‘Süs Taşları Mecitözü ekonomisine katkı sağlayacak’

AK Parti Çorum Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Parlementolararası Birlik Türk Grubu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un girişimleri sonucunda Çorum’un Mecitözü İlçesi’nde süs taşları ile ilgili arazi çalışması yapıldı.

28 Kasım 2016 Pazartesi 22:28
‘Süs Taşları Mecitözü ekonomisine katkı sağlayacak’


AK Parti Çorum Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Parlementolararası Birlik Türk Grubu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un girişimleri sonucunda Çorum’un Mecitözü İlçesi’nde süs taşları ile ilgili arazi çalışması yapıldı.



Arazi çalışmaları, Ankara MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi yetkilileri Jeoloji Yüksek Mühendis Dr. Koray Sözeri, Jeoloji Yüksek Mühendis Handan Günel, Mecitözü İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Doğru, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erol Ateş, Ziraat Yüksek Mühendis Gürsel Şenol ve Mecitözü Halk Eğitim Merkezi çalışanları tarafından gerçekleştirildi.




Mecitözü İlçesi’nde bulunduğu tahmin edilen süs taşlarının tespit edilmesi için bu çalışmayı başlattıklarını ifade eden Ceritoğlu, bu çalışma sonucunda bulunan taşların yöre halkı tarafından işlenerek ilçe ekonomine katkı sağlamasının hedeflendiğini söyledi.




"MECİTÖZÜ'NDE YETERİ KADAR SÜS TAŞI VAR"




Mecitözü İlçesi’nin farklı bölgelerinde süs taşının yeteri kadar bulunduğunu vurgulayan Ceritoğlu, “Öncelikle Sülüklü Köyü Kuzeyinde yer alan inceleme alanları ve daha sonra Terken Köyü Güneydoğusundaki inceleme alanında arazi çalışmaları yapılmıştır. Sülüklü Köyü’nün yaklaşık 500 m kuzeyinde yer alan lokasyonlarda jasper, kalsedon, agat, dumanlı kuvars, krizopras (yeşil kuvars), çört, opal türlerinde olmak üzere kuvars çakılları bulunmaktadır” dedi.




Mecitözü İlçesi’ne bağlı Sülüklü ve Terken Köyü köylerinde arazi çalışması yaptıklarını açıklayan  Mecitözü Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erol Ateş “Terken Köyü Güneydoğusundaki inceleme alanında arazi çalışmaları yapılmıştır. Sülüklü Köyü’nün yaklaşık 500 m kuzeyinde yer alan lokasyonlarda jasper, kalsedon, agat, dumanlı kuvars, krizopras (yeşil kuvars), çört, opal türlerinde olmak üzere kuvars çakılları bulunmaktadır” diye konuştu.




"YÖRE HALKI SÜS TAŞINI DEĞERLENDİREMİYOR"




Çakılların yöre halkı tarafından süs taşı olarak amatör düzeyde değerlendirildiğini kaydeden Ateş, “Bu çakıllar bulundukları yöreye son derece kötü boylanmalı ve düzensiz olarak dağılmış bulunmaktadır. Boyutları 1 cm ile 40 cm arasında değişim göstermektedir. Süs taşı olarak kullanılabilecek kuvarsit çakılları varlığı açısından araştırılması uygun olacaktır” ifadelerini kullandı.




"İNCELENEN ALANLARDA ÇOK ÇEŞİT SÜS TAŞI MEVCUT"




“Mecitözü çevresinde farklı bölgelerde süs taşı çeşitliliği ve yoğunluğu gözle görülebilir durumdadır” diyen Ateş, açıklamasına şu şekilde devam etti;




“Terken Köyü’nün yaklaşık 400 m güneydoğusunda yer alan inceleme alanında lokasyonda boyutları 70 cm ile 150 cm arasında değişen farklı büyüklüklerdeki kireçtaşlarının boşluk ve çatlak hatları boyunca silisli hidrotermal çözeltilerin çökelmesi ile oluşmuş camsı özellik gösteren, kalınlığı 20 cm’ye kadar ulaşabilen kuvars kristallerinden oluşan zonlar görülebilmektedir. İnceleme alanının farklı lokasyonlarında görülebilen kuvars oluşumları için süs taşları sınıflamasına göre bir tanımlamadan söz etmek gerekirse; arazide kriptokristalin, kristalin ve amorf grubu kuvars süs taşlarının olduğu söylenebilir.




"YÖRE HALKINA YENİ İSTİHDAM SAĞLANACAK"




Sonuç olarak; 
1-Yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre; Mecitözü İlçesi çevresinde süs taşı olabilecek SiO2 kökenli mineraller (kuvars grubu süs taşları) açısından yeterli potansiyelin mevcut olduğu değerlendirilmektedir. Saha, yörede kurulması planlanan süs taşı işleme atölyesi için hammadde olarak kullanılmak üzere geniş çeşitlilikte süs taşı elde edilebilecek düzeyde potansiyel içermektedir.



2- Mecitözü (Çorum) Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyete geçirilmesi planlanan süs taşı atölyesinde, yöredeki zengin çeşitliliğe sahip kuvars grubu süs taşları işlenerek hem bölge ekonomisine katkı sağlayıp hemde yeni iş sahaları ve istihdam alanları açması bakımından önem taşımaktadır” açıklamasında bulundu.



Son Güncelleme: 28.11.2016 23:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.