Rekabet için lisanslı depoculuk

Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, tarım sektörünün geniş tarım arazilerine, elverişli ve çeşitli iklim yapısına ve...

23 Aralık 2014 Salı 18:43
 Rekabet için lisanslı depoculuk


Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, tarım sektörünün geniş tarım arazilerine, elverişli ve çeşitli iklim yapısına ve buna bağlı olarak zengin bir tarımsal ürün yelpazesine sahip olan ülke ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu, buna karşılık, bu ürünlerin ticaretinde ciddi bir takım sıkıntılar yaşandığını söyledi. 

Çorum Hitit Üniversitesi tarafından "Tarladan Sofraya Altın Başağın Hikayesi" konulu sempozyumda lisanslı depoculuk sistemine ilişkin sunum yapan Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, sektörde yaşanan sorunların aşılması ve depolamaya uygun nitelikteki ürünlerin ticaretinin dünya ile rekabet edilebilir bir düzeye çıkarılması için birçok gelişmiş ülkede uygulanan lisanslı depoculuk sisteminin ülkemizde de etkin ve yaygın bir biçimde kurulmasıyla mümkün olacağını ifade etti.

Ülkemizin toplam ekili tarla alanı içinde yüzde 49’luk oran ile buğday ve yüzde 17’lik oran ile arpanın ekimi en fazla yapılan iki ürün olduğunu hatırlatan Bektaş, “Ekiliş alanları bakımından diğer önemli ürünlerin tarla alanı içindeki oranları ise ayçiçeğinde yüzde 4, dane mısırda yüzde 4,2 ve kütlü pamukta yüzde 3’tür. Bu veriler ışığında, ülkemizdeki tarımsal faaliyetin çok büyük bir kısmını lisanslı depoculuğa konu ürünlerin oluşturduğu anlaşılmaktadır.

Bu denli önemli bir tarımsal üretime sahip olan ülkemizde bahse konu ürünlerin ticareti konusunda ciddi sorunlar söz konusudur. Bu denli önemli bir tarımsal üretime sahip olan ülkemizde bahse konu ürünlerin ticareti konusunda ciddi sorunlar söz konusudur. Bu sorunların başında depolama imkanlarının yeterli olmaması, mevcut depoların kalitesiz ve altyapılarının yetersiz olması, yıl içerisinde büyük fiyat dalgalanmalarının olması, ürünlerin analiz ve sınıflandırma işlemlerini yapacak güvenilir laboratuarların sayısının oldukça az olması gelmektedir. Lisanslı depoculuk depolamaya uygun nitelikte ve standardize edilebilmesi mümkün olan tarım ürünlerinin sınıf ve kalitelerinin yetkili sınıflandırıcı olarak isimlendirilen laboratuarlarca belirlenmesini, modern altyapıya sahip sağlıklı ortamlarda depolanmasını, bu ürünlerin ticaretinin ürünün mülkiyetini temsil eden ürün senetleri vasıtasıyla yapılmasını, öngören bir sistemdir” dedi.

Çorum Ticaret Borsası’nın bu alanda yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Ali Bektaş, “Çorum Ticaret Borsası ile Tiryaki Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk San. ve Tic. A.Ş. arasında Yetkili Sınıflandırıcı Hizmeti satın alma sözleşmesi yapılmıştır. Borsamız laboratuarında fiziksel ve kimyasal analizler yapılmaktadır. Üretici veya tacirin lisanslı depoya getirmiş olduğu ürün yetkili sınıflandırıcı laboratuarındaki görevli personel tarafından analizleri yapılarak ürünün ilgili sınıfı tespit edilip lisanslı depoculuk yetkilisine bildirilerek ilgili depoya boşaltılması sağlanmaktadır. 2012 yılında 658 analiz 19 bin 800 ton, 2013 yılında 140 analiz 22 bin 500 ton, 2014 yılında 142 analiz 27 bin 500 ton ürünün analiz işlemleri Çorum Ticaret Borsası Yetkili Sınıflandırıcı Laboratuvarı tarafından yapılmış olup, ürünlerin depolama işlemleri tamamlanmıştır. Borsamız üzerinden elektronik ürün senedi satışı hizmeti verebilmek için platform çalışmalarımız devam etmektedir. Platform tamamlandığında kurmuş olduğumuz platform üzerinden elektronik ortamda Türkiye’nin her yerine ürün senedi satışı yapılması hedeflenmektedir” diye konuştu.


İHA

Son Güncelleme: 23.12.2014 18:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.