Mobilyacıların KDV beklentisi

Erdallar Büro Mobilya Sahibi Murat Erdal, mobilyada KDV oranının yüzde 18 den yüzde 8 oranına indirilmesinin sektörün önünü açacağını söyledi.

12 Aralık 2016 Pazartesi 13:37
Mobilyacıların KDV beklentisi

Erdallar Büro Mobilya Sahibi Murat Erdal, mobilyada KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8 oranına indirilmesinin sektörün önünü açacağını söyledi.


İmalat sektörünün gelişeceğini, mağazaların siparişlerinin artacağını, imalatçıların siparişlere cevap vermek için istihdamı artıracaklarını belirten Erdal, yaptığı açıklamada şöyle dedi: “İç talebi canlandırmak, üretimde devamlılığı sağlamak için bu KDV indiriminin bir an önce değerlendirilmesini talep etmekteyiz. Kısada olsa önümüzdeki 1 yıllık süre içerisinde dahi KDV oranının %8’e indirilmesi halinde sektörümüz önümüzdeki 5 yıl içinde kendini yenileyerek yoluna devam edecektir.

Üretim maliyetindeki artışın satışları düşürme riskine karşı daha öncede yapıldığı gibi %18 KDV oranının %8 e düşürülmesinin mobilya sektörü için can suyu olacağını düşünmekteyim. Aynı zamanda yüksek girdi maliyetlerinin fiyatları artırmakla birlikte KDV oranının yüksek olması fiyat yüksekliğinin tüketici aleyhine, KDV oranının düşürülmesi durumunda ise tüketici lehine olacağı gibi, tüketiciye aldıkları ürünlerin %15 seviyelerinde gerileyeceği görülecektir. Yine üretici ve satıcıların satış gelirlerini %30’lara kadar artmasını sağlayacaktır.


2009 da vergi indirimi yapıldı, satışlar tavan yaptı, stoklar eridi, siparişler arttı, istihdam arttı. Tekrar indirilmesi durumunda sektörümüz rahat bir nefes alacaktır. Sayın Cumhur Başkanımızın başbakan olduğu dönemde KDV oranının indirildiğinde, mobilya piyasası olumlu etkilenmiş, istihdam rakamlarında artış görülmüştü. Bu gelişen oranlar o zamanki maliye kayıtlarında gözükmektedir, maliyenin bu indirimden hiç bir mali kaybı olmamıştır.

Vergiler ne kadar büyük olursa kayıt dışılık ve haksızlık o kadar büyük olmaktadır. Vergiler ne kadar küçük olursa tabana olumlu yansıması o kadar faydalı olmaktadır. Tabana yayılan rahatlık istihdamın artmasında hızlı olmakla birlikte, bu sektörden ekmeğini kazanan kesim önünü daha net ve rahat görmesinde fayda sağlayacaktır. Sektörümüzün bu uygulama ile devlete daha çok vergi vermesinin önü açılacaktır.

Ekonomik daralmanın bu gün en çok ihtiyaç duyduğu şeyin “güven” ve piyasanın canlandırılması olmaktadır. Güçlü ekonominin sırrı, üretin sektörünün başarısından geçmekte olduğu bilinmektedir.

Tüketiciye çağrım; eve kapanmamalarıdır dışarı çıkıp ekonomiye her alanda bütçeleri ölçüsünde katkı sağlamalarıdır. İşçiye çağrım; işini kaybetmemesi, işine sahip çıkması, geçmişten de dersler çıkararak mesleğinin kalitesini arttırmak için daha çok gayretle çalışmasıdır.

Yeni  açıklanan teşvik paketinin olumlu karşılandığı, prim ödemelerinin 2017 yılında erteleme yapılarak ödenecek olması da işletmelerimize fayda sağlayacaktır. Ayrıca kredi garanti fonu aracılığıyla  işletmelere sunulan faizsiz kredilerinde yerinde bir karar olması, hükümetin KOBİ’lere ve esnafa açıklamış olduğu ek tedbirin çok anlamlı ve zamanında yapılması, çok sevindiricidir. Tüm işletmelerin doğru kararlarla bu teşviklerden yararlanmaları,  gelişerek  yenilenmelerine fayda gösterecektir.

2017 ye mobilya sektörü umutlu bakmaktadır, önümüzdeki süreçte rahat şartlarda ticaret yapıp rekabet edebilmemiz için vergi indiriminin de bir an önce hayata geçirilmesi talebimizdir. Birlikte kazanma ruhunu benimseyerek hareket etmek, geleceğimizi şekillendirmemizde en büyük etken olacaktır. Gelişen küresel piyasada “radikal” kararlar alarak kalıcı çözümlerle  artık her alanda daha net olmamız, kendimizi daha net anlatmamız, yaptığımız işlerde daha güçlü olduğumuzu gösterecektir. Büyümeyi arttırmak için çalışma arkadaşlarımıza güven duymak, üretim yolunda ilerlememize katkı sağlayacaktır.

2017’nin sektörümüz açısından daha olumlu geçmesi dileğiyle, mobilya sektöründen ekmeğini kazanan  iş veren ve işçi arkadaşlarıma başarılar diler, bol bereketli, güneşli günlerin geleceğinden hiç bir şüphe duymadan işimize sahip çıkmamız gerektiğinin bilinci ve azmiyle, ülkemizin kalkınması için bundan sonraki çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz.”

 

Son Güncelleme: 12.12.2016 16:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.