‘Sanatsız ve sporsuz okullar’

Özgür Eğitim Sen İl Başkanı Serdal Efe, ilkokullarda branş öğretmenlerinin hâlâ bulunmadığını söyledi.

25 Ekim 2014 Cumartesi 15:58
 ‘Sanatsız ve sporsuz okullar’


Özgür Eğitim Sen İl Başkanı Serdal Efe, ilkokullarda branş öğretmenlerinin hâlâ bulunmadığını söyledi.


Yaşanan aksaklıkların, yanlışların hemen düzeltilmesini umut ettiklerini, ama maalesef umutlarının boşa çıkmasından üzüntü duyduklarını belirten Efe, yaptığı açıklamada şöyle dedi; “MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliği  64. maddesinde; ‘Dersler ilkokullarda sınıf, ortaokul ve imam-hatip ortaokulunda alan öğretmenleri tarafından okutulur. Aynı maddenin 4. paragrafında ise ‘İlkokullarda Yabancı Dil dersi ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin alan öğretmenlerince okutulması esastır.’ deniliyor. Yani bir başka deyişle ilkokulda müzik, görsel sanatlar, beden eğitimi gibi yetenek gerektiren branş dersleri sınıf öğretmeni tarafından okutulurken; sadece İngilizce ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine branş öğretmenleri girmektedir. Başından itibaren yanlış olan bu durum hatırlatmamızın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen düzeltilmemiş, kamuoyu da yavaş yavaş bu durumu kanıksamaya başlamıştır.

Yetenek derslerine sınıf öğretmenini yeterli gören MEB aynı öğretmeni Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini okutamayacak kadar yetersiz görmektedir. Yani bakanlığa göre; sınıf öğretmenlerinin hepsi “sanatçı ruhlu sporculardan” oluşmaktadır.

Eğitim sistemimizin hedefi “dindar  nesiller” yetiştirmek olarak ortaya konulmuştu. İyi ama bu ülkede kaliteli sporcular ve sanatçılar yetiştirebilmek için olmazsa olmaz olan yeteneğin erken tespitini ve yönlendirmesini nasıl yapacağız? Bu “dindar” nesilde sporcu ve sanatçıya yer yok mu? Torna tezgâhından çıkmış gibi tek tip insan yetiştirmeye daha ne kadar devam edeceğiz? Olimpiyatlarda ve uluslar arası spor müsabakalarında sürekli hüsran yaşarken, resim ve müzik alanında da durumumuz ortada iken bu işin üzerine kafa yorulmaması son derece düşündürücüdür.


Atılması gereken ilk adım spor, müzik ve resim alanında küçük yetenekleri keşfedecek branş öğretmenlerinin ilkokullara atanmaları; bu derslerin haftalık programdaki yoğunluğunun da mümkün olduğunca arttırılmasıdır. Bu durum hem çocuklarımıza avantaj sağlayacak hem de bu branşlarda atama bekleyen öğretmenlere iş imkanı olacaktır. Din Kültürü Öğretmenlerine tanınan imkanlar bu branşlardan esirgenmemelidir.

Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine karşı olan ve devletin din eğitiminden elini çekmesini isteyen Özgür Eğitim-Sen; hangi ideolojide olursa olsun toplum mühendisliğine karşı duruşunu sürdürmekte, özgürlükçü bir eğitim modelinin hayata geçirilmesi için mücadele etmektedir.”

 


Son Güncelleme: 25.10.2014 15:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165