Obruk Barajı Ve Hidroelektrik Santralı

EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi hemşehrimiz Nurettin Kulalı...

14 Ocak 2015 Çarşamba 11:41
 Obruk Barajı Ve Hidroelektrik Santralı


EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi hemşehrimiz Nurettin Kulalı, bölgemizde bulunan Obruk barajı ve hidroelektrik santralinin işleyişini ve tanıtımındaki eksikliği de gidermek amacıyla bir değerlendirme yaptı.


İşte o değerlendirme:


Kızılırmak Nehri Havzası’nın önemli projelerinden biri olan Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santralı, Çorum İline 45 km, Dodurga İlçesine 16 km, Oğuzlar İlçesine 13 km ve Osmancık İlçesine de 23 km uzaklıkta bulunmaktadır.


Daha önce Orta Kızılırmak Havzası Fizibilite Çalışmaları kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından projesi hazırlanan Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santralı, DSİ tarafından 28.Kasım.1995 tarihinde ihale edilmiş ve 29.Şubat.1996 tarihinde o zamanki Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılarak inşaatına başlanmıştır.


2003 yılında baraj gövde inşaatı ve İskilip-Çorum yolu üzerindeki 1250 metre uzunluğundaki köprü inşaatı tamamlanmıştır.


Baraj gövde inşaatı bitmesine rağmen, ödenek yetersizliği, bürokratik engeller ve ihale iptalleri gibi nedenlerden dolayı bir türlü başlanamayan santral binası (elektro-mekanik teçhizat) inşaatına o zamanki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Hilmi Güler’ in tüm sorumluluğu üzerine alarak müdahalesi ile zaman kaybı önlenmiş ve 30.Eylül.2005 tarihinde yapımcı firma ile sözleşme imzalanmıştır. Haziran 2008 de santral inşaatı tamamlanarak deneme üretimine, 2009 yılında da ticari üretime başlanmıştır.


Obruk Hidroelektrik Santrali iki adet 154 kV’lik Enerji iletim hattı ile enterkonnekte sisteme bağlanmıştır.


Kil çekirdekli kaya dolgu olarak inşa edilen Obruk Barajının temelden yüksekliği 125 metre, nehir tabanından yüksekliği 67 metre olup toplam gövde hacmi 12,8 Milyon m3 dür. Barajın maksimum su kotu 510 metre, minimum su kotu 506 metre dir.  Barajın maksimum su kotundaki göl hacmi 661 Milyon  m3, göl alanı 50,2 km2 ve göl uzunluğu 38 km’ yi bulmaktadır.


Barajın tamamlanması ile birlikte İskilip ve Oğuzlar İlçesinin tarımsal alanlarının büyük bölümü yanında, Çorum Merkeze bağlı Salur, Eşençay ve Tozluburun köyleri ile İskilip İlçesine bağlı Karaburun, Yalakçay ve Karlık köylerinin büyük bir bölümü baraj gölü altında kalmıştır.


Obruk Hidroelektrik Santralı; her biri 52,7 MW gücünde 4 üniteden toplam 210,8 MW’ lık kurulu güce sahip olup, yıllık ortalama elektrik enerjisi üretimi 473 Milyon kWh dir.


Barajın Bölgeye Katkısı :


Kamulaştırma giderleri ile birlikte yaklaşık 350 Milyon Dolara mal olan Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santralı Projesi Çorum’un en önemli yatırımlarından biridir. Enerji ve sulama amaçlı inşa edilen Obruk Barajından ticari üretime başladığı 2009 yılından 2014 yılı sonuna kadar 2,256 Milyar kWh lik elektrik enerjisi üretimi yapılmıştır. Bu dönemdeki elektrik üretiminin parasal değeri yaklaşık 340 Milyon TL dir.


Obruk Barajında depolanacak su ile Bölgenin en büyük sulama projesi olan Dutludere Sulama projesinin biran evvel hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu proje ile Kızılırmak Nehrinin sağ ve sol sahilinde bulunan Osmancık ve Dodurga ilçelerine bağlı 12 adet köye ait tarım arazileri sulu tarıma kavuşacaktır. Osmancık ve Dodurga ilçelerinin yanında Laçin ilçesinin de faydalanacağı bu proje ile toplam 70 bin Dekar arazi, yapılacak olan yaklaşık 100 km uzunluğundaki kanalla birlikte cazibeli sulu tarıma kavuşmuş olacaktır. DSİ tarafında gerçekleştirilecek olan bu proje ile yöre çiftçimizin geliri artacak, Çorum ve Ülke ekonomisine önemli ölçüde zirai katkı sağlanacaktır. 


Enerji üretimi ve sulamanın yanında Obruk Barajı; balıkçılık, su sporları, kıyı  tesisleri ve piknik alanları gibi projelerle de bölgemiz için önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Oğuzlar Belediyesinin geçtiğimiz yıllarda kendi kıt imkanları ile baraj kıyısında yaptığı  tesisler her türlü takdire şayandır. Baraj gölü, Çorum ilimiz ve çevre ilçeleri için bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Dışarıya sürekli göç veren bölgemizde, İlimiz özel müteşebbisleri ve Üniversite işbirliği ile yeni projeler üretilerek bölge turizmine kazandırılmalıdır.


OBRUK BARAJI VE HİDROELEKTRİK SANTRALI İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN KURULMASI


Obruk Hidroelektrik Santralı, DSİ’ den devralındığı 2008 yılından beri Kamuya ait Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürlüğüne ait Altınkaya Hidroelektrik Santralı İşletme Müdürlüğüne bağlı olarak işletilmektedir. Samsun İli Bafra İlçesi sınırları içerisinde bulunan Altınkaya Barajı ve Hidroelektrik Santralının Obruk barajına uzaklığı (270 km) ve zamanla işletmede karşılaşılan teknik problemlere anında müdahale edilememesinden dolayı sıkıntılar yaşanmaya başlanmış idi. Bu nedenlerle 2014 Haziran’ ında Obruk Hidroelektrik Santralı, İşletme Müdür Yardımcılığına dönüştürülmüş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığından alınan onayla da Aralık 2014 de Obruk Hidroelektrik Santralı İşletme Müdürlüğü kurulmuştur. İşletme Müdürlüğünün Kurulması ile birlikte gerekli şartlar 2015 yılı içerisinde süratle tamamlanacaktır. Söz konusu organizasyon değişikliğinin tamamlanması ile birlikte  santralda 50-60 civarında olan çalışan sayısının 90-100 civarına çıkması beklenmektedir.


Obruk Hidroelektrik Santralı İşletme Müdürlüğümüzün Bölgemiz ve Ülkemiz için Hayırlara Vesile Olması Dileklerimle…”




Son Güncelleme: 14.01.2015 12:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.