‘Ücretlerin artırılması enflasyonu tetiklemez’

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatcı, Bakanlar Kurulu’nun Nisan ayına kadar bazı ürünlerde ÖTV’nin sıfırlanması kararına ilişkin açıklama yaptı.

06 Şubat 2017 Pazartesi 10:13
 ‘Ücretlerin artırılması enflasyonu tetiklemez’


Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatcı,Bakanlar Kurulu’nun Nisan ayına kadar bazı ürünlerde ÖTV’nin sıfırlanması kararına ilişkin açıklama yaptı.


Memur-Sen olarak bu kararı olumlu karşıladıklarının altını çizen Saatcı, “Ancak, beyaz eşya ve mobilyada özel tüketim vergisinin belli bir oranda kaldırılması iktisadi olarak; arzın fazlalığı, talebin ise arz karşısında yeterli olmaması anlamına gelir. Arz ve talebin dengelendiği yerde devlet kendi alacağı olan ÖTV’den vazgeçerek aslında reel sektörü desteklemektedir” dedi.


Talebin artması için orta ve düşük gelirli vatandaşların, gelirlerinin yükseltilmesi ve dolayısıyla bu sınıftaki insanların alım gücünün arttırılması gerektiğini belirten Saatcı, “Bu sayede ticarette bir canlanma olacak, bu canlanma diğer sektörlere de yansıyacaktır. Bu nedenle biz Memur-Sen olarak bunun zıddı bir yapının olumsuz olduğunu düşünüyoruz. Yapılması gereken, enflasyon ve fiyat artışları karşısında ve kur baskısı noktasında gelir seviyesi azalan kesimlerin, gelirlerini artırıcı tedbirlerle piyasayı canlandırmanın yolunu açmaktır. Söylendiği gibi, ücretlerin artırılması enflasyonu tetiklemez. Enflasyon tek başına ücretlerin artışından kaynaklanan bir sonuç değildir. Arz ve talebin birlikte oluşabilmesi için; terazinin iki kefesi gibi, talep noktasında olan toplumun her kesiminin alım gücünü arttırmak ve bu doğrultuda, talep karşısında da üretimin artırılmasını sağlamak gerekir. Bu hem istihdamı, hem piyasayı, hem reel sektörü, hem de küçük esnaf ile dar gelirlileri aynı anda desteklemek anlamına gelir” dedi.

Konutlardan alınan KDV’lerin düşürülmesinin de olumlu olduğunu söyleyen Saatcı, “Sabit gelirliler, elde edecekleri gelirin büyük bir kısmını cari hayat içerisinde iç piyasada kullanacaktır. Bu açıdan da, geniş kesimlerin desteklenmesi, bu desteklenme süresinin üç ayla sınırlı tutulmayıp bir yıla yayılması gerekmektedir.  Sonuç olarak, sabit gelirlilerin uğramış olduğu kayıpların telafisi tüm toplum kesimlerinin faydalanması açısından daha verimli olacaktır” şeklinde açıklama yaptı.



Son Güncelleme: 06.02.2017 10:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165