Koçhisar tamam, sırada Tımarlı 2 var

AK Parti Çorum Milletvekilleri Salim Uslu, Cahit BAĞCI ve Murat Yıldırım, Koçhisar Barajı Sulama Projesi’nin ihale...

27 Ocak 2014 Pazartesi 16:37
 Koçhisar tamam, sırada Tımarlı 2 var

AK Parti Çorum Milletvekilleri Salim Uslu, Cahit BAĞCI ve Murat Yıldırım, Koçhisar Barajı Sulama Projesi’nin ihale edilmesi için EKAP’a girildiğini açıkladı.

Milletvekilleri yaptıkları ortak açıklamada, 150 milyon liraya mâl olması planlanan yatırımın 730 günde tamamlanacağını, 118 bin dekar arazide kapalı sistem sulama yapılacağını, ayrıca Çorum  ve Alaca’nın içme suyu ihtiyacına katkı sağlanacağını belirterek, Alaca’ya hayırlı olması temennisinde bulundular. Vekiller, Bayat, İskilip ve Uğurludağ’da 86.680 dekar araziye sulama yapacak Tımarlı 2.Kısım (Kızılırmak) Sulama Projesinin ihale edilmesi için çalışmalara başladıklarını kaydettiler.

İşte o açıklama; “Çorum’un en büyük sulama projesi olan 118.220 dekar arazide kapalı sistem sulama yapacak şekilde projelendirilen Koçhisar Barajı Sulama Projesi ihale edilmek üzere EKAP’a girildi. İhale tarihi ve teklif vermede son gün olarak 25.02.2014 günü saat 10.00’da tek oturum olarak bildirildi. Yaklaşık olarak 150 Milyon TL’ye mal olması planlanan işin yapım süresi ise 730 gün olarak bildirildi. Çorum Koçhisar Projesinin kilit tesisini oluşturan Koçhisar barajı ile Büyüköz çayı sularının regüle edilerek, Alaca ovasının sağ ve sol sahilinde yer alan yaklaşık 12 km uzunlukta ve 16 km genişlikte devam eden tarım arazilerinin mümkün olduğunca basınçlı olarak cazibe ile sulanması hedeflenmektedir. 118.220 dekar (cazibe 7567 ha ve pompaj 4268 ha) araziyi borulu sistem ile basınçlı olarak sulu tarıma kavuşturacak olan proje aynı zamanda da Çorum Merkezine 12.12 hm3, Alaca ilçesine 2.54 hm3 olmak üzere toplamda 14.66 hm3 içme ve kullanma suyu da temin edilmesini sağlayacaktır. Koçhisar barajı ile Çorum il merkezinin 2020 yılından itibaren 2042 yılına kadarki içme suyu ihtiyacı ve Alaca ilçe merkezinin 2050 yılına kadarki içme suyu ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir. İnşaat çalışmaları tamamlanan ve su tutulan Koçhisar Barajının talvegden yüksekliği 37.40 m, temelden yüksekliği ise 57.40 m olup, gövde dolgu tipi kil çekirdekli zonlu homojen dolgu tipindedir. Alaca ilçesi içme suyu isale hattı tamamlanmış olup, arıtma tesisi inşaatı da 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir. DSİ Genel Müdürlüğü Proje ve İnşaat Daire Başkanlığınca yürütülecek olan ihale süreci 25.02. 2014 günü tamamlanmış olacaktır.

Milletvekilleri olarak Çorum’un sanayiden sonra en önemli sektörün tarım olduğunu her zaman ifade ettik. Çorum tarımına çok ciddi bir katkı sağlayacak olan bu projenin ihale edilmesi ve bir an evvel Çorumlu tarımsal işletmeler ve geçimini topraktan sağlayan hemşerilerimiz ile çiftçilerimizin hizmetine açılması en büyük emelimizdir. Çorum’da sulanabilir arazilere olan ihtiyaç halkımıza hizmet edebilmek adına bizi sulama projelerine ve sulanabilir arazi çabasına yönlendirmiştir. Çabalarımızı Çorum’un en büyük sulama projesi olan Koçhisar Barajı Sulama Projesine yönlendirdik. Çorum’un Milletvekilleri olarak verdiğimiz sözlerimizi bir bir yerine getiriyoruz.  Koçhisar Projesinin ihalesinin tamamlanması ile sulanacak olan 118 dekar arazide tarımsal verimlilik artacak, hayvancılığın alt yapısı olan yem bitkileri üretimi artacak ve böylece hayvancılıkta maliyetler de azaltılmış olacaktır. Üreticimiz ve çiftçimizin kazançlarının artması ile İlçe ekonomisine ve Çorum ekonomisine katkısı da büyük olacak, Alaca ilçemizin hayvancılık ve tarımsal geliri 3’e katlanacaktır. Ayrıca verdiğimiz sözlerden bir diğerini gerçekleştirmeye yönelik olarak önümüzdeki aylarda da Bayat, İskilip ve Uğurludağ’da 86.680 dekar araziye sulama yapacak Tımarlı 2.Kısım (Kızılırmak) Sulama Projesinin ihale edilmesi için çalışmalara başlayacağız. Hem üreticimiz ve çiftçimizin gelirini artıracağı gibi Alaca ekonomisine de büyük bir katkı sağlayacak Koçhisar Projesinin Öncelikle Merkez ve Alaca bölgelerimiz olmak üzere tüm halkımıza hayırlı olmasını dileriz.”







Son Güncelleme: 27.01.2014 16:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.