Vali, '4'üncü piki yaşıyoruz' dedi ve uyardı

Vali Mustafa Çiftçi, koronavirüs salgınında 4'üncü pik döneminin yaşandığını belirterek, 'kurallara uyalım' uyarısı yaptı.

19 Ekim 2021 Salı 11:20
Vali, '4'üncü piki yaşıyoruz' dedi ve uyardı

Çorum’daki korana virüs vakaları artışı ile ilgili açıklama yapan Vali Mustafa Çiftçi, “Şu anda 4. pik dönemini yaşıyoruz. Bundan öncede 3 defa pik dönemini yaşadık. Yaşadığımız 4’cü pik döneminin etkisi” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hafta sonu 2-8 Ekim tarihleri arasında arasında illere göre her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarını açıkladı. Vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il arasında Çorum’da yer aldı. Vali Çiftçi, makamında düzenlediği basın toplantısıyla vaka artıları ve aşılanma oranları hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre vaka oranlarında artış olduğunun gözlemlendiğine dikkat çeken Vali Çiftçi, “Önceki haftalarda sırasıyla 217, 301, 325, 351 olarak açıklanan vaka oranlarımız en son 436,31 olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ilan edildi. Bu rakamlara göre ilimiz Türkiye sıralamasında vaka oranlarının yüksekliği açısından 8. sırada. Bu yükseliş trendinin bir müddet daha devam edeceğini tahmin ediyoruz. Çorumlulardan şunu istirham ediyorum. Kurallarda bir değişiklik yok. Maske, mesafe, hijyen kurallarına riayet edelim. Aşılarımızı yaptıralım” diye konuştu.

Çorum’daki aşılama oranları hakkında da açıklama da bulunan Vali Çiftçi, “İlimizde 1. ve 2. doz aşısını yaptırmış 18 yaş üstü vatandaşlarımızın oranı yüzde 77.4 oldukça yüksek bir oran. 12 yaş ve üstü vatandaşlarımızda ise aşılarının tamamlanma oranı ise yüzde 74.91. Bu rakamlar bize şunu gösteriyor. İlimizde hem aşılanma oranları yüksek hem de vaka oranları yüksek. Vaka oranlarına şunu da ilave etmem gerekiyor. Vaka oranlarında sadece Çorum’a has bir yükseliş söz konusu değil. Bütün Karadeniz illerinde yükseliş trendinin olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

HER 100 KİŞİNİN 20'SİNDE VAKA ÇIKIYOR

Yapılan testlerin vakaya dönüş oranları hakkında da bilgiler aktaran Vali Çiftçi, kentte testlerin vakaya dönüşme oranının yüzde 18,51 olduğunu açıkladı. Çiftçi, test yapılan her 100 kişiden 20’sinde vakaya rastlandığına dikkat çekti.

BUGÜNE KADAR 1272 VATANDAŞIMIZ VEFAT ETTİ

“Hem sevdiklerimiz açısından, hem kendimiz açısından tedbirlere uymak hayati önem taşıyor” diyen Çiftçi, “Pandeminin ilk ortaya çıktığı günden bugüne kadar ilimizde yaklaşık olarak bin 272 vatandaşımız vefat etti. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Öte yandan hastanelerimiz de şu anda 159 hastamız yatarak tedavi görüyor. 21 hastanın yoğun bakımda tedavisine devam ediliyor. 16 hastamız da entübe olarak tedavisi sürüyor. Hastalarımıza da Allah’tan acil şifalar diliyorum. Yüce Allah hiçbirinin acılarını göstermesin” şeklinde konuştu.

VAKA ARTIŞLARINDA NELER ETKİLİ OLDU?

Toplantıda “Vakaların artmasında tedbirler yetersiz mi, üniversite öğrencilerinin gelmesi de vaka oranlarını etkiledi mi” yönündeki soruya Vali Çiftçi, “Vaka artışlarında en başta mevsimsel etkiler var. Şuanda sonbahar mevsimindeyiz.

Pandemi olmasa bile normalde grip vakalarında bir artış oluyor. Her sonbahar mevsiminde artış görülüyor. Dolaysıyla tedbirlerin yetersizliğinden değil, mevsimsel etkilerden dolayı. Diğer taraftan üniversitelerimiz açıldı. Eğitim öğretim devam ediyor. Üniversitelerimiz de eğitimlerin bir kısmı yüz yüze bir kısmı da uzaktan eğitim şeklinde. Hibrit eğitime geçilmiş durumda. Dolaysıyla eğitimin burada çok fazla etkili olduğunu düşünmüyorum” sözleriyle yanıtladı.

ŞU ANDA YAŞADIĞIMIZ 4. PİK DÖNEMİNİN ETKİSİ

Vali Çiftçi, “Vaka artışlarında en çok artışın Orta Karadeniz illerinde olduğunu görüyoruz. İlk 10 ilin 5 tanesi bölgemizde. Bunun spesifik bir nedeni var mı? Bölgesel tedbirler düşünülüyor mu” sorusuna ise, “Şu anda 4. pik dönemini yaşıyoruz. Bundan öncede 3 defa pik dönemini yaşadık. Türkiye’nin diğer bölgelerinde de zaman zaman bölgesel olarak böyle yükselişler oluyor. Bir müddet sonra vakalar düşüşe geçiyor. Bizim de şu anda yaşadığımız 4’cü pik döneminin etkisi” sözleriyle cevapladı.

Son Güncelleme: 21.10.2021 14:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ABC 2021-10-19 17:38:46

okullara işkur'dan hizmetli verin. haftalardır sınıflar hiç süpürülmüyor. durum beter. salgın büyür tabi. bunu haber yapsın gazeteciler. inanmayan bmtal ye gidip baksın....

Avatar
OKUR 2021-10-19 13:56:58

belediye ve üniversitenin yaptığı konserler geldi aklıma...

Misafir Avatar
Dördücü pik hayırlı olsun diyelim mi? 2021-10-19 15:08:01 @OKUR

Dördüncü pikin sorumlusu Çorum beldiyesi olabilir mi?Z kuşağının oyunu almak için Kadeş meydanında pandemiye rağmen binlerce genci toplayıp,yan yana saatlerce tutmak ve aynı havayı solutmak pandemiye davetiye çıkarmaktır.Kİmsenin bu andan sonra tedbir alalım deme hakkı olduğunu düşünmüyorum.

Beğenmedim! (2)
Avatar
çorumlu19 2021-10-19 16:39:47

sayın valim 7 ekim 2021 tarihli imam hatipli kamu çalışanlarını ziyaret ettiğiniz resme bir bakın maske mesafe kuralı ne halde

Avatar
Can 2021-10-19 13:12:17

Aşılama yüksek vaka da yüksek..demekki aşı da korumuyor

Avatar
Mehmet 2021-10-19 17:10:47

Çocuklarda bu hastalık çok net belirti vermiyor.Okullarda çocuklar hafif boğaz ağrısı biraz halsizlik bazen de öksürük şeklinde görülüyor.Ağır belirti vermediği için çoğu veli test yaptırmıyor.En iyisi aile hekimine muayene ettiriiyor.O da birkaç soğuk algınlığı ilacı yazıp dört beş gün şikayetleri geçmezse tekrar gelmeleri gerektiğini söylüyor.Birkaç gün dinlenen çocuk tekrar derslerinden geri kalmasın diye okula geri dönüyor.Öcelikle kayıt dışı yayılan bu merkezler hakkında tedbirler alınmalı ve mutlaka aile hekimleri kendisine başvuran çocuklardan test almalı.Özellikle esnaf haklı olarak dükkanı kapanacağı korkusuyla test vermekten kaçınıyor.Etrafta öksüren,tıksıran bir sürü esnaf ve çalışanı var ben aşılıyım,her zaman bu dönemde böyle rahatsızlanıyorum diyerek işe devam ediyorlar.Millete sokakta maske takibi yerine kapalı alanlardaki kalabalıklar seyreltilmeli

Avatar
Ali 2021-10-20 01:07:44

İşkur alımları kapalı para bitmiş işkurdan alım yapılmıyor

banner165