Macaristan'da Coşkulu Ramazan Bayramı

Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'de Ramazan Bayramı coşkusu ve mutluluğu yaşanıyor.

25 Haziran 2017 Pazar 21:01
Macaristan'da Coşkulu Ramazan Bayramı

Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'de Ramazan Bayramı coşkusu ve mutluluğu yaşanıyor.

Macaristan'da yaşayan farklı milletlerden Müslümanlar mescitlere koştu. Başkent Budapeşte'deki ona yakın mescidi Türkler, Macarlar ve farklı milletten Müslümanlar tıka basa doldurdu.

Budapeşte dışında yaşayan müslümanlarda Budapeşte'ye akın etti. Büyüklerin, bu yıl Ramazan Bayramı namazına küçük çocuklarını da getirmeleri ayrı bir güzellik oluşturdu.


Türklerin yoğun olarak gittikleri 1089 Budapeşte Golgota u. 4 adresindeki Yaşayan Anadolu Vakfı Ganz mescidinde namaz öncesi TC.Diyanet İşleri Başkanlığı Koordinatörüi Hüseyin Ersoy'un okuduğu Yasin-i Şerif, cemaatle birlikte Teşrik Tekbiri getirilerek Ramazan ayını, bayramı ve kardeşliği konu alan vaaz verdi.


Tüm Müslümanların Ramazan bayramlarını tebrik etti, bayramda dost, akraba ve hastaların ziyaret edilmesi ve varsa küskünlüklerin kalkması gerektiğini söyledi.


Namaz sonrası TC Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, TC Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA Macaristan Koordinatörü Prof.Dr. Süleyman Kızıltoprak, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yakup Gül, Yunus Emre Enstitüsü Okutmanı İmran İpek, Yaşayan Anadolu Vakfı Başkanı Şenel Cavrar,Eötvös Loránd University (ELTE) Üniversitesi Türkçe Okutmanı Yard.Doç.Dr. Berker Kurt ve Hüseyin Ersoy hocayla birlikte Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK Türkiye Macaristan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Osman Şahbaz vatandaşlarla bayramlaştı.


Şahbaz; Ramazan Bayramınızı Tebrik Ederim


Başkan Osman Şahbaz bayramlaşma sonrası şunları ifade etti; ''Önelikle Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum. İslam dünyasının, birliğine, beraberliğine özelliklede barışına vesile olmasını temenni ediyorum.  İslam coğrafyasında yaşanan sancılı süreçten ötürü Ramazan Bayramına bu yıl buruk giriyoruz. Filistin, Irak, Katar, Suriye, Somali ve Mısır kardeş halklardan oluşuyor. Bundan da önemlisi, din kardeşliği her şeyin temelini oluşturuyor. Bu ülkelerde halkların iradesine, özgürlük ve hürriyetlerine darbe vuruluyor. Tabi bunların temelinde siyasi ve ekonomik çıkarlar yatmaktadır.

Açlık, zulüm, fakirlik İslam coğrafyasındaki halklara uygulandığı gibi, bizleri derinden üzen bu adaletsiz uygulamalar dünyanın birçok yerinde maalesef farklı din mensuplarına da uygulanmaktadır. Bu yürek burukluğunu ve gözyaşını bizler Macaristan'da da hissediyoruz. Macaristan'daki biz iş dünyasının temsilcileri örnek olmak, üretmek, çalışarak kazanmak ve paylaşmak durumundayız. Adalet, hak ve güzellikten yana tavır belirliyoruz. Dinimizin bize yüklediği emri gereği, dünyada barış ve huzurun hakim olmasını arzuluyoruz. Dünyada yaşanılan sıkıntıların, gözyaşı ve hüznün biran evvel durması, Ramazan Bayramının sevincinin; yardımlaşmayı, birlik ve beraberliği daim kılmasına vesile olmasını, kıldığımız namazlarımızın ve dualarımızın kabule karin eylemesini Rabbimden niyaz ediyoruz'' dedi.
Namaz çıkışı işadamlarının hazırlamış olduğu yiyecek ve çay cemaate ikram edildi.
Bayram namazı sonrası Budapeşte'nin 10.bölgesindeki 1. Dünya Savaşında Galiçya'da Şehitdüşen ( Kőbánya'daki ) 480 askerimizin bulunduğu Kozma Utca'daki Újköztemető mezarlığı ziyaret edildi. Şehitlikte de Magyarorszagi İszlam Kulturalis Egyesület Başkanı Hasan Hüseyin Doğan ve TC.Diyanet İşleri Başkanlığı Koordinatörüi Hüseyin Ersoy Yasin-i Şerif, Aşr-ı Şerif, Fatiha ve dualar okundular.

Birinci Dünya Savaşında 1916- 1917 yıllarında 15.Türk Kolordusunda şehit olan askerlerimiz, Galiçya ve Macaristan'ın farklı bölgelerinde defnedildi. Sonrasında 480 şehidimizin naaşları 1926 yılında Budapeşte'deki bugünkü Újköztemető'deki yerlerine nakledildi.


Türk Şehitliği hemen yanında bulunan Müslüman mezarlığında ( Boşnak, Arnavut, Arap, Çinli, Afgan, Türk, Azeri ve Macar Müslüman defnedilmiş) ziyaret edilip, hep birlikte burada da dualar edildi. Türkiye'yi aratmayan Ramazan bayramı Müslümanları birbirlerine daha da yaklaştırdı, dayanışma ve muhabbetlerini artırdı. 


Son Güncelleme: 25.06.2017 21:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nuri Ziylan 2017-06-25 22:28:58

Maşallah Macaristan'da dahi mübarek Ramazan Bayram namazı Eda ediliyor, cok sukur.

Nuri Ziylan

Avatar
Faruk Turk 2017-06-26 09:39:19

Masallah, Macar dostlarimizin ve degerli hemşehrimlerimiz in Ramazan Bayramlari mubarek olsun.

Faruk Türk

Avatar
Salih Balkan 2017-06-26 17:16:20

macar dostlarimizin ramazan bayramlarini tebrik ederiz.

salih balkan

banner165