Özgecan Aslan’ın Ardından Bir Senede Yaşananlar

KESK Çorum Şubeler platformu adına Eğitim Sen Çorum Şubesi Kadın Sekreteri Evrim Gülez, Özgecan Aslan’ın 1’nci ölüm yıl dönümü nedeniyle konu ile ilgili açıklama yaptı.

11 Şubat 2016 Perşembe 16:19
Özgecan Aslan’ın Ardından Bir Senede Yaşananlar

KESK Çorum Şubeler platformu adına Eğitim Sen Çorum Şubesi Kadın Sekreteri Evrim Gülez, Özgecan Aslan’ın 1’nci ölüm yıl dönümü nedeniyle konu ile ilgili açıklama yaptı.

Gülez, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi, “Özgecan Aslan 1 yıl önce bugün öldürüldü. Tam bir yıl önce bugün ilk kez tanıdık hepimiz onu, gülümseyen fotoğrafıyla.

Özgecan’ın ölümüne,  başta kadınlar olmak üzere toplumun her kesiminden haklı bir tepki yükseldi.  Gazeteler, televizyonlar , sosyal medya… istisnasız herkes Özgecan’ın katillerinin indirim almaması için mücadele etti.

İşte “kadın katillerine ceza indirimi uygulanmaması için öngörülen yasal düzenleme” bu sayede toplumu da arkasına alarak bir kez daha meclis gündemine taşındı. Adı “Özgecan Yasası” olarak anıldı.


Özgecan Aslan’ın davası tüm kadın cinayeti davaları için örnek teşkil etti. Katillerine indirim uygulanmaması, sonrasındaki pek çok kadın cinayeti davasına da yansıdı. Kadın cinayeti davalarını takip eden kadınların, ailelerle birlikte verdiği adalet mücadelesi sonuçlarını veriyor. Sahip çıkılıp izlenen davaların neredeyse tamamında kadın katillerine indirimlerin verilmesinin önüne geçildi.


Ancak verilen tüm bu mücadeleye karşın kadın cinayetleri atarak devam ediyor. Çünkü Türkiye’nin geneline baktığımızda kadın düşmanlığı, diyanetin fetvalarında da gördüğümüz üzere artıyor. Kadınların çalışma hakkına saldırılar gerçekleşmekte, savaş nedeniyle toplumun genelinde şiddetin yükseldiği bir durum yaşanmakta ve bunun sonucu olarak kadın cinayetleri ve cinsel saldırılar artmaktadır. Bizler  kadın cinayetleri davalarında olduğu gibi, nasıl ki orada mücadelemizle kazanıyorsak, tüm Türkiye’de de kadın cinayetlerine karşı  mücadeleyi büyüterek ve bu mücadeleyi Türkiye’ye yayarak  kadın cinayetlerini de durduracağız.


Bizlerin yıllardır mücadelesini verdiğimiz bu talep, artık herkesin ortak talebi olmuştur. Biz koca bir seneyi, meclisin, siyasi iradenin bu haklı çığlığa artık kulak tıkayamayacağını düşünerek, sesimizi hiç kısmadan mücadeleyle geçirdik. Bu süre zarfında Özgecan Aslan’ın katilleri gerçekten talep edildiği gibi hiçbir indirim uygulanmadan en üst sınırdan ceza aldı. Davadan örnek bir karar çıktı.
 Fakat tüm bunların olduğu 2015 senesi boyunca, 303 kadın öldürüldü. Her biri birer Özgecan’dı; her biri birer yaşam umuduydu. Birçoğunun katili her şeye rağmen tahrik, sevgi, iyi hal indirimleriyle sanki ödüllendirildi. Mahkemelerde “seviyordum” diyen , “kıskandım” diyen “kravatını takan” katillerin hep iyi halleri görüldü. Yaşam hakkı elinden alınan, artık sesi duyulmayan nice Özgecanlar , mahkeme salonlarında haksız ithamlarla suçlandı. Yeni Özgecacan’ların yaşam hakkını koruyacak olan yasa, bir türlü hukuki olarak gündeme alınmadı. Bu sebepledir ki 2016 yılının Ocak ayında 36 kadın kardeşimiz daha öldürüldü.

İşte biz öldürülen, saldırıya uğrayan, can güvenliği olmayan, şiddet gören tüm kadınlar için sesimizi yükseltmeye devam ediyoruz.  Özgecan’ın katillerine uygulanan ceza, Cansu Kaya’nın,  Seda Camgöz’ün, Dilay Gül’ün … öldürülen  tüm kadınların katilleri için de geçerli olmalıdır diyoruz. 10 yılda % 1400 artan kadın cinayetleri, bu ceza indirimlerin, bir türlü çıkmayan yasal düzenlemelerin sonucudur diyoruz.

Biz kadınlar,
- Yaşam hakkımız için
-  En az erkekler kadar haklarımızı kullanmada eşit olduğumuzu özgürce ifade edebilmek için
- Diyanetin fetvalarına göre değil, hayatı özgürce yaşamak istediğimiz için


Dünyanın yarısı olduğumuz için,


Başka Özgecanların ve bütün kızkardeşlerimizin yaşam hakkı için  erkek egemenliğine direnmeye devam edeceğiz.”

Son Güncelleme: 11.02.2016 16:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.