Vekâletle kurbana davet

Müftü Mehmet Aşık ve yönetim kurulu üyeleri vekalet yoluyla kurban kesimi hakkında basın açıklamasında bulundu.

20 Eylül 2013 Cuma 14:07
 Vekâletle kurbana davet


Müftü Mehmet Aşık ve yönetim kurulu üyeleri  vekalet yoluyla kurban kesimi hakkında basın açıklamasında bulundu.

Bugün
Müftülük'te açıklamada bulunan Müftü Mehmet Aşık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1993 yılından itibaren yurt içinde ve yurt dışında kurbanlarını vekâlet yoluyla kestirmek isteyen vatandaşlara yardımcı olmak amacıyla müşterek olarak vekâletle kurban kesim organizasyonu düzenlendiğini söyledi.

Aşık, mal ile yapılan bütün ibadetlerde vekâletin caiz olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi; "Kurban da mal ile yapılan ibadetlerden birisidir. Dolayısıyla kişinin kendi kurbanını kendisinin kesmesi daha faziletli olmakla beraber ihtiyaç durumunda vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Allah-ü Teâlâ Ayet-i Kerime'de 'Onların etleri ve kanlan asla Allah'a ulaşmaz. Fakat ona sizin takvanız (Allah'a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır.' Buyuruyor. (Hac Suresi,3.Ayet)

Zira Peygamber Efendimiz (sav) hacda yanında getirdiği yüz kurbandan 63'nü kendisi kesmiş, geri kalanları kesmesi için de Hazreti Ali Efendimizi vekil tayin etmişti. (MüsIim, Hac, 19)

Kesilecek kurbanın 2 yaşını mutlaka doldurmuş olmalıdır. Koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Hayvanlar boğazlanırken(kesilirken) eziyet etmeden, ehil kişilere kestirilmelidir. mümkün olduğunca damızlıklardan uzak durulmalı. Nesillerini sürdürebilmeleri için önemlidir. Ama damızlık kesilmeyecek diye bir şart koşul yoktur. Kurbanın postunu kesen kasaba ücret olarak verilmesi kabul olmaz. Ücreti neyse o verilmesi gerekmektedir. Kesim esnasında hayvanların mutlaka gözleri kapalı olmalıdır. Kesilen kurbanın 3'te 1 fakirlere, 3'te 1 kolu komşuya, 3'te1 ise ev halkına verilmelidir. Kurbanda 7 ortaktan fazlası olmaz.

Vekâlet yoluyla kurban kestiren kişi kendi bulunduğu yerde birisine vekâlet verebileceği gibi, başka bir yerdeki kişi veya kuruma da vekâlet verebilir. Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları ile verilebilir. Burada asıl olan vekâlet veren kimsenin niyetidir. Yani kurban sahibinin, kurbanını kesmesi için yerine bir şahsı veya kurumu vekil tayin ederken, kurban ibadetine niyet etmesi şartıdır.  Çünkü Peygamber Efendimiz (sav) kurban kesince; 'Allah'ım! Sen Muhammed'den, aile halkından ve Muhammed'in ümmetinden kestiği kurbanlarını kabul buyur.' dedikten sonra, kurbanını kesmiştir. (Müslim, Edâhî 19) Kısaca sıralayacak olursak Kurban kesmek için tayin edilen vekil; Müslüman, kurban kesmeye ehil, güvenilir olmalı, çocuk, âmâ deli vs. olmamalı. Vekil asıl yerine geçtiğinden, vekilin vekil tayin etmesi de caizdir.

Vekâlet yoluyla kurban kesimi bir yardım kampanyası değildir ve olmamalıdır. Bu görevin bilincinde olan Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı yetkilileri konuyu, bir ibadet anlayışıyla ele almaktadır. Böylece emanet edilen kurbanlar, büyük bir titizlik içerisinde dini esaslara uygun olarak kesilmektedir. Tamamen dini ve Hayri olan bu organizasyonun   her   safhası   tam   bir   sorumluluk   anlayışıyla   yerine   getirilmektedir.   Kurbanlar  yurt   içinde   din görevlilerimizin nezaretinde, Müftülüklerin ve Belediyelerin uygun gördükleri hijyenik yerlerde, yurt dışında din hizmetleri müşavirlik ve ataşeliklerimizin rehberliğinde görevlilerimiz nezaretinde kesilmektedir.

Kesilen kurbanların etleri, yurt içinde ihtiyaç sahiplerine, Kur'an Kursu ve öğrenci yurtlarında barınan öğrencilere, yurtdışında ise öncelikle açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu Afrika, Afganistan. Pakistan, Arakan başta olmak üzere Orta Asya. Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri ve Kafkasya'daki kardeşlerimiz olmak üzere 65 ülkede ve 100 bölgede sizlerin adına ulaştırılmaktadır.

Bütün bu bilgiler ışığında; bugün memleketimizdeki ve uzak memleketlerdeki fakirlere, özellikle İslam coğrafyasında yaşayan ve açlık ve sefalet içerisinde bulunanlar için, güvenilir kurumlara vekâlet vererek kurban göndermek caizdir. Kurban; Allah'a yakınlaşma ve muhtaçlara destektir. Kurban; Allah'a teslimiyetimizin test edildiği bir ibarettir.

Kurban; Allah'a yakınlaşma arzusu ile yapılan mali ve sosyal içerikli bir ibadettir. Kurban; Kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu geliştirir. Kurban; sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Dini esaslara uygun vekaletle kurban kesim organizasyonunda vazgeçilmez adres; Türkiye Diyanet Vakfı'dır.

Bu sebeple; Çorum Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Çorum Şubesi olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından müştereken düzenlenen Vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonuna yardımcı olmak, yurt içinde ve yurt dışında açlık ve sefalet içerisinde olanların bir nebze olsun sıkıntılarını gidermek için aşağıda adı geçen banka şubelerine Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı aracılığı ile Kurbanlarını vekalet yoluyla kestirmek isteyen vatandaşlarımızın 14 Ekim 2013 tarihine kadar tüm masraflar dâhil yurt içinde 550.00 TL, yurt dışında 380 TL ücret yatırmalarını bekliyoruz. Kurbanlarımızla yurt içi ve yurt dışındaki kardeşlerimizin sofralarında buluşalım. Unutmaymız "Hayra teşvik eden onu yapmış gibidir." O halde akraba, dost, arkadaş ve komşularımızı bilgilendirip teşvik edelim. Bu hayır ve dua yüklü kervana katılarak onlarla birlikte bayram edelim. İşte o zaman her günümüz bayram, bayram sevincimiz umumi olur.

Kesilecek olan Kurbanlarınızın makbul, ibadetlerinizin kabul olmasını Yüce Mevla'dan niyaz ederim”

VEKÂLET YOLUYLA KURBAN ÜCRETLERİNİN YATIRILACAĞI BANKA ŞUBELERİ

I- VAKFIBANK , 2- HALKBANK, 3- T.C. ZİRAAT BANKASI, 4- PTT İŞ YERLERİ, 5-BANK ASYA, 6- KUVEYT TÜRK, 7- ALBARKA, 8-AKBANK 9- TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI’nın bütün şubelerinde açılan TTürkiye Diyanet Vakfı hesabı veya İl ve İlçe Müftülükleri ile Türkiye Diyanet Vakfı Şubelerine de en geç 14 EKİM 2013 PAZARTESİ günü mesai bitimine kadar yatırılması gerekmektedir. Ayrıca www.diyanetvakfi.org.tr internet sitesinden de kredi kartı ile ödeme yapılabilecek.



Son Güncelleme: 20.09.2013 14:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.