Uzmanından Çorum için çarpıcı deprem yorumu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, Çorum için çarpıcı deprem yorumu yaptı.

08 Şubat 2023 Çarşamba 16:51
Uzmanından Çorum için çarpıcı deprem yorumu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, Çorum için çarpıcı bir deprem yorumu yaptı.

JEOFİZİK PROFESÖRÜ KONUŞTU

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, yaşanan depremin oluş şekli itibariyle aykırı bir durum olduğunu belirterek, dünya literatürüne girebilecek nitelikte bir doğa olayı olduğuna dikkat çekti. 
ÇOMÜ Öğretim Üyesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkım ve ölümlere sebebiyet veren depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yaşanan depremlerin beklenen depremler olduğunu ancak oluş şekli itibariyle aykırı ve beklenmeyen yeni bir durum olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Büyüksaraç, birçok noktada hareketlenmeler olduğuna işaret ederek, “Yaşanan 7.7 büyüklüğündeki bir depremin ardından 7.6 büyüklüğünde bir depremin birbirini etkileyip meydana gelmiş olması tamamen yeni bir durum. Dünya literatürüne girebilecek nitelikte bir doğa olayı olarak değerlendirmek gerekir” dedi.

YER VE HASAR ALANI ARASINDA UYUM

Depremin olduğu yer ve hasar alanı arasında aslında büyük bir uyum olduğuna dikkat çeken Büyüksaraç, “Deprem 10 ilde geniş bir alanda etkisini gösterdi. Çünkü enerjisi çok yüksek bir depremdi. Bunun yanı sıra depremin odak derinliği oldukça sığdı. Dolayısıyla enerjinin beklenenden fazlası yer yüzeyinde etkili oldu. Bu nedenle de alansal yayılımı daha fazla oldu. Ancak özellikle dikkat çekilmesi gereken birkaç nokta var. Bunlardan bir tanesi bu kadar büyük bir depremin elbette hissedilmesi mümkündür. Ancak 300-350 kilometre uzaklıkta yıkıma neden olacak kadar etkili olması beklenemezdi. Dolayısıyla yaklaşık 300 kilometre uzaktaki Diyarbakır ve Şanlıurfa’da yıkım meydana gelmiş olması tamamen orada yıkılan binaların yapı kalitesi ile ilgilidir. En çok dikkat çekilmesi gereken noktalardan bir tanesi budur. Buradan çıkarılacak önemli sonuçlardan birisi de fayların etrafına bir tampon bölge oluşturulması bir fayda sağlamaz. Zemin şartlarına bağlı olarak etkilenim şiddeti değişeceğinden zararı azaltmak için zemin şartlarına göre yapılaşma yapmak gerekir" dedi.

'BİR ÇOK NOKTADA HAREKETLENME VAR'

Birçok noktada hareketlenmeler olduğuna dikkat çekerek, gerilimin Antakya bölgesine doğru arttığını kaydeden Büyüksaraç, “Bundan sonra meydana gelecek deprem nerede olacak diye düşünecek olursak depremin yaşandığı bölgede depremin sıralaması gereği gerilimin Antakya bölgesine doğru arttığı görülüyor. Dolayısıyla Antakya civarında belki Antakya'nın batısında Saimbeyli- Tufanbeyli fayı, Andırın fayı yeniden aktif olabilecek noktada görünüyorlar. Batı Anadolu’da depremlerin sürekli olarak olduğunu görüyoruz. Ege Denizi çok hareketlendi. Çanakkale civarında Yenice-Gönen fayının hareketli olduğunu görüyoruz. Van bölgesinde yine hareketlenmeler var. Ancak onunla ilgili net olarak bir şey söylemek mümkün değil.

'KUZEY ANADOLU FAY HATTI HAREKETLENEBİLİR'

Kuzey Anadolu fayı hareketlenebilir. Özellikle Orta Karadeniz bölümünde Çankırı- Çorum civarında büyük depremler yaşanabilir. Bunlar geçmişte yaşanan depremlerin günümüzde tekrarlanabileceğinin bir bilgisi olarak söylenecek şeyler. Geçmişte bu bölgelerde büyük depremlerin olması günümüzde de bunların tekrarlanması potansiyelinin göstergesidir. Özellikle deprem aktivitesinin yüksek olduğu yerlerde bir gösterge ortaya çıkar. Çünkü küçük depremler gerilimin arttığının göstergesidir ve günün birinde küçük depremlerin meydana getirmiş olduğu ya da küçük depremler ile ortaya çıkmış olan gerilim etkinliğinin göstergesi olabileceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

Son Güncelleme: 08.02.2023 23:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorumsuz 2023-02-08 19:00:06

Havaya soru sormayı geçelim. Hadi diyelim binan sağlam değil, gelecek aya kadar nasıl çözeceksin sorunu. Belediyenin bu trajediden çok hızlı ders çıkartması gerekiyor. Bugünden sonra 6. ay itibariyle somut adımlar atılmaya başlanmalı ve kısmi hazırlık tamamlanmalı, 12.aydan itibaren tam kapasite hazırız diyebilmeliyiz. Görünen o ki herkes tek. Mart-Nisan itibariyle yerelde projelendirme ve proje destekleme çalışmaları için önemli ödenekler ve zamanlar ayırılmalı. İş makinelerimizi, baz istasyonlarımızı, ulaşım kanallarımızı ve acil durum odaklarımızı (hastane gibi binalar, meydanlar, çadır stoğu, prefabrik alt yapısı, seyyar/mobil kamu ihtiyaç yapıları vs.) güçlendirmeliyiz, elden geçirmeliyiz, veya temin etmeliyiz. Mümkünse mahalleler halinde örgütler sağlanmalı. 6-12 aylık periyotlarla görev dağılımları güncellenmeli, muhtar-imam-apt.yöneticisi diyerek bir hiyerarşi sağlanmalı. AFAD kurslarına ciddi katılım sağlanmalı. Bu felaket bize uzak değil. Geldiğinde biz de bize kalacağız.

Avatar
Hititadam 2023-02-08 17:54:03

Çorum deprem kuşağında peki binalarımız yeteri kadar sağlam mı?

Avatar
Akıllı Memet 2023-02-09 09:32:49

1- Meclisteki İmar affı iptal edilsin
2- Şehir aşağı bataklığa doğru değil, yukarı taş ocağına kayalıklara doğru imara genişlesin

Avatar
Japonya’dan Başkan Geldi 2023-02-08 22:14:23

Sayın Başkan, Japonyaya gittiniz, deprem ile ilgili birimleri ziyaret ettiniz. Şimdi Çoruma bunun yansımasını yapmanız gerektiğini bir bilim insanının açıklaması çerçevesinde ele almanızı ve ne yapıldığı hususunda toplumu aydınlatmanızı bekliyoruz.

Avatar
Kanan 2023-02-08 18:59:39

Eski binalar, Yapı denetim refakatinde yapılmayan binalar birde zemin üstündeki kata çıkınt3 yapılan sündürme üstü diye tabir edilen sistenim yasaklanması yönandi3 çalışma yapılarak bina yapımındaki şartları tl bazında hafifleterek dönüşüme önem verelim.
Gazi caddesi, bahabey caddesi, fatih caddesi full eski bina hızlanalım çorumda oldugunu düşünün bu olayın neler olur.
Basın, yönetim bu konuyu gündemde tutarak öncülük etmeli

Avatar
Ali Ilıca 2023-02-12 01:55:03

Çorum'da 1509 yılında yaşanan depremde şehrin üçte ikisi yıkıldı. Ulucami dahil tüm camiler yıkıldı. 1794 yılındaki depremde 800 ev yıkıldı. Deprem artçıları 40 gün sürdü. Daha sonra öyle bir yağmur yağdı ki Nadık tarafından gelen sel ile yıkılan binaları sel aldı gitti. Selin yüksekliği Abdalata tekkesinin kapısının üstüne kadar ulaştı yani bir adam boyu sel oldu. 1509 da ulucami yıkılınca Mimar Sinan tarafından yenidem yapılmıştı cami 1794 depreminde tekrar yıkıldı. Deprem araştırmaları merkezi verilerine göre bölgemizde 1000-2000 yılları arasında 8 civarında 5 ayrı deprem olduğu yazılıdır. Bu da ortalama 200-250 yılda şiddetli bir deprem yaşanmıştır. En spn şiddeti deprem 1794 yılında olduğuna göre yetkililer gerekli önlemleri almalıdır. Deprem, doğal tabiat olayıdır. Herkes kış soğuğuna karşı nasıl ki hazırlık yapıyorsa deprem için de hazırlıklı olmalıdır. Tedbir kişiden, takdir Allah'tandır. Kuzey Anadolu fay hattı uzun zamandır sessizdir. Konu hakkında doğru bilgi deprem bilimcilerden alınmalıdır. Benim söylediklerim şehir tarihi çalışan bir akademisyen olarak yukarıdaki yorumlara Çorum tarihi açısından bilgilendirme amaçlıdır. Saygılarımla.

Avatar
Teknik Eleman 2023-02-08 17:11:09

Çorum geçmişinde büyük deprem yaşamış mı? Eğer yaşanmış ise periyodu ne olduğunu bilmek lazım. Malum Maraş depremi 400 yıllık bir periyod ile tekrarlanmış.

Avatar
Celal 2023-02-08 23:45:05

Bu durum tehlike arz ediyor mu herkesin aklındaki bu soru ? Tedirgin herkes fay hattı günümüzde Çorum çevresi fay dan biraz uzakta neden böyle bir konu açtınız daha detaylı anlatır mısınız prof Dr.

Misafir Avatar
Çorumsuz 2023-02-08 23:56:24 @Celal

Şefim son iki büyük depremin etkilediği şehir merkezlerine uzaklığına baktın mı hiç? 4'ü çok ciddi olmak üzere 10 şehrin etkilendiğini falan biliyorsun değil mi? Kahramanmaraş'ta gündüz olan deprem 400km ötede bizi de salladı ya onunda farkındasın değil mi? Yapmayın Allah aşkına şöyle avutmaları saptırmaları geçin.. Fay dediğin bir yol da bunun üstündeki 5-10 bina mı sallanıyor zannediyorsunuz?!

Beğenmedim! (0)