‘Sıfır Atık’ta Çorum örneği

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Çorum'da 'Sıfır Atık'ta en güzel projelerden birisini gördüklerini açıkladı.

16 Eylül 2021 Perşembe 16:00

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, 2014 yılından bugüne kadar Türkiye’de 24.2 milyon ton atık geri dönüştürülürken, ekonomiye 30 milyar liralık katkı sağlandığını açıkladı.

Çorum Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışa katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, “Sıfır Atık” projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tüm yurtta yaygınlaştırılması hedeflenen ve bir geri dönüşüm hamlesi nitelendirilen “Sıfır Atık” projesinin ülke için son dönemde ortaya çıkarılan dünya ülkelerinin de takdirini kazanan önemli bir projelerden birisi olduğunu vurgulayan Karaaslan, Çorum’da bunun en güzel örneklerinden birisini gördüklerini söyledi.

Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin farklı noktalarında yangın ve sel felaketlerinin yaşandığını hatırlatan Karaaslan, “Hala bu tehditler devam etmekte. Şehirlerimiz karşı karşıya kaldığı risklerin bilincinde. Bundan sonra şehir yönetimi altyapı ve üst yapı yatırımlarını doğru yapmaktan değil aynı zamanda bu riskleri öngörebilen, bu riskler için önlem alabilen ve bu önlemleri hızlıca hayata geçirerek riskleri minimum seviyeye indiren bir belediyecilik anlayışını hakim kılmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın şehircilik anlamındaki birikiminin en önemli tecrübesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde yapmış olduğu çalışmalardır. O güne kadar Türkiye hiç alışık olmadığı o dönemlerde boğuştuğu hava kirliği başta olmak üzere çevre problemleri, patlayan çöp dağlarını herkes hatırlar. Bugün hayatımızda olmayan kolibasili kelimesini herkes hatırlar. Bunlarla mücadele ederek, Haliç’i eski günlerine döndürme mücadelesi vererek ve bunu gerçeğe dönüştürerek aslında çevre dostu bir belediyecilik anlayışını o yıllarda göstermeye başladı. Ardından AK Parti Belediyeciliği ile birlikte önce şehirlerimizin ihtiyaç duyduğu temel alt yapı ve üst yapı sorunlarını çözerek yola çıktık. Bu sorunları belli oranda çözdükten sonra bu kez bakış açımızın adını sosyal belediyecilik koyduk. Ve vatandaşımızın sosyal hayata dair bütün ihtiyaçlarını ihtiyaç sahiplerimizin bütün gereksinimlerini karşılayacak düzenlemeleri yerel yönetimler aracılığıyla hayata geçirdik. Hayata geçirmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Bugün belediyecilikte yeni bir faza geçildiğini anlatan Karaaslan, “Çevre ile dost, doğayla dost, onu tüketmeyen, kullanırken çok farklı bir anlayışla sadece verilmiş bir nimet olarak değil, bir emanet bilinciyle bakarak tüketmenin gelecek nesillere aktarmanın gayesinde olan bununla ilgili yatırımları hayata geçiren bu şekilde de havası, suyu daha temiz şehirleri gelecek nesillere teslim edeceğimiz bir belediyecilik anlayışı önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin dört bir yanında hakim olacak. Çöp, diyemeyeceğimiz kadar kıymetli atıklarımız. Çöp deyip çöpe atamayacağımız kadar kıymetli. Bugün enerji üretiminden geri dönüşüm mekanizmasıyla birlikte ticari olarak da ciddi kazanç elde edebileceğimiz bir çok ihtiyacımızı buradan karşılayabileceğimiz çevre ve doğayı korurken aynı zamanda bu anlamda kazanç elde edebileceğimiz çok önemli bir alan. Öncelikli olarak düşünmeliyiz. Gerçekten bunu almaya ihtiyacım var mı? Bunu tüketmeye ihtiyacım varmı? Eğer varsa o zaman ambalajı ile ilgili düşünmemiz lazım yeniden mümkün mü? Eğer geri dönüşeme göndereceksek böyle 1. Sınıf atık Getirme Merkezleri gibi, yada mobil istasyonlar gibi merkezlerle çöpleri geri dönüştürmek, hedefimiz bu” dedi.

ATIKLARDA GERİ DÖNÜŞÜM ORANINI YÜZDE 60'A ÇIKARDIK

2014 yılından bugüne kadar Türkiye’de 24.2 milyon ton atığın geri dönüştürüldüğünü anlatan Karaaslan, şunları kaydetti:
“Ekonomiye katkısı 30 milyar liralık katkısı oldu. Aynı zamanda 81 ilimizde Sıfır Atık Yönetim planları oluşturduk. Şu anda Türkiye’de bütün kurumların Sıfır Atık Yönetim çerçevesinde çalışmalarına devam etmesini sağlamak istiyorum. Atıklardan geri dönüşüm oranımız ilk başladığımızda yüzde 13’tü bugün 22’lere çıktı. 2034 yılında bu hedefimizi yüzde 60 geri dönüşümle birlikte taçlandırmayı hedefliyoruz. Aslında bugün bizim batıdan gelen farklı dillerle anlatmaya çalıştığımız geri dönüşüm dediğimiz, atık yönetimi dediğimiz, ekoloji dediğimiz bu kavramlar bizim inancımız bizim özümüz. Allah’ın yarattığı her bir mahlukata, bütün yaratılanlara saygı duymak, onları sevmek ve emanet bilinciyle onları yaşatmaya çalışmak bizim inancımızın özü. Bu mesele bizim medeniyetimizin köklerimizin özü. Bizim medeniyetimize, geçmişimize baktığımızda büyüklerimizin hayat ve yaşam biçimi bu. Arada bir kopukluk var. Biz o kopukluğu tekrar tamir etmek ve bu konuda öncü ülke olarak ön plana çıkmak istiyoruz.”

TEŞKİLATLARA MESAJ VERDİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Türkiye’nin bugüne kadar yaşadığı bütün badirelerden güçlenerek çıktığını belirterek, “Korona virüs salgınından da güçlenerek çıkacağız. Büyüme rakamları onu gösteriyor. Ekonomik veriler anlamındaki başarı inşallah en kısa zamanda vatandaşımıza da yansıyacak” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, parti çalışmaları kapsamında Çorum’a geldi. AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Karaaslan, partililerle bir araya geldi. Son dönemde Türkiye’de muhalefet tarafından yalan, iftira, gerçek olmayan bir zemine oturtulmuş ve algı üzerinden yapılan bir siyaset yapıldığını dile getiren Karaaslan, “Öyle değil mi? Üniversite sınavlarından 24 saat önce 'Katarlı öğrenciler tıp fakültesine sınavsız girecek' paylaşımları yapıldı. '1,5 milyon Afgan mülteci ülkemizde' diye bir takım videolar yayınlandı. Biz hakikatin temsilcileriyiz. Bu ülkede hep birlikte yaşıyoruz. AK Parti siyasetinin bir parçası olsun ya da olmasın, AK Parti’de siyaset yapalım ya da yapmayalım bırakın siyaset yapmayı bize oy versin ya da vermesin insanlara kendimizi, siyasetimizi, partimizi anlatmakla hükümlüyüz. Bu ülkede hep birlikte yaşıyoruz. Bu ülkeyi gelecekte daha güçlü kılma, büyük Türkiye idealini hep birlikte paylaşmalıyız. Dolayısıyla siyaseti de bu zeminde yapmalıyız” dedi.

Teşkilatların varlık sebebinin sadece seçim zamanlarında meydanda olmak ve vatandaşlardan oy talep etmek olmadığını dile getiren Karaaslan, “Teşkilatımızın varlık sebebi seçim olur olmaz sahada olup, vatandaşımızın derdiyle dertlenip, vatandaşımızın gönlüne dokunacak. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımızdan öğrendiğimiz siyaset tarzı her zaman budur. Gerçekler üzerinden, eksik ve hata varsa bunları düzeltmek için karşı tarafın yapıcı eleştirilerine her zaman açığız. Ancak şu anda mücadele ettiğimiz şey eleştiri zemininden çok uzakta, hiç akla ve hayale gelmedik bir takım algı operasyonları üzerinden bir mücadele veriyoruz. Sadece sosyal medya üzerinden bir şeyler yazmak değil, aynı zamanda birebir vatandaşımıza bunları anlatma noktasında hepimiz düne göre bugün çok çok dinamik olmalıyız. Yapacağımız çok iş var” ifadelerini kullandı.

İHA

Son Güncelleme: 17.09.2021 13:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2021-09-16 20:03:49

Evet Sıfır Atık Projesi isim olarak çok güzel. Yalnız bu proje başladığı dönemde İngiltere'den en çok çöp ithal eden ülkelerden ikisi kota düşürdü ve biz de İngiltere'den yüzde 50'den fazlası dönüştürülemeyen çöp ithalatını da artırmasaydık. İngiltere'de bile olay oldu, İngiliz çevreciler ayaklandı neden Türkiye'yi çöplüğe çeviriyoruz diye. Tüm bunları görünce de 25 kuruşa satılan poşetin amacının atık sıfırlamak değil hem market zincirine hem de devlete para kazandırmak olduğunu anlıyoruz. Atık sıfırlamak isteyen başka ülkelerin dönüştürülemeyen çöpünü almaz!

Avatar
Sıfır Atık Hitit üniversitesinde Yapılmıştı 2021-09-16 16:40:24

6 Haziran 2018 tarihli habere bakarsanız, bu konuda zaten üniversitede çalışmaların başladığı görülecektir. Üstelik hiç bir zorunluluk olmadan. https://www.hitit.edu.tr/Haberler/2018/6/6/universitemizde-hedef-sifir-atik

Avatar
Çorum'lu 2021-09-16 17:42:05

Hükümet olarak Çorumun elinden HAVAALANI'NI, POLİS MESLEK OKULU'NU aldınız, şimdide hikaye anlatıyorsunuz. Seçimler yaklaşıyor, nasıl olsa Çorum çantada keklik. Çorum ve Çorumluları uyutuyorlar. Uyumaya devam Çorum.....

Avatar
Sıfır Atık Hitit üniversitesinde Yapılmıştı diyenen 2021-09-18 06:46:39

Üniversitemizi tebrik ediyoruz. Ama üniversitemizden esindikleri tecrübeler ışığında Sıfır atık için şehrimizde de çalışma yapmalarını bekliyoruz.