Özgür Eğitim-Sen’in yorumu

Özgür Eğitim-Sen İl Basın-Yayın Sekreteri Oğuz Ayan, 21 maddelik demokratikleşme paketine yönelik toplumun farklı...

02 Ekim 2013 Çarşamba 15:29
 Özgür Eğitim-Sen’in yorumu


Özgür Eğitim-Sen İl Basın-Yayın Sekreteri Oğuz Ayan, 21 maddelik demokratikleşme paketine yönelik toplumun farklı kesimlerinden, muhalefet partilerinden ve sivil toplum örgütlerinden olumlu ve olumsuz bir çok eleştiri geldiğini ancak Özgür Eğitim-Sen olarak olaya ideolojik ve siyasi körlük içerisinde bakmadan demokrasi ve özgürlükler bağlamında evrensel kriterleri baz alarak yaklaştıklarını söyledi.

“Doğrunun ve yanlışın kimden geldiğine bakmaksızın doğruya doğru yanlışa yanlış diyebilecek sağduyuya ve cesarete sahip olduğumuzun altını bir kez daha çizmekte ve kamuoyuna hatırlatmakta yarar görüyoruz.” diyen Ayan, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu;

“Demokratikleşme paketi mevcut haliyle toplumun beklentilerinin gerisinde kalmıştır ancak Başbakan ve hükümet yetkililerinin de açıkladığı gibi paketi demokratikleşme sürecinde atılan önemli bir adım olarak değerlendirmek gerekir. Paketin içeriğine baktığımızda yıllardır ülke gündemini meşgul eden, binlerce insanın mağdur olmasına yol açan ve toplumsal barışı ve adalet duygusunu zedeleyen başörtüsü yasağı konusunun kısmen çözüldüğünü görüyoruz. Kısmen çözülmüştür diyoruz zira kamu çalışanlarına yönelik kıyafet serbestisi sadece başörtüsüyle sınırlandırılmış olup örneğin erkek kamu çalışanlarının kılık kıyafetlerine ilişkin düzenlemeler aynı şekilde devam etmektedir. Keza emniyet  ve yargı mensuplarının (hakim ve savcıların) özgürlük kapsamı dışında tutulmaları da demokratikleşme sürecinin ruhuyla çelişen bir başka uygulamadır. Özgür Eğitim-sen olarak bu konu da ki dayatmaların tamamen  son bulması için halen okullara sivil kıyafetlerle giderek boykotumuza devam etmekteyiz.

Pakette evrensel demokrasi standartlarının yerleştirilmesi çerçevesinde yapılan olumlu düzenlemelerden bazıları şunlardır:

Andımız'ın ilk ve orta dereceli okullardan kaldırılması, seçimlerde farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda yasağının kaldırılması, köy isimlerinin iade edilmesi, özel okullarda ana dilde eğitimin önünün açılması ve yüzde 3 üzerinde oy toplamış partilere devlet yardımı yapılması.

‘Alevi vatandaşlarımızın beklenti ve kaygıları göz ardı edildi’

Paketin kanaatimizce en önemli eksikliklerinden birisi Alevi vatandaşlarımızın beklentilerinin ve kaygılarının göz ardı edilmesidir. Sadece bir üniversitenin isminin Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesini Alevi açılımı olarak sunmak en iyimser bakış açısıyla konunun önemini ve hassasiyetini algılayamamak şeklinde izah edilebilir. Siyasi erk her ne kadar söz konusu paketi 'Barış Süreci' olarak tanımladığı süreçle ilişkilendirmemiş olsa da kamuoyunda paketin süreçle ilişkili olduğu şeklinde bir algı ve buna bağlı bir beklenti oluşmuştur. Paket mevcut haliyle sürecin hızlanması için gerekli siyasi ve toplumsal desteği sağlama noktasında da maalesef hayal kırıklığı yaratmıştır. Ruhban Okulu'nun açılmasına ilişkin düzenlemenin pakette yer almaması da kanaatimizce diğer önemli bir eksikliktir.

Sonuç olarak; ülkemizin demokrasi ve özgürlükler konusunda arzu edilen noktaya gelebilmesi için parçalı çözümler üretmek yerine toplumun ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayabilecek demokratik ve sivil bir anayasanın hazırlanması ve uygulanması amacıyla mümkünse azami, mümkün değilse asgari konsensusun sağlanarak bu yönde atılması gereken adımların daha fazla zaman kaybetmeden bir an önce atılması gerekmektedir.”




Son Güncelleme: 02.10.2013 15:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165