Su depoları riskli

İl Genel Meclisi Çevre Sağlık Komisyonu, Ortaköy ve Aşdağul’da yaşanan ishal vakalarının...

02 Ekim 2014 Perşembe 18:39
 Su depoları riskli


İl Genel Meclisi Çevre Sağlık Komisyonu, Ortaköy ve Aşdağul’da yaşanan ishal vakalarının sebebini kuraklığa bağlı su kirlenmesi olarak açıkladı.


İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya başkanlığında dün yapılan İl Genel Meclisi Toplantısında Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından Ortaköy ilçesine bağlı Aşdağul Beldesinde geçtiğimiz aylarda sıkça rastlanan ishal vakaları ile kirlenen su kaynaklarının insan sağlığına zararlarıyla ilgili olarak hazırlanan rapor meclisin bilgisine sunuldu.


Su kirliliğinin önlenmesi için içme suyu depolarının düzenli olarak klorlanması, depolarının periyodik olarak temizlik ve bakımının yapılması ve hayvan gübrelerinin içme suyu şebekesine karışmaması için daha güvenli yerlerde muhafaza edilmesi gerektiği kaydedildi.


Hazırlanan komisyon raporunu okuyan Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Yurdanur Özzehinli, yaz mevsiminin kurak geçmesi ve suların azalmasına bağlı içme sularında kirlenme yaşandığını bildirdi. 1 Haziran-8 Eylül 2014 tarihleri arasında toplam 592 ishal vakasının görüldüğünü ifade eden Özzehinli, bu vakaların 74 taneninin bölge dışı, 100 adedinin Karahacip 85 adedinin Aşdağul, 252 adedinin ise merkez köylerde yaşandığını kaydetti.


2014 yılı içerisinde 20 tane denetim amaçlı su numunesi alınarak tahlillerinin yapıldığını, 5 adet numunenin ekoli yönünden uygun olmadığının tespit edildiğini anlatan Yurdanur Özzehinli, ayrıca 2014 yılının ilk 8 ayında 384 defa bakiye klora bakıldığını ve bunlardan 44 tanesinin uygun olmadığının görüldüğünü hatırlattı.


Su kirliliğinde yaşanan sorunları gidermek amacıyla köy muhtarlarına yönelik eğitimler yapıldığını da anlatan Özzehinli, "suyun kirlenme nedenlerinin başında depoların fiziki yapılarının uygun olmadığıdır. Dışarıdan her türlü hayvanın ve haşerenin girmemesi için tel gibi önlemlerin alınması gerekmektedir. Ayrıca sulara ahırların kirliliğinin karışmaması için ahırların gübrelerinin bir bölgeye taşınması gerekmektedir. Veya ahırların çevreyi kirletmeyecek şekilde yapılması sağlanmalıdır." dedi.


YAZ SPOR OKULLARI


İl Genel Meclisi Gençlik ve Spor Komisyonu tarafından hazırlanan raporda,  Çorum'da 2014 yılında açılan yaz spor okullarından yaklaşık 112 bin kişinin yararlandığı belirtildi.


Komisyon raporunu açıklayan Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Arif Çamiçi, yaz spor okullarının geleceğimizin aydınlık çocukları ve gençlerini sağlıklı, dinç ve tüm kötü alışkanlıklardan arınmış ahlaklı, saygılı ve güçlü aile ortamı sağlamada etkin bir eğitim kampı olduğunu söyledi. Çamiçi, yaz spor okullarının sadece çocuk ve gençler için değil, aileler içinde ideal bir ortam sağladığını bildirdi.


Arif Çamiçi'nin verdiği bilgiye göre Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü tarafından il merkezinde atletizm, basketbol, bisiklet, güreş, halk oyunları, futbol, yüzme gibi değişik branşlarda 109 bin 999 kişiye 92 eğitimciyle; ilçe merkezlerinde atletizm, futbol, güreş, voleybol ve judo gibi değişik branşlarda 549 kişiye 16 eğitimciyle, engellilere yönelik badminton, judo, güreş, basketbol, yüzme ve hentbol branşlarında 29 kişiye 6 eğiticiyle çalışma yaptırıldı.



Son Güncelleme: 02.10.2014 18:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.