Toplu taşımada devrim olacak

Çorum'da şehir içi toplu taşıma sisteminde köklü değişiklik yapılıyor

09 Kasım 2017 Perşembe 16:27
Toplu taşımada devrim olacak

MUSTAFA DEMİRER

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Ulaşım Müdürlüğü’ne bağlı toplum taşıma hizmetlerinin son durumu hakkında basın toplantısı düzenledi.

Turgut Özal İş Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, Şehir İçi Toplu Taşımadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Turhan Candan ile Ulaşım Müdürü Lütfullah Şirin hazır bulundu.

TOPLU TAŞIMADA 10 YILLIK YENİ İHALE

Çorum’da toplu taşımanın gelecek 10 yılı kapsayacak şekilde yeniden ihale edilmesinin gündemde olduğunu belirten Külcü, Çorum Belediyesi’nin toplu taşımada geçmişten bugüne kadar belli bir tecrübe kazandığına dikkat çekti.

Toplu ulaşımda mümkün olan en kısa sürede problemleri ortadan kaldırmak için gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirten Külcü, bu konuda gerek kendi yönetimleri gerekse geçmişe yönelik özeleştirilerin olabileceğini kaydetti.

BAŞLIKLAR HALİNDE 20 SORUN

Çorum’un toplu taşımayla ilgili toplam 20 maddeden oluşan problemlerini tespit ettiklerini aktaran Külcü, bunların bir kaçının vatandaş, bir kısmının araçlar, önemli bir bölümünün de sürücülerden kaynaklı olduğunu belirterek, bunları 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz olarak seyahat etmesi, otobüslerin engelli ve bebek arabalı yolculara uyumlu olmaması, klima, yetersiz bakiye ve kontör yetersizliği, sürücülerin ilk veya son sefere çıkmaması, sürücülerin yolculara davranışlarındaki nezaketsizlikler olarak sıraladı.

YENİ SİSTEM 2018’DE

9 yıllık toplu taşıma sürecinin geçirildiği şartnamenin bir yıl sonra sona ereceğini  hatırlatan Külcü, yeni sistemin 2018’e kadar hayata geçirilmesinin sağlanacağını dile getirdi.

Son bir yıldır yeni sistemin en az sorunlu şekilde uygulanması için hazırlıklarını tamamladıklarını açıklayan Külcü, değişik ülke ve illerin toplu taşıma sistemlerinin incelendiğini, sonuçta özel yükleniciler tarafından toplu taşıma hizmetinin verilmesine karar verdiklerini ifade etti.

6 ARALIK SON GÜN

6 Aralık günü 10 yıllık süreyle şehir içi toplu taşıma hatlarında yeniden ihale yapılacağını vurgulayan Külcü, yeni sistemi şu sözlerle özetledi; “Yeni otobüs hatları geçmişte 25 bin liradan ihaleye çıkarılmıştı, yeni sistemde 150 bin lira bedelle ihale edilecek.

 57 araçla toplu taşıma hizmeti veriliyordu. Söz konusu araçlar her cadde ve sokakta aynı manevra kabiliyetine sahip değildi. Yeni uygulamada kısa ve uzun otobüsler devreye alınacak. Otobüslerin 45’i uzun, 27’si kısa olacak. Otobüslerin hepsi 2018 model olacak. Araç içi orijinal kamera sistemi bulunacak. Kamera sistemi sayesinde şikâyetler en aza inecek.

KIŞIN SICAK YAZIN SERİN

Mevcut 57 otobüsün 46’sında klima yok. 9’un da klima var. Bunlar da düzenli çalışıp çalışmadığını tespit etmek zor. Yeni araçların tamamında klima olacak.

ENGELLİ VE BEBEK ARABALARINA UYUM

Engelli ve bebek araçlı yolcular uygun yeni otobüsler olacak. Otobüsün mekanizması alçalabilecek, bordür tabanına yan yatacak aksan olacak.

RENKLERİ ÇORUMLU SEÇECEK

Otobüslerin renk seçimini biz belirleyeceğiz. Örnek araçlar getirilecek. Kamuoyu anketi ile renkleri belirleyeceğiz.

KAMU HASSASİYETİ

Otobüslerde kişisel sahiplik olmayacak. Kamu hassasiyeti yerine kişisel hassasiyetler ön plana çıkmayacak.

BELEDİYE TAKİPTE

Tüm toplu taşıma sistemi belediyenin takibine açık olacak.

OTOBÜSLER GARAJDA TOPLANACAK

Herkes arabasını istediği yere çekemeyecek. Araçlar sefer bittikten sonra tek garajda toplanacak.

SİSTEMATİK BÜTÜNLÜKLÜ YAZILIM

Kart okuma sistemi, öğrenci, asker, şehit yakını öğrenciler için sistematik bütünlük içeren yazılım uygulanacak. Kartlar ulusal okuma sistemine entegre edilecek.

HERKES SÜRÜCÜ OLAMAYACAK

Araçlar şirket ortağı olsa bile belirli şartlara uymayanlar sürücü olamayacak.

MEZUNUYET VE YAŞ SINIRI

Sürücüler en az ortaokul mezunu, 57 yaşını geçmemiş olacak. Belediye onayı olmadan iş alamayacak. Kusuru ve ihmali olan sürücü işten çıkarılacak.

ÖZGÜRCE SEYEHET FIRSATI

Şartname her şeyi belirleyecek. Yeni şartnamede altını siyah çizgilerle çizdiğimiz bir madde var. İndirimli ve ücretsiz yolcuların çokluğundan kimse şikâyet edemeyecek. Kimseyi rahatsız etmediği müddetçe herkes özgürce seyahat edecek.

CEZALAR KATLANDI

Geçmişte kabahatler kanunundan 129 lira ceza uygulanırken yeni şartmanede rakam 10 bin liraya kadar çıkacak.

TEK TARAFLI FESİH

Aynı kusur ve hatayı tekrarlayanların sözleşmeleri tek taraflı feshedilecek.

TEKLİF GELMEZSE TAŞIMAYI BELEDİYE YAPACAK

6 Aralık 2018’de ihaleye yeni teklif gelmezse Çorum Belediyesi toplu taşıma hizmetini kendisi sunacak. Bunun için sistemle ilgili tüm hazırları tamamladık.

YENİ OTOBÜS YENİ ANLAYIŞ

Sonuç olarak, Çorum’da toplu taşımada hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Yeni otobüs yeni anlayış gelecek. Kafa değişecek. Ulaşımda memnuniyet oranı en yükseğe ulaşacak.

Yeni şehir içi taşımacılık sisteminde belediyenin iradesi artacak. Müeyyide imkanımız yükselecek. Sürücülerin nezaketsiz davranışları sona erecek.

Son Güncelleme: 11.11.2017 22:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mücahit 2017-11-10 13:12:59

CORUM SİZİNLE GURUR DUYUYOR BAŞKANIM AZ ZAMANDA ÇOK GÜZEL İŞLER YAPTINIZ KENDİ ADIMA TEŞEKKÜR EDERİM

Avatar
Valdo 2017-11-10 14:27:41

yok birde madalya takalım. beceriksizler bu sorunu şimdiye kadar çözemez

Avatar
Hasan 2017-11-11 01:26:23

Bu mücahit denen kişi mutahit gibi yazmış.kısa zaman da çok işler yaptık diyor aslında eee normal teşekkür etmen.