Rusya Tatarlar’a sözünü tutmadı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım Tatar Türklerinin durumuyla ilgili Rusya'nın Kırım...

15 Ocak 2015 Perşembe 13:04
 Rusya Tatarlar’a sözünü tutmadı


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım Tatar Türklerinin durumuyla ilgili Rusya'nın Kırım Tatar dilinin resmi dil olması, Ukrayna yönetimi tarafından verilmeyen hakların verilmesi ve Kırım Tatarlarının yönetimde yer alması sözünü verdiğini belirterek, "Bugüne kadar bu vaatlerin yerine gelmediğini maalesef üzülerek söylemek zorundayız" dedi.

Anadolu Ajansı'na konuşan Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya ilişkilerinde son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin bir soru üzerine, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi bulunduğunu ve iyi durumdaki ikili ilişkileri daha da ileri taşımak istediklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, Rusya'nın Almanya'dan sonra Türkiye'nin en büyük ticaret ortalığı haline geldiğine dikkati çekerek, Rusya'ya uygulanan ambargolar konusunda Türkiye'nin görüşlerinin belli ve tutumunun net olduğunu söyledi.

"Rusya ile ilişkilerimizin iyi olması Rusya'nın Ukrayna'da yaptıkları ve Kırım'ı ilhakını tanımamız anlamına gelmez" diyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin ilhakı tanımadığını ve tanımayacağını açık bir şekilde söylediklerini kaydetti.

Kiev ile Moskova yönetimi arasında diyalogun tesis edilmesi konusunda Türkiye'nin çok çaba sarf ettiğini belirten Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti sırasında da Türkiye'nin bu konudaki mesajını ilettiklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, ziyaret sırasında Putin'in Güney Akım projesi yerine Yunanistan sınırına yakın bir yerde istasyon kurulması ve Karadeniz'in altından yeni bir hattın gelmesi projesini teklif ettiğini belirtti. Çavuşoğlu, iki ülke arasında hukuken bağlayıcı olmayan bir mutabakat imzalandığını ancak proje hakkında henüz verilmiş bir karar olmadığını, konuyla ilgili çalışmalarını devam ettiğini açıkladı.

Türkiye'nin enerji konusunda önceliğinin Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, projenin bir an önce tamamlanması için çabaların sürdüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kırım Tatarlarıyla ilgili olarak da tüm saldırıları ve baskıları Rusya'ya ilettiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Hatta onlara iki tane liste verdik. Sadece Mustafa Cemiloğlu ile görüştükleri için cezalandırılan Kırım Tatarlarının yaklaşık 100 kişilik listesini de verdik. Kırım Tatarlarına yönelik ne tür saldırı oldu, ne yapıldı, kim kayıp, kim ölü bulundu bunların listesini de kendilerine verdik" diye konuştu.


"VAATLER TUTULMADI" 


Buna karşılık Putin'in, Kırım Tatarlarına yönelik Kırım Tatar dilinin resmi dil olması, daha önce Ukrayna yönetimi tarafından verilmeyen hakların verilmesi ve Kırım Tatarlarının yönetimde yer alması gibi vaatlerini tekrar ettiğini aktaran Çavuşoğlu, "Ama uygulamada görmek lazım. Bugüne kadar bu vaatlerin yerine gelmediğini maalesef üzülerek söylemek zorundayız. Rusya bizim dostumuz ama yanlışı varsa da bunu söylemek durumundayız" diye konuştu.


Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kırım Tatarlarının durumunu incelemek için göndereceği gayriresmi heyetle ilgili olarak Putin'in "İster resmi, ister gayriresmi olsun istediğiniz heyeti gönderin. Bizler her türlü kolaylığı sağlarız" şeklinde cevap verdiğini dile getirdi. Çavuşoğlu, süreci yakından takip ettiklerini ve kısa bir süre içinde bir heyetin Kırım'a gideceğini söyledi






Dünya Bülteni

Son Güncelleme: 15.01.2015 13:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165