Millet onları çok sevdi

Necip Fazıl, Büyük Doğu ve Demokrat Parti’ konulu konferans önceki akşam Çorum’da gerçekleşti.

15 Aralık 2014 Pazartesi 11:32
 Millet onları çok sevdi


Necip Fazıl, Büyük Doğu ve Demokrat Parti’ konulu konferans önceki akşam Çorum’da gerçekleşti.


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi hemşehrimiz Prof. Dr. Alaattin Karaca’nın konuşmacı olarak yer aldığı konferansta Necip Fazıl Kısakürek ve merhum Başbakan Adnan Menderes anlatıldı. Hitit Üniversitesi ve İlim Yayma Cemiyeti (İYC) Çorum Şubesi işbirliğinde organize edilen konferans, Turgut Özal İş Merkezi Belediye Kültür Salonu’nda düzenlendi. İlim Yayma Cemiyeti’ni tanıtan kısa film gösterimiyle başlayan programı Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Alaca Belediye Başkanı Muhammed Eyvaz, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda vatandaş izledi. Sunuculuğunu Mehmet Ali Yıldırım’ın üstlendiği programın açış konuşmasını İYC Şube Başkanı Av. Mehmet Karadağ yaptı. İYC’nin faaliyetleri hakkında bilgiler veren Mehmet Karadağ, Hitit Üniversitesi ile ortaklaşa olarak düzenledikleri programda eğitim ve kültür alanında işbirliğinin önemine dikkat çekti. Çorum’un yükseköğretim alanında yıldızı parlayan bir il haline geldiğine dikkat çeken Karadağ, başarılı çalışmalarından dolayı Rektör Reha Metin Alkan’ı tebrik etti. Karadağ ayrıca davetlerini kırmayarak konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Alaattin Karaca’ya şükranlarını sundu.


‘YENİ NFK’LAR ÇIKARMALIYIZ’


Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Türkiye’nin artık yeni değerler üretmesi gerektiğine dikkat çekti. ‘Necip Fazıl, Büyük Doğu ve Demokrat Parti’ konulu konferansın açılışında kürsüyü gelen Reha Metin Alkan, Hitit Üniversitesi’nin Çorum’la kaynaştığını söyledi. “Şehrin farklı dinamikleriyle birlikte önemli çalışmalara imza atıyoruz” diyen Alkan, akademik alandaki çalışmaların yanı sıra halkla bütünleşen bir anlayışla görevlerini sürdürdüklerini kaydetti. “Toplumla doğru iletişime geçtiğiniz zaman tüm yollar açılıyor” diyen Alkan, Hitit Üniversitesi’nin kampüs sorununun çözüldüğünü ve öğrenci sayısının arttığını dile getirdi. Üniversitelerin bulunduğu şehirlerin lokomotifi olması gerektiğini belirten Alkan, ülkesini ve milletini seven insanların yönetiminde güzel işlerin hayat bulacağına işaret etti. Yeni Türkiye’nin mimarlarının İYC gibi kuruluşların açtığı yolda bugünki vazifelere geldiğini anlatan Alkan, “Artık yeni Necip Fazıllar çıkarmalıyız” dedi. İkna odaları ile anılan üniversitelerin artık dünyada kaçıncı sırada olduğuna bakıldığını söyleyen Alkan, “28 Şubat gibi dönemlerde dik durarak haksızlıklara karşı göğüs gerenler, milletin tavrını ortaya koydular. Eğer dikkatli olunmazsa 28 Şubat’lar çok uzak değil. Gelişimin yolu ilimden, üniversitelerden geçiyor. Hitit Üniversitesi olarak bu düsturla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.


KARACA, NECİP FAZIL ve MENDERES’İ ANLATTI


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Karaca, “Milletin değerlerine hizmet edenler unutulmaz” dedi. ‘Necip Fazıl, Büyük Doğu ve Demokrat Parti’ konulu konferansta konuşan Alaattin Karaca, Üstad Necip Fazıl Kısakürek ve merhum Başbakan Adnan Menderes’in milletin sevgisini kazanmış iki büyük adam olduğunu vurguladı. Açış ve selamlama konuşmalarının ardından kürsüye gelen Karaca, Çorum’un maneviyatçı yönünü anlatarak sözlerine başladı. Çorum’un manevi ikliminde etkisi olan kişi ve kuruluşlardan bahseden Karaca, şehrin dinamikleri arasında Ulucamii, Hıdırlık ve Saat Kulesi gibi tarihi mekanların yanı sıra Suheyb-i Rumi, Yedi Sekiz Hasanpaşa ile dönemin dervişlerini saydı. Karaca, “Çorum bugün Necip Fazıl Kısakürek’leri tanıyorsa bunun en önemli iç dinamiklerinden biri de şüphesiz İmam Hatip Okulu’dur” dedi. İHL’nin Çorum’un inanç sembollerinden biri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Karaca, “Çorumlu İmam Hatip Okulu’na çok şey borçlu” diye konuştu. Anadolu’da mütevazi bir bozkır şehri olan Çorum’un manevi mimarlarını rahmetle anan Karaca, Necip Fazıl’ın kentin manevi iklimindeki etkilerine de değindi. “Çorum, Necip Fazıl’ı sahip olduğu iç dinamikleri sayesinde çok sevdi” diyen Karaca, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Frenk hayatının gecesinde sabah namazına kalkmak mümkün mü? Bunu başaran şair Necip Fazıl’dır. Üstad Necip Fazıl, bu ülke insanının Türk matbuatında, merhum Adnan Menderes ise uzaklaştırıldıkları kamusal alanda kendi seslerini bulmasına ve bugün inancımızın meşruiyet kazanmasına vesile oldu. Bugünse biz devlet ile imtihan ediliyoruz. Görüyoruz ki 60 yıl önce bu ülkede yaşananlar aslında bugün yaşananlardan farklı değilmiş. O gün ülkenin bekası için mücadele eden yiğitlerin ruhu şad olsun. Bugün bu mücadeleyi sürdürenleri de tarih altın harflerle yazacak. Bu vesile ile konferansı tertip eden ve beni memleketime davet etme nezaketi gösteren İlim Yayma Cemiyeti Şube Başkanı Mehmet Karadağ ile Hitit Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Reha Alkan başta olmak üzere çok değerli hemşehrilerime gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum.” Konuşmasının ardından Prof. Dr. Alaattin Karaca’ya şükran plaketi verildi.





Kaynak: www.corumhakimiyet.net

Son Güncelleme: 15.12.2014 11:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.