Sanayi sicil kaydı bilgisi

Çorum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Muzaffer Yıldırım...

06 Kasım 2014 Perşembe 11:00
 Sanayi sicil kaydı bilgisi


Çorum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Muzaffer Yıldırım, Sanayi Sicil Kaydı hakkında açıklama yaptı.


31 Aralık 2014 tarihinden önce Sanayi Sicil Kaydı yaptıran işletmelerden Kapasite Raporu isteme zorunluluğunun kalktığını belirten Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu;


“Bilindiği üzere, 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu'nun 1.maddesine göre, bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini,makine,cihaz,tezgah,alet veya diğer vasıta veya kuvvetlerin yardımı ile,veya el emeği ile,kısmen veya tamamen değiştirerek imalat yapan işletmeler,Sanayi Sicil Kanunu'nun 2.maddesine göre sanayi sicil belgesi almak zorundadır.Sanayi Sicil Belgesi almayanlar hakkında,aynı Kanunu 9.maddesi gereğince idari para cezası uygulanmaktadır.


İşletmelerimizin sanayi siciline kayıtlı olabilmeleri için,2 Ağustos 2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6495 sayılı Kanun'un 2.maddesi ile ''Faaliyette olup olmadığına bakılmaksızın, sanayi işletmelerinden sanayi siciline kayıt olmayanlardan, 31/12/2014 tarihine kadar kayıt işlemlerini tamamlayanlar hakkında bu Kanun'un 9'uncu maddesi gereği işletmesini sanayi siciline tescil ettirmeyenler için öngörülen idari para cezası uygulanmaz'' hükmü getirilmiştir.


Yine, 25.10.2014 tarih ve 29156 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sanayi Sicil Tebliği (SGM 2014/11) ile, sanayi sicili kaydı için işyerinde 10 kişiden az işçi çalıştıran işletmelerden (mikro işletme) kapasite raporu isteme zorunluluğu kalkmış olup, bu tür işletmelerden kapasite raporu istenmeyecek, firma beyanı esas ve yeterli olacaktır.


İmalat yapmakta olup, Sanayi Sicil  Belgesi alması gereken mikro, küçük, orta ve büyük işletmelerin mağdur duruma düşmemeleri ve idari para cezasına muhatap olmamaları için,  31.12.2014 tarihinde sona erecek olan 2 aylık süre içerisinde sanayi sicil kaydını yaptırmaları önem  arz etmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunarız.”




Son Güncelleme: 06.11.2014 11:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.