Kulislerde kabine değişikliği konuşuluyor

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi ile Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür, kabine değişikliği iddialarını gündeme taşıdı.

27 Haziran 2020 Cumartesi 12:30
Kulislerde kabine değişikliği konuşuluyor

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi ile Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür, bugünkü köşelerinde kabinede değişiklik iddialarını yazdı.
Hürriyet yazarı Selvi, ‘Kabinede önemli değişiklikler geliyor’ başlıklı yazısında kabine değişikliğinin yanı sıra ihtisas komisyonları ve AK Parti grup yönetiminde değişim olup olmayacağına dair düşüncelerini de paylaştı. Sabah Yazarı Mahmut Övür ise 'Kabine değişimi' başlıklı yazısında gelişmeleri farklı bir pencereden yorumladı...

İşte Abdülkadir Selvi’nin yazısının o bölümü;
’TBMM Başkanlığı, kabine değişikliği ve baro başkanlarının yürüyüşü ile ilgili önemli bir yazı kaleme aldı.
Mustafa Şentop’un Meclis Başkanlığı’na devam etmesi kararı verildikten sonra, gözler kabine değişikliğine çevrildi. 
Ancak edindiğim bilgilere göre sadece kabine üzerinde değil, bakanlıkların şekli üzerinde de değerlendirme yapılıyor. Bir çalışma da Meclis’teki ihtisas komisyonları için.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu hafta Ankara dışındaydı. Ancak Ankara’da olduğu sırada ‘cumhur ittifakı’ ortağı Bahçeli ile bir araya geldi. 55 dakika süren görüşmede Meclis Başkanlığı konusu görüşülüp karara bağlandı. Şentop’la devam edilmesi kararı alındı. Erdoğan’ın sorusu üzerine Bahçeli’nin “Mevcut başkandan memnunuz” dediği ifade ediliyor. Bahçeli, AK Parti’nin içişleriyle ilgili konuda özenli davranıyor. Ama Erdoğan her önemli karar arifesinde Bahçeli’nin görüşünü almayı ihmal etmiyor. İki liderin kabineyi de konuştukları tahmin ediliyor. MHP Lideri’nin terörle mücadele ve milli güvenliği ilgilendiren konulardaki politikaları başarılı bulduğunu ve devamını temenni ettiği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın köklü bazı değişiklikler üzerinde çalıştığı söyleniyor. Madde madde aktarmak istiyorum.
1-Bakanlar özlük hakları itibariyle milletvekilleriyle aynı statüye sahip. O nedenle emekliliği hak etmeleri için 2 yıllık sürenin dolması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı hükümeti 10 Temmuz 2018 tarihinde kurulmuştu. Kabine değişikliğinin 10 Temmuz tarihi dikkate alınarak yapılması bekleniyor.
2-Cumhurbaşkanlığı kabinesi 1 cumhurbaşkanı yardımcısı ve 16 bakandan oluşmuştu. Yeni düzenlemede cumhurbaşkanı yardımcısı sayısının 2’ye, bakanlık sayısının ise 19’a çıkarılması üzerinde duruluyor. Bir-iki bakan arasında değişim yapılacağı konuşuluyor. Ama ben bu konuda bir bilgi edinemedim.
3-3. Cumhurbaşkanı yardımcısının sayısının artmasıyla birleştirilen bazı bakanlıkların ayrılarak yeni bakanlıkların kurulması üzerinde duruluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Çalışma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ilk akla gelen bakanlıklar olarak sıralanıyor. Ancak Erdoğan’ın bakanlıkların ayrılması ve yeni bakanlıkların oluşturulması konusunda nasıl bir tercih yapacağı henüz bilinmiyor.
4-Yeni bakanlıklar oluşturulurken, mevcut bakanlıklarda da değişikliğe gidilmesi gündemde. Ancak mevcut bakanlardaki değişimin çok sınırlı sayıda olması bekleniyor.
5- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’teki ihtisas komisyonları üzerinde de değerlendirme yaptığı söyleniyor. Meclis’te 16 ihtisas komisyonu bulunuyor. Erdoğan’ın komisyon başkanlıklarında belli bir oranda değişiklik istediği söyleniyor.
6-AK Parti’de Meclis başkanvekilliği ve idare amirlikleri konusunda değişiklik beklenmiyor. Grup başkanvekillikleri konusunda ise bir değişikliğin söz konusu olabileceği söyleniyor. Naci Bostancı’nın grup başkanı olduğu AK Parti’nin dört grup başkanvekili bulunuyor.
SABAH YAZARI MAHMUT ÖVÜR: ‘KABİNE DEĞİŞİMİ’
Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür ise, kabine değişikliği söylemlerini daha farklı pencereden yorumladı.
İşte Övür’ün ‘Kabine değişimi’ başlıklı o yazısı; 
Türkiye'deki gündemin hızlı değişmesinin bir nedeni içeride ve dışarıda yaşanan derin değişimse bir diğer nedeni de siyasetin -iktidar veya muhalefet fark etmiyor- bilerek gündemi değiştirmesidir. Her ikisi de yaşanıyor. Buna o kadar çok alışıldı ki, hafif bir sakinlik bile "durağanlık" olarak niteleniyor ve ortaya hemen klasik "kabine değişikliği" tezi atılıyor.
Aslında içinde "değişim" olduğu için, konuşulması insanların hoşuna da gidiyor.
Tam da bu nedenle bir süredir kabinede değişiklik olacağıyla ilgili çok sayıda haber çıkıyor, köşe yazılıyor.
Sanıyorum bu konu o kadar çok konuşuldu ki, "Değişiklik olacak mı?" diye sorduğum bir bakan, şöyle deme gereği duydu:
“Olması beni şaşırtmaz.”
Aslında önümüzdeki temmuz ayında kabinenin iki yılı da doluyor. Bakanların performanslarını değerlendirme açısından da yeterli bir zaman dilimi.
Peki, kabinede değişiklik için tek ölçü iki yıllık zaman mı?
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle yeni bir tecrübe yaşandığı için tek ölçü zaman değil. Başka parametreler de var ve daha çok da performansa bakılıyor.
Ayrıca bu kabine, ne eskisi gibi tam seçilmişlerden ne de klasik başkanlık sistemlerinde olduğu gibi "atanmış" teknokratlardan oluşuyor. Karma bir geçiş dönemi tecrübesi yaşanıyor. Normalde başkanlık sisteminde, kabineyi değiştirmenin "özel" bir takvimi yok. Başarısızsa ve başkanla uyumlu çalışmıyorsa "siyasi sekreter" olarak görülen bakan hemen görevden alınıyor, yerine yenisi atanıyor. Bizde de bu yöntem bir süre önce uygulandı. Bir bakan sessiz sedasız görevden alındı ve yerine yenisi atandı.
Şimdi gelelim bu bilgiler ışığında köklü veya kısmi bir kabine değişikliği olup olmayacağına...
Hem AK Parti içinde hem de dışında böyle bir beklenti var ve her an olabileceği söyleniyor. Ama ilginç ve derin bir değişim hazırlığından söz edenler de var.
Buna göre, geride kalan iki yıl bir "test" yılıydı. Devletin yeniden yapılanması için yeni adımlar atıldığı, bir anlamda bakan-bakan yardımcısı ve bakanlık bürokrasisi ilişkisinin yeniden kurgulandığı, nerelerde tıkandığı, nerelerde verimli olduğu test edildi.
Şimdi bu bilgiler ışığında sadece kabine değişikliği değil, çok daha köklü bir değişikliğe gidileceğinin sinyalleri veriliyor. Tarih olarak da 15 Temmuz'un 4'üncü yıldönümünün seçildiği söyleniyor. Birkaç temel bakanlık dışında kalan bakanlıkların yeniden düzenleneceği, geçmişte birleştirilen bakanlıkların ayrılarak yeni bakanlıklar kurulacağı ve klasik başkanlık sistemlerindeki gibi "siyasi sekretarya" sistemine geçileceği öngörülüyor.
Buna paralel olarak, başta cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısının arttırılacağı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kurumları olarak dizayn edilen Kurullar ve Ofisler'in daha aktif rol üstlenecekleri gibi bir hazırlıktan söz ediliyor.
Anlayacağınız sadece birkaç bakanın değişeceği, yerlerine yenilerinin geleceği şekli bir değişim değil, sistemin oturmasını sağlayacak, güçlü ve köklü bir değişim hazırlığı var. Kimlerin gideceğini, kimlerin geleceğini ise Başkan Erdoğan'dan başka bilen yok. Ama şu tahmin ediliyor; değişim hangi boyutta olursa olsun veya hiç olmasın, her iki durum da AK Parti'nin bundan sonraki yolculuğunun ne yöne olacağının işareti olacak...

Son Güncelleme: 30.06.2020 16:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
haydar 2020-06-27 23:33:26

sayın bahçeli 7 haziran seçimlerinden sonra dönen oyunları,kumpasları gördü.sayın cumhurbaşkanına destek vererek ülkenin bir çıkmaza girmesini önledi.Sayın bahçelinin bu dik duruşu, devletin,milletin adamı olduğunu gösterdi. ülkeye yaptığı bu hizmet hiç bir zaman unutulmayacaktır.

Avatar
Ahmet 2020-06-27 16:54:15

Kabine değişikliği ihtiyaçsa ve sırf bakanların emeklilik hakkı kazanabilmesi için 2 yıl dolması bekleniyorsa vah ülkemin haline. Biz de 65'e kadar prim ödeyelim hatta yetmeyip üzerine bir de BES için prim ödeyelim. Yazık.

Avatar
Ts clup 2020-06-28 15:16:56

Trabzon belediyesinde işçi statüsündeki adam tüm çorumdan daha fazla siyasi ağırlığa sahiptir :))

Avatar
tercihim başka partilere 2020-06-27 17:20:40

Yılların MHP seçmeni olarak,bir sonraki seçimde MHP ye oy vermeyeceğim.AKP yi hiç oy vermem.

Misafir Avatar
kimene 2020-06-27 19:07:06 @tercihim başka partilere

bizene...

Beğenmedim! (12)
Avatar
Mhp kaldı mi 2020-06-27 22:54:00

Milliyetçi bir vatandaş olarak ittifak tan beri mhp ye oy vermiyorum. Çünkü ittifak ile mhp vizyonunu tamamen kaybetti. Oyun yeni siyasi oluşumlara olacak

Avatar
Ahmet 2020-06-28 02:26:56

İster bakan değiştirin ister yardımcı. Evirin çevirin Mhp dahil alacağınız oy yüzde 35. Enflasyonla oyna tüikle oyna. Bakkalda enflasyon yüzde 35 sizde yüzde 5 ezin bakalım memuru ezin bakalım nereye kadar

Misafir Avatar
Güldürmeyin... 2020-06-28 14:34:34 @Ahmet

sizin genel başkanda aday olmaya bir cesaret edebilse geri kalan %65 oyu tek başına alacak...

Beğenmedim! (8)
Avatar
Çorumlu seçmen 2020-06-28 03:48:41

Trabzonlular doldurur yine kabineyi...

Avatar
Ugurludaglı 2020-06-27 15:33:37

Çorum dan bakan var