Pilot çalışma Çorum’dan başladı

Çorum'da tabiat turizminin avantaj ve dezavantajlı yönlerini tespit edip bir yol haritası belirlemek için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11'inci Bölge Müdürlüğü Çorum Şubesi tarafından, 'Tabiat Turizm'i çalıştayı düzenlendi.

23 Kasım 2016 Çarşamba 11:16
 Pilot çalışma Çorum’dan başladı


Çorum'da tabiat turizminin avantaj ve dezavantajlı yönlerini tespit edip bir yol haritası belirlemek için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11'inci Bölge Müdürlüğü Çorum Şubesi tarafından, 'Tabiat Turizm'i çalıştayı düzenlendi.

Müze Konferans Salonunda dün yapılan çalıştay saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

11'inci Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer yaptığı açılış konuşmasında Türkiye'nin doğal kaynaklarının belirlenmesi, araştırılması, izlenmesi, doğal kaynaklara yönelik tehditlerin belirlenmesi ve doğal kaynakların ekonomiye kazandırılması için sivil toplum, üniversite, kamu kurum ve kuruluşları arasındaki bilgi paylaşımı ve iş gücünün sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Dünyada, deniz, kum ve güneş turizmine alternatif olarak geliştirilen ve hızla büyüyen tabiat turizminin ana ögesinin biyolojik çeşitlilik olduğunu ifade eden Kılınçer, şöyle konuştu:

"Türkiye, biyolojik çeşitlilik yönünden dünyada 9. sırada yer almaktadır. Birçok bitkinin ana vatanıdır. Ülkemiz biyolojik zenginlik yönünden dünyada bilinen 3 biyolojik bölge olan Akdeniz, Avrupa-Sibirya ve İran-Turan olarak adlandırılan bölgelerin kesişiminin olduğu noktada yer almaktadır. Bu yüzden biyolojik çeşitlilik yönünden oldukça değerli bir konuma sahibiz. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız bütün Türkiye'de olduğu gibi Çorum'a da doğa turizmi master planı hazırlamıştır. Bu plan bakanlığımızın onayından geçerek yürürlüğe girmiştir."

Daha sonra ise Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Vali Necmeddin Kılıç birer konuşma yaptılar. Çalıştayda; Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Yüksel Şimşir, 'Çorum İli Tabiat Turizmi', Orman Mühendisi Mustafa Gözler 'Çorum İli Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı', Orman Mühendisi Hayri Kömür 'Çorum İli Potansiyel Tabiat Turizm Alanları' konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Çalıştay, değerlendirme ve önerilerin alınmasının ardından sona erdi.

‘ÇİN’DEN PAY ALMALIYIZ’

Vali Necmeddin Kılıç, mevcut turizm potansiyelini kullanarak Çorum'u daha ileri seviyelere getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Çorum Şubesi tarafından, düzenlenen 'Tabiat Turizm'i çalıştayının açılışında konuşan Vali Necmeddin Kılıç,

Valiliğe bağlı kurumlarda 20 bin personelin görev yaptığını ifade ederek, "Bu 20 bin kişiden yeterince istifade edebilirsek Türkiye'nin seçkin illeri arasında bulunan Çorum'u şimdiki yerinden daha iyi bir konuma getirebiliriz. Bu amaç için çalışmalar yapan benden önceki meslektaşlarımı da teşekkür ediyorum" dedi.

Elde ki varlıkların en iyi şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Vali Kılıç, "Bunun içinde bir misyonumuz, vizyonumuz ve planımızın olması lazım. Bizde tabiat turizmi ile ilgili böyle bir çalışma başlattık" şeklinde kaydetti.

Valilik olarak Türkiye'de ilk olacak pilot bir çalışmayı da hayata geçirdiklerini dile getiren Vali Kılıç, "Tüm kurumlardan sektörel olarak Bakanlıklarının stratejilerine uygun stratejiler üretip buna uygun eylem planları hazırlamalarını istedik. Bunu da kamu ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte ortak aklı kullanarak yapacağız. Çorum'un yarınlarda olması gereken yeri şimdiden planlayacağız. Turizmde kullanmadığımız zenginliklerimiz var ve bunları küçük dokunuşlarla en iyi şekilde değerlendirebiliriz.

Tarih turizminde dünyanın en ilgi çekici yerlerine sahibiz. Doğa turizminde de hatırı sayılır seçkin bir yere sahibiz. Doğa turizmiyle alakalı bu çalıştay, yapılmış olan bir planın sonuçlarını ortaya koyacak. Bunun sonucunda da ilimizi ve ülkemizi daha iyi yerlere getirecek sonuçların çıkmasını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

Tur firmalarının Çin ile Türkiye'ye 1 milyon turist gelmesi yönünde anlaşmalar yaptıklarını kaydeden Kılıç, bundan Çorum'unda pay alması gerektiğini belirtti.

Vali Kılıç, çalıştayın hayırlı olmasını temenni ederek sözlerini tamamladı.

‘YEŞİL ÇORUM’ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum'u daha güzel ve daha yeşil hale getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Orman Bölge Müdürlüğü Çorum Şubesi tarafından düzenlenen 'Tabiat Turizm'i çalıştayının açılışında konuşan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın her genel müdürlüğünün bir Bakanlık derecesinde olduğunu belirterek, Bakanlığın yaptığı her çalışmada Türkiye'ye yeni bir ufuk açtığı dile getirdi.

Bu çalıştaylarda ortaya çıkan sonuçların ilgili olan herkese ayrı bir vizyon kazandırdığını kaydeden Başkan Külcü, "Bu da yarınlara daha emin adımlarla yürümemize yardımcı olacak" dedi.

Türkiye'de turizmin deniz, güneş ve kumdan ibaret olduğunun algılandığını dile getiren Külcü, "Aslında kişi başı en düşük harcamayı deniz turizmi için gelenler yapıyor. Tarih, tabiat ve kültür turizmi için gelenler daha fazla harcama yapıyorlar. Bundan dolayı tarih, tabiat ve kültür turizmi değerlerimiz korunmalıdır" şeklinde kaydetti.

Dünyada ki herşeyin insanoğlu için yaratıldığını ve bunları kullanırkende, kullanma- koruma dengesine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Külcü, "Herkes bu konuda hassas davranmalıdır. Belediye olarak bizde meseleye böyle bakıyoruz. Çorum'a bir yandan binlerce fidan dikerken diğer yandan da güzel bir görüntü için yetişmiş ağaçları toprakla buluşturuyoruz. Bulduğumuz heryere park yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Külcü, sözlerini "İnsanlığımızın ölçüsü tabiata bakışımızla ilgilidir" diyerek tamamladı.

Son Güncelleme: 23.11.2016 12:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.