Koçhisar gelmezse yandık!

Çorum olağandışı sıcak günler yaşarken aklımıza yine 'o' geliyor

15 Ağustos 2017 Salı 22:08
Koçhisar gelmezse yandık!

MUSTAFA DEMİRER


Yaz aylarının bunaltan sıcaklığını en fazla bugünlerde hissediyoruz. Gündüz mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamayı tercih ederken, akşamları ya kendimizi dışarı atıyoruz ya da evde isek bütün pencereleri sonuna kadar açıyoruz. Türkiye genelinde birçok kentte gözlenen kavurucu sıcaklar bu yıl beklemediğimiz şekilde Çorum’da da tavan yaptı. Nem oranının fazlaca arttığı memlekette pek alışık olmadığımız bir havayla karşı karşıyayız.


SU, SU, SU


Ne zaman sıcak havalar bastırsa  aklımıza su gelir. Bugünlerde de öyle oldu. Ve tabi  kurak geçen mevsimin ardından barajlarda su rezervlerini merak etmeye başladık yine.


Sorumlulardan aldığım bilgiye göre, Çorum’un içme suyu ihtiyacını karşılayan Yeni Hayat, Hatap ve Çomar barajlarında rezervler azaldı. Bunda tüketimin yanı sıra yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi, bahar yağışlarının barajlara etkisinin istenilen düzeyde olmaması vs. gibi nedenler sıralanıyor.

YAĞIŞ VE TASARRUF ŞART

Koparan Derivasyon Kanalları, diğer kuyu ve kaynaklardan temin edilen su hariç barajlarda doluluk oranı geçen yıla göre üçte bir oranında azalırken, 54 milyon m3 kapasiteli üç ayrı barajımızda geçtiğimiz yıl yüzde 36 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 20’lerin altına düşüverdi.


Bu rakamlar ışığında kaba taslak bir hesap yapıldığında barajlarda bulunan su kapasitesi Çorum’a Ekim ayı sonuna kadar ancak yeter. Tabi belediye kuyu ve diğer kaynak sularını tam kapasite çalıştırdığından şimdilik bu yaz bir problem yaşamayız.


100 MİLYON LİRA İÇİN 2 YILDIR BEKLİYORUZ


Her yaz dönemi yaşadığımız içme suyu telaşını bereketli bir yağış temennisi ve tasarruf çağrılarıyla kapatırken, memleketin en önemli problemini es geçmek olmaz.


Alaca Koçhisar Barajı tamamlanarak sulama ve içme suyu kullanımına hazır hale getirildi. Çorum’un 50 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılaması öngörülen Koçhisar’dan  getirilecek su miktarı 12 milyon m3. Lâkin yaklaşık iki yıldır Alaca’dan Çorum’a suyu getiremiyoruz. Neden mi? 51 kilometre uzunluğunda isale hattı döşenmesi gerekiyor da ondan.


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, heybesi dolu(!)  şekilde şehrimize açılış ve temel atma törenleri için geldiği dönemlerde Koçhisar İsale Hattı’nın tamamlanacağı sözünü vermişti. O günden bugüne DSİ tüm projeleri tamamladı, Kalkınma Bakanlığı’ndan ödenek talebinde bulundu. Ancak isale hattı için gereken 100 milyon lira kaynağın temin edilmesi için yaklaşık iki yıldır bekliyoruz


Mevzu gayet açık, meselenin lamı cimi yok.  Koçhisar’ı Çorum’a getiremezsek işimiz harap…






 

Son Güncelleme: 16.08.2017 00:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vatansever 2017-08-16 08:23:59

su,su,su söyle söyle sayın demirer söylede külcü'nün de suya zam yapması içiin bahaanesi olsun fatura 100 milyon geldi %40 vergi mustafa bey....

Avatar
SU 2017-08-16 14:41:27

su hayattır böyle sıcak görülmedi ancak yanarsak çaresine bakarlar türkiyede böyle ne yazikki̇

Avatar
Dikkat!! 2017-08-17 08:22:01

bu gidiş de karı kocalar yanyana yatamayacak...

Avatar
Buz devri gibiyiz 2017-08-17 08:24:28

bakan geldi acaba birisi çıkıpta söyledimi buranın ihalesi bir yıl önce yapıldı. hale niye tamamlanmadı. çeşmelerden sular akmayınca o yöneticilerin hiçbiri burada olmayacak bunu hayal edebiliyoruz...

Avatar
suuuuuuuuuuuuuuuu 2017-08-17 09:37:43

külcünün artık umrunda değil arkadaslar 2019 da yok. bizde sistem böyle ...

banner165