Müslümanların tebliğ sorumluluğu

Özgür-Der'de “Müslümanların Cemaat Olabilme, Tebliğ ve Davet Sorumlulukları” konulu seminer düzenlendi.

28 Kasım 2018 Çarşamba 21:57
Müslümanların tebliğ sorumluluğu

Özgür-Der Çorum Şubesi 2018-2019 yılı etkinlikleri kapsamında alternatif eğitim seminerlerinde bu hafta “Müslümanların Cemaat Olabilme, Tebliğ ve Davet Sorumlulukları” konulu seminer düzenlendi.

Semineri Fatih Çelik ve Bülent Gökgöz sundu.

Tebliğ ve davetin müminlerin hayat içinde temel bir kulluk vazifesi olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Bülent Gökgöz, imkânlar, gündemler değişse de tebliğ ve davet sorumluluğunun değişmeyeceğini belirtti. Tebliğ çabasında öncelikli olarak muhataplarımızın yanlışlarına değil ortak noktalarımıza yoğunlaşmak, güven ilişkisini, kardeşlik bağını güçlendirmeyi hedef almanın daha hikmetli bir davranış olacağını söyledi.

Müddesir Suresinin ilk yedi ayetine atıfta bulunarak sunumuna devam eden Gökgöz, ayetlerin Hz.Muhammed (AS) şahsında tüm müminlere, temel bir tebliğ metodu ve çerçevesi çizdiğini belirterek, “Edindiğimiz bilgi bizleri ifsada, zulme karşı kalkıp uyarmaya teşvik etmeli.” dedi. Konuşmasında elbisemizi-kimliğimizi milliyetçi, devletçi, millici, demokrat, gelenekçi, batıni, modernist, tarihselci vb. her türlü kirliliklerden arındırıp saf İslami şahsiyeti inşa edebilmemizin önemine değindi.

Bu anlamda tebliğ usulünün durağan değil, dinamik olması gerektiğini hatırlatan Gökgöz, muhataplarımızın algısından ortamın imkânlarına kadar tebliğ sürekli ve ilmihalimizin güncellenmesi gerektiğini kaydetti.

15 Temmuz’dan sonra cemaat algısında yaşanan erozyona ve algıya dikkat çeken Gökgöz, tebliğ çabası nihai aşamada muhatabımızı Müslüman öbeklerle birlikte hareket etmeye, sorumluluk paylaşımına, fedakârlığa, dayanışmaya kısacası cemaat olmaya yöneltmek gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Cemaat kavramı üzerinde durarak sözü alan Fatih Çelik, cemaatin kelime anlamı olarak çokluğu, sayıca fazlalığı ifade etse de, aynı zamanda birlik ve bütünlüğe işaret ettiğini söyledi. Çelik, “Cemaat; Allah’ın azabından korkan, mükâfatını uman, vermiş olduğu nimetlerden istifade ederken nankörlük etmeyen, ahlaklı, adaletli ve sorumluluk bilincine sahip insanların birlikteliğidir.” Dedi.

‘İdeal Müslüman toplum/cemaat mümkün mü?’ sorusunu soran Çelik, İslam’ın temsilcisi gibi değil, ona teslim olmuş müminler olmamız, iktidar-güç odaklı düşünce sistemini terk ederek, tepeden inmeci jakoben anlayışın etkisinden kurtulmamız gerektiğini ifade etti. Çelik, Ahlaklı ve adaletli şahsiyetlerin oluşması için çaba göstermesi gereken yapıların, eleştiri ve muhalefet kültürünü ve farklılıklara karşı tahammül kabiliyetini geliştirerek, yaşadığımız hayatın sorunlarını ve gerçekliklerini kavraması gerektiğini kaydetti.

Program dinleyicilerden gelen soru ve katılımlarla sona erdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165