Külcü, nihayet basının karşısında

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum Belediyesi’nin sosyal belediyecilik alanındaki çalışmalarını Gıda Bankası’nda düzenlendiği basın toplantısı ile tanıttı.

07 Aralık 2016 Çarşamba 13:25
Külcü, nihayet basının karşısında

MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum Belediyesi’nin sosyal belediyecilik alanındaki çalışmalarını Gıda Bankası’nda düzenlendiği basın toplantısı ile tanıttı.


İLK TANITIM SOSYAL HİZMETLER


Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün çalışmalarının özetlendiği tanıtımda, gıda yardımlarından engellilere kadar yapılan çalışmalar kamuoyunun hafızalarına sunuldu.


KÜLCÜ CANLI OLARAK KARŞIMIZDA


Uzunca bir süredir basının karşısına canlı olarak çıkmayan Külcü, birim tanıtımı vesilesiyle yeni bir uygulamayı da başlattığını duyurmuş oldu. Bu arada Çorum’da hayata geçirdikleri hizmetleri ve çalışmaları kamuoyuna daha iyi tanıtmak amacıyla aylık basın toplantıları düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.


Her toplantıda Belediye Birim Müdürlükleri’nden birinin faaliyetlerinin ele alınacağını belirten Külcü, basın mensuplarının sorularını da cevaplayacağını kaydetti.


Tanıtım toplantısına doyurucu bulmakla beraber bir kaç mevzuda hatırlatma ve itirazda bulunmakta fayda var.


Külcü, belediye başkanı seçildiği ilk döneminde yani 2009’dan bir süre sonra periyodik aralıklarla icraatlarını anlatma uygulaması başlattı. Geniş katılımla düzenlenen tanıtım toplantıları birkaç kez yapıldıktan sonra bilinmeyen nedenle kesintiye uğradı.


KÜLCÜ’NÜN TARZI


Külcü’nün çalışmalarını genel olarak basının karşısına bizzat çıkarak değil, daha çok belediye basın birimi, yazılı ve görsel medya, sosyal medya ve diğer açık hava reklam mecraları aracılığıyla yaptığı bilinen bir gerçek. Zaten an itibariyle yerel medyanın ekseriyetinin belediye haberlerinde (biz de dahil) basın bültenciliğine dönüştüğünü görmek mümkün.


Burada bir anekdot aktaralım;


Hatırladığım kadarıyla Külcü’nün o dönemde yaptığı ilk icraat toplantısının yazılı basında belediye yönetiminin istediği şekilde noktasına virgülüne dokunulmadan ilan mukabilinde, ancak haber formatında aynen yayınlanması istendi.


Pek tabi bu talebe itirazımız oldu. Bizzat davet edildiğimiz ve katıldığımız basın toplantısının hak ettiği şekilde tarafımızdan haber yapılmasının basın etiği açısından daha şık olacağını belirttik.


Şayet belediyenin istediği şekilde bir yayın yapılması halinde sayfaya ‘reklam haberdir’ ibaresinin yazılması gerektiğini hatırlattık. Sayın Külcü, bu önerimizi kabul etmeyince, biz de bu isteği nezaket kuralları içinde reddederek belediyenin istediği gibi değil, olması gerektiği gibi sayfalarımıza taşıdık. Refiklerimizin ise belediyenin isteğini yerine getirdiğini müşahade ettik.


Zaten o günden sonra belediye bir kaç kez düzenlediği geniş katılımlı icraat toplantılarını bir daha yapmadı.


HAYRA VESİLE OLSUN


Üçüncü dönemine yaklaşan Belediye Başkanı Külcü’nün yeniden icraat tanıtım toplantılarına başlamasının memleket için hayra vesile olması temennimiz.


ÇOK İDDİALI SÖZLER


Bir diğer mevzu Külcü’nün sosyal belediyecilikte marka olduğumuza dair iddialı bulduğumuz sözler sarf etmesi.


MİLLİ GÖRÜŞ EKOLÜ


Çorum’da sosyal belediyecilik uygulamaları ilk olarak Milli Görüş ekolüne mensup insanların yerel yönetimlerde işbaşına gelmesiyle başladı. Ankara’da iktidar olamayan, ancak belediyelerin ekseriyetinde halkın teveccühünü kazanan SP’li belediye başkanları, kıt imkânlara ve merkezi hükümetten bırakın desteği köstek görmelerine rağmen güzel işler yaptılar. Hakkı teslim edelim.


AK PARTİ ÇITAYI YÜKSELTTİ


Diğer partili belediye başkanlarının aksine, yerelde ve genelde bütün imkanlara sahip olan AK Parti mensubu belediye başkanları, sosyal belediyecilikte çıtayı daha fazla yükseltti. Vatandaşlar da hizmeti gördü, teşekkürünü her seçimde desteğini artırarak gösterdi, gösteriyor zaten.


PARKLAR ÖZEL İŞLETMEYE AÇILDI


Belediye Başkanı Külcü, işbaşına geldikten sonra yoğun şikayetlere neden olan ve bizim de sık sık sütunlarımıza yansıttığımız parklara el attı. Çok da güzel oldu. Lakin, kapsamlı tadilattan geçirilerek modernize edilen parklar özel işletmeye açıldı.


İhale usulü 200-250 bin lira arasında fiyatlarla işletmeye alınan merkezi parklarda doğal olarak fiyatlar yükseldi. Asgari ücretle geçinmeye çalışan 2 çocuklu bir aile reisinin bahsettiğimiz parklara oturup iki bardak çay içebilmesi bile imkânsız hale geldi.


DAR GELİRLİYE HİTAP EDECEKSEK


Sosyal belediyecilikte dar gelirli vatandaşa hitap etmenin esas hedef olduğu kabul edilirse, sosyal hayatın önemli unsurlarından parklarda yeni bir hizmet anlayışının hakim olması gerekmez mi?


Her fırsatta insanı merkeze aldığını vurgulayan Sayın Külcü’nün işbaşına geldiği dönemden bugüne kadar yaşanılan soruna kafa yorması elzem.


SOSYAL AKTİVİTELERDE MALİYET VE ÖNCELİK


Çorum’da belediye öncülüğünde neredeyse senenin 365 günü etkinlikler düzenleniyor. Bazı aktivitelerde salonların dolduğu, şehrin sosyal ve kültürel hayatına renk geldiği görülüyor.


Bu durum organizasyonu düzenleyenlerin motivasyonunu nasıl etkiliyor bilinmez. Bizi asıl ilgilendiren sokaktaki vatandaşın bu türden sosyal faaliyetlere duyduğu ilgi ve işin maliyeti. Öncelikler dikkate alınarak daha seçici davranılabilir mi ?, tartışılır elbette.


BÜYÜKŞEHRİ YÖNETECEK İSİM


Bu arada Külcü, Çorum’un büyükşehir olmasına destek verdiğini de ifade etmiş. Büyükşehir olacak illerde kriterlerden birisi de her anlamda büyüyen şehri iyi yönetecek nitelikli yönetici ve personelin olması. Hatırlatmakta fayda var.


Son Güncelleme: 07.12.2016 13:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yazık 2016-12-07 18:52:58

Nitelikli mi söz dinleyen personel mi acaba? Yazık ne belediyelerde ne de kamu kurumlarında liyakat diye birşey kalmadı ne yazıkki itiraz etmeyen ya da hicbir yeterliligi olmadigi halde işini yaptırıp biryerlere gelen yetersiz yöneticilerle dolu tüm kamu kurumları