Tepkilere manidar cevap

Şehadetinin ölüm yıldönümünde İskilipli Atıf Hoca'nın kabri başında ziyaret edilmesine tepki gösterenlere Vali Çiftçi'den manidar cevap...

06 Şubat 2022 Pazar 12:34
Tepkilere manidar cevap

İskilipli Atıf Hoca’nın mezarı başında anılması bu yıl da aynı mahfillerin tepkilerine neden oldu. Bu tepkilere cevap da Vali Mustafa Çiftçi'den geldi.

Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ve beraberindekiler bu yıl da ölüm yıldönümü olan 4 Şubat tarihinde merhum İskilipli Atıf Hoca’yı İskilip’teki kabri başında dualarla yad ettiler. Bu anma geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da aynı çevrelerin tepkilerine neden oldu. Vali Mustafa Çiftçi de kişisel sosyal medya hesabından tepkilere tarihi gerçekleri alıntılayarak manidar bir cevap verdi. Vali Çiftçi, paylaşımında İstiklal Mahkemelerinin kuruluş amacı ve işlevine değinerek şunları söyledi: “31.07.1922 tarihinde 29 sayılı kanunla kurulan Ankara İstiklal Mahkemesi, meşhur üç Ali’lerden ve Dr. Reşit Galip’ten oluşuyordu. Mahkemenin tek hukukçu üyesi Savcı Necip Ali’ydi. İstiklal Mahkemeleri asker kaçaklarını, askeri ve siyasi casusluk yapanları, Hıyanet-i Vataniyye Kanunu’na tabi suçları [TBMM’nin otoritesini ve meşruiyetini kabul etmeyenler, saltanatın ilgasına dair kanuna muhalefet edenler, dini ve mukaddesatı siyasete alet etmek için cemiyet kuranlar, kılık-kıyafet ve şapka kanununa muhalefet edenler vatan haini sayılmıştır.] rüşvet alan ve vurgunculuk yapanları, memuriyet görevini kötüye kullanıp halka zulüm ve kötü muamele yapanları yargılamak ve cezalandırmak maksadıyla kurulmuşlardır. Mahkeme kararlarına karşı temyiz yolu kapalıdır, avukatla savunma yapmak mahkemenin iznine tabidir, şüphe sanık lehine değil aleyhine değerlendirilir, sanığın suç işlediğine dair mahkemenin kanaat getirmesi cezalandırılması için yeterlidir. Yapılan yargılama sonucu Savcı Necip Ali, İskilipli Âtıf Efendi için “Şapka İktisası Hakkında Kanun’a”muhalefetten dolayı üç yıl kürek cezası talep eder, mahkemenin hafifletici sebepleri, sanığın lehine hükümleri gözönünde bulundurup daha hafif bir ceza takdir etmesi beklenirken mahkeme heyeti idam kararı verir.”

‘İSTİKLAL MAHKEMELERİ MAHKEME SAYILMAZ’

Çiftçi, açıklamasında merhum gazeteci Uğur Mumcu’nun İstiklal Mahkemeleri ile ilgili tespitini de alıntılayarak, “Uğur Mumcu 11 Kasım 1992 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde “İstiklal Mahkemeleri ‘mahkeme’ sayılmazlar. Bunlar savaş ve ihtilal dönemlerinde rastlanan anti-demokratik infaz kurullarıdır.” yorumunu yapar.” dedi.

Çiftçi, son olarak, “Bu şekilde haksız-hukuksuz yapılan muhakeme sonucu idama mahkum edilen İskilipli Âtıf Efendi, Merhum Necip Fazıl Kısakürek Üstadımızın tabiriyle, “son devrin din mazlumlarından” biridir ve bu sıfatla rahmetle anılmayı hak etmektedir. Bizim yaptığımız da sadece bundan ibarettir.

Rahmetli Sezai Karakoç Üstadımızın dediği gibi: “Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki biz sussak, tarih susmayacak. Tarih sussa hakikat susmayacak…” ifadelerini kullandı.

ADAMIN DİBİ

Çiftçinin bu paylaşımı yaygın basında görev yapan gazetecilerin dikkatinden kaçmadı. Fatih Tezcan ve Ersoy Dede, Çiftçi’nin paylaşımını etiketleyerek destek içeren mesajlar yazdılar.

Fatih Tezcan, “Çorum Valisi Mustafa Çiftçi adamın dibi çıktı. Allah razı olsun. Allah böyle Müslüman gibi Müslüman devlet görevlilerimizin sayısını artırsın. Amin.” derken, Ersoy Dede de, “…Biz sussak tarih susmayacak.. Tarih sussa hakikat susmayacak…” Sayın Valim İyi ki varsınız..” şeklinde yazdı.

ONU UNUTMAYAN VALİMİZE TEŞEKKÜRLER

Yeni Akit Gazetesi Ankara Temsilcisi Hacı Yakışıklı da, “Kıymetli âlim İskilipli Atıf Hoca'yı tekrar rahmetle yâd ediyoruz Şapka kanunundan birkaç sene önce yazdığı "Şapka risalesi" sebebiyle suçsuz olmasına rağmen idam ettiler! Biz unutmadık, o risaleyi 5 sene evvel bizzat dağıtmıştım. Onu unutmayan Çorum Valimize de teşekkür ediyoruz.”dedi.

TEBRİKLER SAYIN VALİ

25 ve 26.Dönem AK Parti Burdur Milletvekili/Anayasa Komisyonu Başkanvekili/15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı/ Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petekkaya ise paylaşımında; “Çorum Valisi olarak yaptığınız anma programı ve kamuoyunu bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum. İstiklal Mahkemelerinin, üyeleri hukukçulardan oluşmayan sözde mahkemeler olduğunu yeni neslin sizin gibi değerli valilerimizden duyması çok önemli. Tebrikler.”dedi.

Son Güncelleme: 08.02.2022 09:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorumlu 2022-02-06 15:36:22

Vali tarih biliminden bihaber galiba.. Atıfın asıldığı mahkemenin tutanaklaarı mevcut şapka kanunu ile yargılandığı davada beraat etti Giresunda. Asıldığı dava vatan hainliğidir ve tescilli vatan hainidir kendisi

Misafir Avatar
crm 2022-02-08 16:11:42 @Çorumlu

İskilipli Afıf Efendiyi asanların soyları kurusun.....mahkeme tutanakları dediğim paçavraları iyi incele ne zaman hazırlamışlar... bu tutanaklar neden acıklanmak zorunda kalmış. bire cahil.... ha birde atıf kadar taş düşşün başına....

Beğenmedim! (3)
Misafir Avatar
hoca 2022-02-07 12:45:00 @Çorumlu

BU ÇORUMLU KİM İSE OKUMAZ HER HABERE YORUM YAPAR

Beğenmedim! (5)
Misafir Avatar
Orhan 2022-02-07 09:11:48 @Çorumlu

Haberi okudun mu sen?
" İstiklal Mahkemeleri ‘mahkeme sayılmazlar. Bunlar savaş ve ihtilal dönemlerinde rastlanan anti-demokratik infaz kurullarıdır.”

Beğenmedim! (6)
Avatar
selim 2022-02-06 13:17:52

Valimizden Allah razı olsun. asıl tahammül edemedikleri de kendisinin tavizsiz duruşu yanında tarihi hakikatleri dile getirirken kullandığı belgelere dayalı entellektüel üslubudur.

Avatar
Vatandaş 2022-02-06 13:45:27

Chp ye göre bütün sarıklılar vatan haini.kendileri çok doğru sanki terörist kılıklılar.Teşekkürler sayın valim ağzına sağlık.

Avatar
Ahmet 2022-02-06 14:25:03

Fatih Tezcan beni övse acaba nerede yanlış yaptım diye düşünürüm.

Avatar
ÖZ Çorumlu 2022-02-06 21:26:17

Allah razı olsun sayın valimizden. Atıf hoca vatan haini diyen zavallı gürüh sizin güvendiğiniz mahkemenin üyeleri hukukçu bile değildi. Ne yapsanız gerçekler bir gün gün yüzüne çıkıyor. ATIF HOCA İNGİLİZ AJANI OLACAKTI SİZDE ASACAKTINIZ ÖYLEMİ SIKARDI BİRAZ. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun

Avatar
Matşah 2022-02-06 13:13:34

Sayın valimizi tebrik ederim. Yunan liderlerinin heykelini yapıp yunanistana el pençe duranlara gram laf atmayanlar gelip mazlum ve haksız bir şekilde sırf şapka kanunuyla idam edilmiş bir alimin kabrini ziyaretinden rahatsızlık duymak dinsizliğin insansızlığın vicdansızlığın had safhasında olmalarının delilidir. Din bu adamlara öyle batmış ki 100 yıl geçmesine rağmen acıları var. Hatta 1500 yıldır acı kalbinizde

Avatar
@corumsever 2022-02-06 13:37:21

Bu güne kadar hep bu konu sineye çekildi görmezden gelindi.Cıngal çıkmasın dendi dendi ne oldu her fırsatta saldırmaya hakarete devam.Varolsun Sayın Valimiz

Avatar
İskilipden 2022-02-06 13:03:14

Kıymetli Valimiz iyiki geldiniz
Siz geldiniz Tosya çayı yolunda kepçe çalışmaya başladı iyiki varsınız iyiki geldiniz kar kütleleri kaldırılmaya başlandı. Kıymetli Valimiz ilçemize Tosya yoluna bir şeyler yapıver. İlçemizin sorunlarını dile getiren encümen, ilçe başkanı vardır. Ancak Sizin DAHA YÜKZEK ÇIKAR SESİNİZ Tosya yolumuzu yapılmasını vesile olursunuz inşAllah. Ilçanin nüfusu eriyor. umut ışığı bekliyoruz.

Misafir Avatar
filozof 2022-02-07 11:19:21 @İskilipden

seni Allah bildiği gibi yapsın... bu haberle tosya yolunun ne alakası var

Beğenmedim! (1)