‘Mevcut sistem vesayeti üretiyor ve besliyor’

Hitit Üniversitesi, Çorum Kent Konseyi Gençlik Meclisi ve Akademik Araştırmalar Topluluğu (AKAT) tarafından düzenlenen “28 Şubat-Postmodern Darbe” konulu konferans Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

01 Mart 2017 Çarşamba 14:54
‘Mevcut sistem vesayeti üretiyor ve besliyor’

Hitit Üniversitesi, Çorum Kent Konseyi Gençlik Meclisi ve Akademik Araştırmalar Topluluğu (AKAT) tarafından düzenlenen “28 Şubat-Postmodern Darbe” konulu konferans Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.


“28 Şubat-Postmodern Darbesi” konulu konferansın açılış konuşmasını Çorum Belediye Başkan Yardımcısı ve Kent Konseyi Başkanı Turhan Candan gerçekleştirdi. Candan, açılış konuşmasında toplumsal açıdan yararlı bu konferansın gerçekleştirilmesindeki katkılarından dolayı Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'na teşekkür etti. Ayrıca sunumlarından dolayı Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık'a teşekkürlerini sundu.


Açılış konuşmasının ardından konuşan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık, yaklaşık bir asrı aşkındır Türkiye'de bir otorite ve yönetim sistemi krizi olduğunun altını çizdi. Otoritenin kaynağının millet olduğu demokratik bir anlayış içerisinde vesayet organlarının söz konusu bu irade ve otoriteyi nasıl zorla gasp ettiklerinin görülmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Işık, eğer yönetim sisteminiz muktedir iktidarlar yaratamıyor ve iradenin gerçek sahibinden gücünü alamıyorsa bu durumda araya bir takım vesayet organlarının girişinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Işık, 1960 ve 1982 Anayasalarının Cumhurbaşkanlığı müessesesini vesayet odaklarının yasama ve yürütme üzerinde adeta bir denetim ve dizayn aracı olarak tasarladığını kaydetti.

Bu çarpık düzenin askeri, bürokratik, sermaye, medya, aydın son tahlilde bir takım grupların vesayetini ürettiğini ve beslediğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Işık, bu atmosferde toplumsal muhalefetin örgütlenmesi, siyasal bir mücadele zemini içerisinde muktedir bir iktidara dönüşmesinin imkansızlığına işaret etti.

Türkiye'de GDO'lu Türk tipi bir parlementer sistemin varlığının da onlarca yıldır ülkenin önünü tıkadığını ve sık sık krizler üretmekten öteye geçemediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Işık, yaklaşık bir asırlık cumhuriyet tarihinde 65 hükümet kurulmuş olmasının bile bu çarpık yapılanmayı açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.


Yrd. Doç. Dr. Işık, eğer mevcut sistemi değiştirmez, arızalarını tamir etmezseniz sistem vesyet üretmeye devam eder birini yenersiniz bir diğeri türer dedi. 28 Şubat'ın böylesi bir Türkiye ikliminde ortaya çıktığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Işık, o gün vesayet odakları tarafından tehdit olarak görülen Milli Görüş siyasal hareketi nezdinde bütün muhafazakar çevrelerin dizayn edilmeye çalışıldığını kaydetti. 2003'te "Genç Subaylar Tedirgin"  2017 şubatında ise "Karagah rahatsız" manşeti atan zihniyetin söz konusu vesayetçi geleneğin hala varlığını sürdürdüğünün açık bir göstergesi olduğunu kaydetti.


Konferansın ardından Ethem Erkoç Konferans Salonu girişinde düzenlenen “28 Şubat” sürecini anlatan gazete manşetlerinin ve fotoğraflarının yer aldığı sergi katılımcılar tarafından gezildi.


Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık, “28 Şubat sürecinin anlatıldığı bu etkinliği gerçekleştiren Çorum Kent Konseyi Gençlik Meclisi ve AKAT'a teşekkür ettiş Ayrıca katkılarından dolayı Çorum Kent Konseyi Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan'a teşekkür etti.


Son Güncelleme: 01.03.2017 16:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165