Kıyısından siyaset

İslam Hukuku Profesörü hemşehrimiz Hayrettin Karaman, 14 Mayıs seçimleri öncesinde siyasete dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

23 Mart 2023 Perşembe 01:24
Kıyısından siyaset

İslam Hukuku Profesörü hemşehrimiz Hayrettin Karaman, 14 Mayıs seçimleri öncesinde dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Karaman, geçtiğimiz hafta yayınlanan ‘siyasetin kıyısından’ başlıklı yazısında, siyaseti düşünenlerin bazı ilkeler çerçevesinde meydanı boş bırakmaması gerektiğini hatırlatırken, kulvarın dışında kalanların da üzerlerine düşen vazifelere değindi ve maddeler halinde dava anlayışını özetledi.

Karaman, “Bugünlerde milletvekillikleri için adaylık yarışı var. ‘Vazifeyi isteyene değil, uygun ve layık gördüklerimize verme’ düsturu var, âmenna, lakin bunu küçük topluluklarda uygulamak kolay, milyonluk ülkelerde uygulamak oldukça zordur. Çare, durumu müsait olan güzel İslâm insanlarının da zaruri olarak vazifeye talip olmalarıdır.”dedi.

İşte o yazı:

Bugünkü siyasi düzen içinde üst veya orta düzey siyasi görev almayı hiç düşünmedim, yapılan teklifleri de kabul etmedim.

Benim bu kararım ve tavrım, sosyal konumu benim gibi olanlar için de geçerlidir, geçerli olmalıdır; elbette davaya yardımcı olmak üzere durumu müsait olanlar benim girmediğim siyasete girecekler, meydanı ahlâksızlara, düşmanlara, ehliyetsizlere, hainlere bırakmayacaklardır.

Dava nedir ve davaya nasıl yardımcı olunur?

Benim, rahmet-i Rahman’a kavuşmuş veya halen hayatta bulunan dava arkadaşlarımla en azından altmışlı yıllardan beri kendimizi adadığımız davamız şudur:

1. İslâm doğru anlaşılsın; usulüne uygun içtihada, yoruma açık konularda bir şahıs veya grup, kendine ait olanı tek doğru kabul edip başkalarına dayatmasın, başkalarını dışlamasın,

2. İslâm, bir bütün halinde milletin ve ümmetin özel ve genel hayatında uygulama (amel) olarak yaşasın,

3. Bunu sağlamak üzere donanımlı ve vazifelere göre uygun yetiştirilmiş bir öğretim ve eğitim camiası hazırlansın,

4. Bu camia sivil organizasyon (mesela bir STK şeklinde) açık olarak faaliyet göstersin (din ve düşünce hürriyetinin kısıtlandığı zamanlarda faaliyet örtülü de olabilir),

5. Bu camianın günlük siyasetle ilişkisi kenarından olsun; yani vazifesini engellemeyen, aksine imkân bulduğu kadar destekleyen siyasi kadroların iktidara gelmeleri ve orada kalmaları için kendine düşeni-toplum nezdindeki konum, saygınlık ve asıl vazifesine zarar vermeyecek dozda- yerine getirsin,

6. Elbette bütün bunları, gemiyi batırmadan (ülkeyi ve halkı bölmeden, Allah korusun düşman işgaline meydan vermeden) yapsın,

7. Çoğu hâlâ örtük sömürge, manda, işgal durumunda bulunan İslâm ülkelerinin uyanması, maddi ve manevi olarak ayağa kalkması, tam bağımsızlığa kavuşması ve bir şekilde birleşmesi için olanca gayretini sarf etsin,

Siyasi kadrolar, iktidarlar ve muhalefet bizim davamıza nasıl yardımcı olabilirler?

Erbakan, Erdoğan ve biraz da Özal iktidarlarında yapılanları yaparak!

Siyasi muhalefet de davamıza hizmet sayılan karar ve eylemleri destekleyerek yardımcı olabilirler!

Biz altmış yıldır bu davanın peşindeyiz, çok şükür sapmadık, taviz vermedik. Zekâ özürlü, bizi okumayan, okuduğunu anlamayan veya kasten saptıran, işine geldiği gibi anlayan, anlatan ve yayan kimseleri Allah’a havale ediyoruz ve asırlar boyunca böyle sineklerin (yine de dört ayaklılardan örnek vermedim) var olageldiğini biliyoruz, yılmıyoruz.

Şimdi bir seçim arifesindeyiz.

Bugünlerde milletvekillikleri için adaylık yarışı var.

“Vazifeyi isteyene değil, uygun ve layık gördüklerimize verme” düsturu var, âmenna, lakin bunu küçük topluluklarda uygulamak kolay, milyonluk ülkelerde uygulamak oldukça zordur.

Çare, durumu müsait olan güzel İslâm insanlarının da zaruri olarak vazifeye talip olmalarıdır.

Davamıza sadık insanların da böyle kimselerin seçilmeleri için -yukarıda nasıl olacağını yazdığım ölçüler içinde-gayret göstermeleridir.

Ortalık toz duman; bir yanda kaleye sızmak için her oyuna başvuran, her aracı meşru gören, hainler ve düşman unsurlar var, öte yanda iyi insanları karalama, iftira, olumsuz algı oluşturma faaliyetleri var. Bu dumanlı havada kurdu kuzudan ayırmanın yolu; her seçim bölgesinde bilgisi, ahlâkı, tecrübesi ile temayüz etmiş, şahsı ve yakınları için menfaat peşinde olmayan kimselerle istişare etmektir.

Son Güncelleme: 25.03.2023 14:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cikti yine sahneye din tuccari 2023-03-25 15:11:25

Ortalık toz duman; bir yanda kaleye sızmak için her oyuna başvuran, her aracı meşru gören, hainler ve düşman unsurlar var, öte yanda iyi insanları karalama, iftira, olumsuz algı oluşturma faaliyetleri var. Diye yazmissin sayin islam profosorumuz, herhalde oy icin Istanbul secimlerinde Ocalan'in mektubunu okutanlardan ya da oy ugruna devletin televizyonlarina Osman Ocalan'i cikaranladan bahsediyorsun.

Avatar
Çorum spor 2023-03-25 16:54:07

Bu arkadaş birilerinin istediği şekilde iyi fetva veriyor ,sözde hoca

Avatar
Ahmet 2023-03-25 15:35:49

Erbakan hocayı ayrı tutuyorum, mekanı cennet olsun. Özal dönemindeki İrak'tan göçle demografik yapımız sarsılmıştı, Erdoğan döneminde de Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan, Afrika ülkelerinden göçle demografi iyice karıştı. Bunlara ek olarak iletişimden enerjiye kadar çok önemli ve bağımsızlık konusunda başlıca gelen şirketler satıldı(BOTAŞ da yakında satılıyor ama tabi yeniden yapılandırma imiş bu, yersen). Enerji ve iletişimi satarsan tam bağımsız olamazsın. Hal böyleyken hala bunları övmek garip. Ek olarak hem dava diyorsunuz hem de ben girmem ama davayı belirlerim diyorsunuz. Hiç sorumluluk almayayım ama dediğim olsun, öyle mi?

Avatar
Çorum19 2023-03-25 20:29:15

Sayın hocam siz hangi davadan bahsediyorsunuz? Bir ilahiyat mezunu olarak diyorum ki, şimdilerde namaz kılan abdest alanlar insanlara zulmediyor. Hayal aleminde yaşamaya devam edin. Selamlar!!!

Avatar
Çorumlu 2023-03-25 18:14:55

Faize hibe diyan birisinin sözleri ne kadar önemli olabilir ki.

Avatar
İçinizi bilen biri 2023-03-25 14:52:59

Gerçekte olan.
İktidar ile iyi ilişkileri olan bir sivil toplum kuruluşu seçilir. Mümkün mertebe bu STK nın başkanlığı üzerinden çevre genişletilir. İhtiyaç halinde 3 veya dört STK aynı anda da idare edilebilir.Bu STK larda Belli bir süre hizmet edilir. Gençlerle din diyanet mevzuları falan. Birkaç STK idare edilirken vekillik veya belediye başkanlığı hedefine göre akademik kariyer yapılabilir.
Daha sonra Sırf Allah rızası için tüm STK ları tek bir çatı altında birleştirilir ki Güçlü gözükülsün. Tüm STK ların ve kanaat önderlerinin desteği alınarak adaylık başvurusu yapılır. Herkes zanneder ki bu işler nasip. Halbuki bu işin taşları makam sevdalıları tarafından teker teker döşenmiştir. Geriye ne kalır. İçi boşalmış vakıflar, dernekler, sendikalar, yurtlar. Dava şuuru olmayan gençler. Ama elde ne var. Belediyede başkanlıklar, Başkan yardımcılıkları, vekillikler. Kimse kimseyi kandırmasın. Bu işin dinle diyanetle alakası yok. Herkes kendi menfaatinde. Kendi menfaatinde olmayanda enayidir. Benden söylemesi.

Avatar
Efsane 2023-03-26 03:57:52

Sn Hocam dava dediğiniz şey anlatiklariniza , yazdiklariniza göre doğru tavsiyeler. Yapılan işlere bakınca islamiyetin sembol sekilciligi ve popülizmi dışında pek bir şey yok. Mesala faiz, zina, domuz eti, kamu kaynaklarının israfı, siyasi liderlere ALLAH, PEYGAMBER benzetmesi yapılması, yalan, mecliste edilen yemine söze sadık kalmamak, torpil, yolsuzluk, hırsızlık, adil olmamak, iktidar gücü ile işçinin hakkını yasalarla gasp etmek, birbir yatak odasını, kapısını teknolojik sistemlerle gözetmek dinlemek, trollemek, camilerde , hutbelerde toplumun sorunlarını dile getirmekten ziyade toplumu dize getirmek için okunan hutbeler, haramı helal etmek, milletin parası ile millete hakaret etmek, çalıyor ama çalışıyor kavramını dayatmak, evlatları için mal biriktirmek, umrede, hac ta selfi çekmek, kameralar önünde ria etmek, dün dündür bugün bugündür ilke edinmek, Kredi Garanti fonundan türk lirası alıp dolara katirip tekrar faizle devlete borç vermek, liyaketsiz burokratlarin öne geçmesi, seçimdi kazanmak için dağıtılan paralar, papazın iadesi, israile için Filistine göz yummak, özelleştirme, eğitimin paralı olması, sağlığın özelleştirilmesi, dış politikada batış, Erbakan hocayı bırakıp zora düşünce evladından medet ummak, mafyaya özel af, büyük şehirlere ihanet etmek, devleti ve milleti borsacilara, tefecilere, rantiyecilere, bankacilarin eline teslim etmek, Ahlaksız evlilik programlari, kişisel hayat ayıpları, tv dizileri tüm yandaş kanallarda film diye izlettirmek, gazeteci diye topluma ilkesiz sözler söyleyenleri köşe etmek, Siyasi kimliği gücü, parasi olan fetoculari korumak.Yolsuzlaga batmış siyasi ve burokratlari adalet önünde korumak, EYT lilere karşı asgari ucretlilere modern kölelik muamelesi yapmak. Gelirde adaletsizlik, eflasyon, sokaklarda uyuşturucunun yaygınlaşması, Antideprasan ilaçların artması, okul yardimci kitap fiyatları, devlet okullarinin kalabalığı, öğretmenlerin merdiven altı yerlerde usulsüzlük ders vermesi, şehirlerin afetlere karşı hazırlıksız olması, beton ekonomisi, şehirleri baronlara siyaset eliyle terk edilmesi, 5 maaş alan doyumsuzlar, tüm ailesi ile işe alınanlar hangisi ALLAHIN emrettiği dava için yapıldı ise bize anlatın. Dava ne davası bu yapılanları biz söylemiyoruz bunları AKP li siyasiler söylüyor yotube açın bakın kim ne demiş.

Misafir Avatar
ne gerek var 2023-03-27 08:58:50 @Efsane

Helal olsun kardeşim, İnşaAllah bu sözleri görmek isterler..

Beğenmedim! (0)
Avatar
Hocamız 2023-03-25 18:47:22

Kendisi devlete ve millete yıllardır ilmiyle, ferasetiyle hizmet eden tüm vaktini millete adayan bir insan. Onu çok seviyoruz.

banner165