Ömür boyu diyet

Çorum Çölyak Derneği, kuruluşunun 1. Yılı nedeniyle ‘Çölyakla Yaşam’ konulu panel gerçekleştirdi.

24 Kasım 2016 Perşembe 17:48
 Ömür boyu diyet


Çorum Çölyak Derneği, kuruluşunun 1. Yılı nedeniyle ‘Çölyakla Yaşam’ konulu panel gerçekleştirdi.

www.corumhakimiyet.net’te yer alan habere göre, Dün Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Dolapçı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, çölyak hastaları ve yakınları katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici açış konuşması yaptı.

Kesici konuşmasında dernek ve faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Çölyakın tek tedavisinin diyet olduğunu da belirten Kesici, ‘Çölyak hastalıktan ziyade bir yaşam biçimidir’ dedi.

Moderatörlüğünü HİTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam’ın yaptığı panele HİTÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba, Diyetisyen Elif Tomuk, Pedagog Gül Elmas, Fatma Müjgan Demir ve Şahin Cesur konuşmacı olarak katıldı.

HİTÜ Pediatrik Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba çölyak hastalığının tahıllarda bulunan glüten isimli bir proteinin bağırsaklarda hasara neden olması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğunu ifade ederek, “Glüten, genetik duyarlılığı olan bireylerin bağırsaklarında yanma şeklinde bir rahatsızlık doğurur. Gelişme geriliği, boy kısalığı ve kilo kaybı, Çölyak hastalığının belirtileri olabilir. Kan testi ve endoskopi ile tanı konulabilir. Bu hastalığın tedavisi ömür boyu diyet yaparak mümkündür. Çölyaklı birey, ancak glütensiz yiyecekler tüketerek yaşam konforunu muhafaza edebilir.” diye konuştu.

Comba’dan sonra diğer konuşmacılar da sırasıyla çölyak hakkında katılımcılara bilgiler verdiler.

Programda derneğin birinci kuruluş yıldönümü olması nedeniyle pasta kesildi.

Son Güncelleme: 24.11.2016 17:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165