Vatandaş memnun, çalışan değil

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatçi, ek ödemeler ve şiddete ilişkin yaptığı basın açıklamasında...

27 Eylül 2013 Cuma 12:31
 Vatandaş memnun, çalışan değil

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatçi, ek ödemeler ve şiddete ilişkin yaptığı basın açıklamasında, “Ek ödemeler ile devlet memurundan vergi kaçırmaktadır. Devlet kaçak işçiler ile mücadele ederken, burada bir kaçakçılık var.” dedi.

Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması konusunun Memur Sen’in toplu sözleşme masasına getirdiği bir konu olduğunu ifade eden Saatçi, “Yıllardan beri ifade ediyoruz; devlet şu anda çalıştırdığı memurundan vergi kaçırıyor. Devlet aslında kaçak işçi ile mücadele ederken kendi çalıştırdığı memura farklı isimler altında ekstra para vermek kaydı ile verilen paranın emekliliğe yansımasını sağlamıyor. Burada açıkçası bir kaçakçılık var. Biz bunu masaya getirdik ve ek ödemelerin mutlaka emekliliğe yansıtılmasını talep ettik. Bu sadece sağlıkta değil, diğer kurumlarda da çalışanların almış olduğu ek ödemeler emekliliklerine yansımıyor. Sosyal Güvenlik sistemi bahane edilerek bu sıkıntı hala giderilmedi. Ama inşallah önümüzdeki kamu personeli danışma toplantısında, toplu sözleşme süreçlerinde tekrardan ek ödemelerin emekliliğe yansıması konusunda hem de emekli maaşlarının artırılması konusunda mücadelemizi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

‘Şiddet uygulayanlara para cezası verilmeli’

Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara karşı yapılabilecek yaptırımlara değinen Saatçi, şunları söyledi; “Ülkemizde sağlıktaki şiddet oranı çok yükseldi. Şiddet olayları sağlık personellerinin motivasyonunu bozmaktadır. Sağlık personellerine yönelik şiddet olaylarının önüne geçmek için caydırıcı tedbirlerin mutlaka bir an önce alınması gerekmektedir. İngiltere’de şiddet uygulayan kişi belli bir süre muayene olmak için hastaneye gelemiyor bu nedenle karakolda muayene oluyor. Bizde de karakolda muayene olmayabilir ama bizde de şiddet uygulayan kişi hastaneye geldiği zaman vatandaşlık numarası sisteme girildiğinde şiddet uyguladığı görülüp kolluk kuvvetleri nezaretinde muayene edilmesi sağlanmalıdır. Bunun yanında en az altı ay olmak üzere sağlık giderlerini SGK’dan değil, kendi cebinden ödemesi sağlanmalıdır. Kabahatler kanununda yapılacak düzenleme ile birlikte ciddi miktarda para cezaları da getirmek kaydı ile fiili veya sözlü olarak şiddet uygulayanlara ceza verilmelidir. Bunların amacı öfke kontrolünü sağlamak, caydırıcılık getirmek. Sendika olarak biz bu önerilerimizi komisyona sunduk.”

‘Vatandaş memnuniyeti arttı, çalışan memnuniyeti artmadı’

Türkiye’de 11 yıllık bir sağlıkta dönüşüm süreciyle birlikte başlayan bir serüven var. Bu süreçte milletin almış olduğu hizmetin memnuniyet oranı yüzde 39’lardan yüzde 76’lara çıktığı bir sağlık sistemi var. Ama buna orantılı olarak memnuniyet her ne kadar artsa bile mesleki saygınlığın azaldığı ve özellikle sağlıkta şiddetin arttığı bir süreç var.

Bu süreç içerisinde de sağlık çalışanlarının yeteri kadar memnuniyetinin çok önemsenmediği ve göz ardı edildiği bir süreç var. Bu nedenle sağlık çalışanlarının da en az vatandaş memnuniyeti kadar memnuniyeti ve saygınlığı artırılmalıdır.”





Son Güncelleme: 27.09.2013 12:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165