Müstakbel Başkan'ın işi kolay değil

Mustafa Demirer 31 Mart'ta seçilecek Çorum Belediye Başkanı ile ilgili yazdı

03 Aralık 2018 Pazartesi 22:41
Müstakbel Başkan'ın işi kolay değil

MUSTAFA DEMİRER

Çorum’a Belediye Başkanı seçilecek ismin bütçeyi iyi yönetme becerisinin üst düzeyde olması gerekiyor. Çünkü…

Görevden alınan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, selefi Turan Atlamaz’dan yaklaşık 13 milyonluk kaynakla kasayı devraldı. Malum Külcü’nün projeleri inşaat, yani bina ağırlıklıydı. Başta İller Bankası olmak üzere bazı bankalardan ciddi miktarlarda kredi alınarak belediye bir hayli borçlandırıldı. Büyük projelerin büyük bölümü de bitme aşamasına getirildi.  Borçların geri ödemeleri takvime bağlandı. Belediye gelirleri ile merkezi bütçeden gönderilen ödeneklerle takvimlendirilen borçların ödemesinin de yapıldığı söyleniyordu. Ancak Külcü görevden alındıktan 6 ay sonra ekonomik dalgalanma yaşandı. Hemen ardından bazı yatırımların ödeneklerinde gecikmelerin olduğu iddia edildi, hatta mali krizden bahsedildi.

O günlerde ortaya atılan tüm söylentileri, iddiaları ve dedikoduları muhataplarına sıcağı sıcağına sorduk. Onların cevabı, böyle bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığı şeklindeydi. Ekonomide  olup biten gelişmeler sonucunda sadece piyasaya ödemelerin bir ay gecikmeli yapıldığını, bununda normal karşılanması gerektiğini dile getiriyor, büyük projelerin bitiş tarihlerinin aynı döneme denk gelmesi nedeniyle ödemelerde zaman zaman sıkışma olduğunu, hükümetin tasarruf tedbirleri ile birlikte öncelikli işlere yoğunlaşıldığını ifade ediyorlardı.

Genel fotoğraf böyle. Sadede gelelim:

Öğrendiğime göre, Çorum Belediyesi bugüne kadar İller Bankası’na toplam 272 milyon lira borç yapmış. Bu borcun 123 milyon lirasını geri ödemiş. Şu an itibariyle yaklaşık 150 milyon lira borcu var. Özel bankalardan da kredi alındıysa borç miktarı daha fazla olabilir. Hatta 450 milyon lira borçtan bahsedenler bile var.

İller Bankası illere nüfus oranına göre ödenek gönderiyor. Öyleyse 260 bin merkez nüfusa sahip Çorum’a genel bütçeden aylık 14-16 milyon lira arasında değişen miktarlarda kaynak geliyor. Tabi belediyenin hatırı sayılır oranda yerel gelirleri de var. Gelirler ve giderler birbirini karşılıyor mu onu bilemiyoruz, ama rakamlara bakıldığında Belediye Başkanı olacak ismin devlet bilgisi, siyaseti anlama, ufuk, vizyon, güvenirlilik, hesap verilebilirlik, şeffaflık, gönüllere girme gibi kriterlerin yanı sıra sağlam bir bütçe bilgisi ve kaynakları yönetme kabiliyetine sahip olması gerekebilir. Çorum Belediyesi’nin iktidar partisinde olmasının şimdilik durumu idare ettiği düşünülebilir. Bu yüzden bütçenin iyi yönetilmesi bir yandan borçların ödenmesi bir yandan da yeni projelerin hayata geçirilmesi açısından önemli.

Son Güncelleme: 04.12.2018 16:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorum 2018-12-04 08:26:12

Benim çoluk çocuğumun halkın bir kuruşunu dahi olsa haram yedilerse rabbim öbür dünyaya bırakmasın.

Avatar
vatansever hainsavar paralelekoyar 2018-12-04 09:47:02

HALİL İBRAHİM AŞGIN ı şimdiden başkan yaptınız ya.daha seçim olmadı haaa kimi koyarsan seçilir diyorsan başka ,katılırım.

Avatar
Hakkı Söyler 2018-12-03 23:06:58

Bu borç yükünün oluşmasına sebep olan fuzuli yatırımları da bir yazının konusu ederseniz iyi olur sayın Demirer.
Milli eğitimin, Diyanetin ve Gençlik sporun yapması gereken işler için ne kadar borçlanmışız bir bilelim.
Ve borçlanmalara engel olmayan meclisten ve başkan yardımcılarından da bahsedersen, bundan sonra gözlerinin önüne bakmaları sağlanabilir. BELKİ..

Avatar
Hakkı Söyler 2018-12-03 23:12:00

Bir de müdürlerinden sormak lazım bu borcun hesabını..

Avatar
yorumcu 2018-12-04 14:04:35

adam kocaman imam hatip lisesi yaptı, külliyeden aşağı kalır yanı yok. içinde öğrenci var mı, yok. neyse yapmış artık eski imam hatip lisesinin arazisini belediye devraldı mı, yok. ihl, kentpark, yeni belediye bu projelerin bedelleri ne kadar birisi açıklama yapsın. yoksa ak partiden birisi gidiyor birisi geliyor, hiçbir başkan şu kadar borçla devraldım diyebilecek kadar dürüst değil. sonuçta giden başkan da kendi partisindendi.

Avatar
borç yiğidin çamcısı 2018-12-04 12:15:09

borç YİĞİDİN KAMÇISI derler .O zaman bu borcu kim yaptı ise vuralım kamçıyı bakalım yiğit mi.Ne yiğidi ne çalıştı sı kardeşim bu çorumun geleceğine ,ekonomisine,istihdamına, imarına hiç bir faydası olmadığı gibi zararı var. şehir kültürünü bozacak şehri tıkayacak belediyecilik yapıldı. İleride nasıl bir kötülük yapıldığı daha iyi anlaşılacak. ŞEHİR son 10 yıldır birbirine yabancılaşıyor.

Avatar
Buhari 2018-12-04 17:40:52

Akp li başkanların icraatlerinin neticesi ortada. Ben buna rağmen yine de bir kez daha denemek istiyorum. 450 milyonluk borç 1 milyar olursa akpden vazgeçerim:)

Avatar
Yorum yapan 2018-12-10 18:10:58

Yorumları kırpıp,kırpıp yayınlamayın.Halk gerçeği bilsin.Birilerinin icraatları açık,açık,ayan beyan tartışılsın.Halk kimi seçtiğini ve seçeceğini bilsin.Belediyenin,dolayısıyla vatandaşın parasının nerelere harcandığı öğrenilsin.