,


4/B’li ve 4/C’li hamile personele gece nöbeti ve gece vardiyası verilmemesi,


Misafir sanatçıların iş güvencesinin sağlanması,


Kadın istihdamının artırılmasına yönelik tedbirler alınması


Başta olmak üzere çözüme kavuşturulmayan konuların TİS masasında karara bağlanarak çözülmesini istiyoruz.


KESK olarak her zaman halktan toplanan kaynakların halk için kullanılması için mücadele sürdürdük. İşyerlerinde ve alanlarda emekçilerin temsilcisi olarak bu talebi yükselttik. Bu toplu sözleşme döneminde de kamu emekçilerinin haklarının hükümet ve yandaş konfederasyonu tarafından gasp edilmemesi için mücadeleyi yükselteceğiz.


Bu kapsamda;


1-    Gücünü işyerlerinden ve örgütlü mücadeleden alan Konfederasyonumuz 29 Temmuz Çarşamba günü işyerleri önünde yapılan basın açıklamalarıyla birlikte TİS masaları kuracaktır. İşyerleri önlerinde kurulacak TİS masaları 31 Temmuz Cuma gününe kadar devam edecektir.


2-    İşyerinde çalışanlara ve merkezi yerlerde halka dönük ayrı ayrı bildiriler dağıtılacaktır.


3-    Kadın taleplerinin TİS masasında yok sayılmasını reddediyoruz. İşyerlerinde kadın TİS taleplerinin görünür ve etkin kılınması amacıyla işyerlerinde kurulacak TİS masalarından biri mor masa olacak ve özgün kadın taleplerimiz dillendirilecektir.


4-    Toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 3 Ağustos Pazartesi günü Çalışma bakanlığı önünde yapılacak merkezi eylem için,  KESK Genel Meclisi üyeleri, KESK'e bağlı sendikalarımızın şube ve temsilciliklerindeki yürütme, denetleme ve disiplin kurulu üyelerimiz başta olmak üzere tüm üyelerimiz Ankara’da olacaklardır.


Sendikalı olsun olmasın, tüm kamu emekçilerini mücadeleyi büyütmeye, geleceğimize sahip çıkmaya ve kamu emekçilerinin gerçek temsilcisi KESK etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz.’’



Son Güncelleme: 29.07.2015 16:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.