‘Yargı YSK'ya hakareti görmezden mi gelsin?

Çorum Adalet Derneği Başkanı Av. Yakup Alar, İmamoğlu kararının ardından meydanlara inenlere sordu: “YSK Üyelerine hakareti yargı görmezden mi gelsin?”

16 Aralık 2022 Cuma 18:41
‘Yargı YSK'ya hakareti görmezden mi gelsin?

Çorum Adalet Derneği Başkanı Av. Yakup Alar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yargı kararının ardından meydanlara inenlere sordu: “YSK Üyelerine hakareti yargı görmezden mi gelsin?”

İşte Yakup Alar’ın açıklaması:

KARAR SİYASİ DEĞİL, HUKUKİ

“İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. TCK 53. Maddesine göre de 1 yılın üzerinde ceza alanlar siyasi yasaklı kapsamına yasal zorunlu olarak girmektedir. Hakimin bu konuda  takdir yetkisi bulunmamaktadır. Ekrem İmamoğlunun ceza almasına sebebiyet veren hakaret cümlesi ise “Tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır’dır. Verilen kararın hukuki değil de siyasi amaç taşıdığını iddia edenlerin görüşleri sloganik ve algı çalışması olup, hukuki değildir. Yüksek yargı kararlarına ve uygulamaya baktığımızda  ‘ahmak’ sözünü kullanan tüm sanıklar cezalandırılmış, yani ‘ahmak’ sözü hakaret olarak yerleşik içtihat olarak kabul edilmiştir. Yargı bu tür suçlara ne tür bir ceza vermiş ise İmamoğluna da aynı yönde ceza vermiştir, yani farklı bir muamele de bulunmamıştır. Nitekim  Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 27.10.2009 tarihli, 2009/4-196 E., 2009/248 K sayılı kararında ‘ahmak’ sözcüğünün hakaret olduğuna hükmetmiş, tartışmalara son noktayı koymuştur. Bu sebeblerle verilen ceza siyasi değil, hukukidir.

İMAMOĞLU'NUN HAKARET SİCİLİ KABARIK

Karara baktığımız da ise suçun memura ve kurul üyelerine karşı işlendiğinden  ceza artırılmıştır. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun insanlara hakaret etme sicili de bir hayli kabarık olduğunu görüyoruz. 5 Haziran 2019’da seçim çalışmaları sırasında Ordu’da VIP salonunda iken yapmış olduğu açıklamada ‘vali itlik yapmıştır, aynen iletin vali itlik yapmıştır’ şeklinde  valiye hakaret etmesi üzerine, Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma neticesinde İmamoğlu hakkında açılan ve 17 Mart 2021 tarihinde karar verilen ceza davasında Ordu 4. Asliye Ceza Mahkemesi İmamoğlu'nu ceza vermiş ve 354 günün karşılığı olarak 7 bin 80 TL para cezası ile cezalandırılmasına hükmetmişti. Ayrıca da İBB Meclis üyesine, ‘Kayak takımı ... girsin’ sözü ise bize hakaret etme konusunda geçmişinin, sicilinin bozuk  olduğunu, bunu alışkanlık haline getirdiğini, daha önce verilen cezaların caydırıcı etkisinin olmadığını göstermektedir. Mahkemece İmamoğlu’nun geçmişteki sabıka durumunu da göz önünde bulundurduğunu düşünüyoruz. İmamoğlu YSK üyelerine ‘her şey çok güzel olacak’ dememiş ‘ahmak’ demiştir, bu sözü kişiye, kurula karşı  kullanmak ise TCK hükümlerine göre  suçtur. İmamoğlu’nun herkese küfretme hakkı  var mıdır? Küfreden birini küfrettiği için ceza almasından dolayı meydanlarda desteklemek, kararı protesto etmek nasıl bir  anlayıştır? Hakaret eylemini itiyad haline getiren İmamoğlu’nun karardan sonra sevinç fotoğrafları vermesi,  bu suçu bilerek ve isteyerek işleyip toplumda siyasi mağduriyet algısı yaratmak ve siyasi amacına ulaşmak için bilinçli olarak işlenmiş bir suç olarak akıllara gelmektedir.

İMAMOĞLU HAKARET SUÇU İŞLEMİŞTİR

Hiç kimsenin yasalara uymama lüksü olamaz. Bir şehrin büyük şehir belediye başkanı olması o kişinin suç işleme özgürlüğüne sahip olduğu anlamına gelmemektedir. Bu tepkilerle hakaret suçları meşrulaşmakta, bu suçun işlenmesinin kişiden kişiye göre değişeceği ünlü kişi işlediği zaman cezasızlık sebebi, sade vatandaş işlediği zaman ceza verileceği anlamına gelecek ki bu da anayasanın eşitlik ilkesine, toplumsal kaosa, adaletsizliğe sebebiyet verecektir. Değerlendirmeler hukuki çerçevede yapılmalı siyasi taraftarlık üzerinden yapılmamalıdır. Kimse çıkıp ta suç işleyen İmamoğlu’na ‘Sen neden YSK ya hakaret ettin? Hakaret etmeden neden görüşlerini ifade etmedin?’ diye sormuyor, suç işlediğini tespit eden İmamoğlu’na  ceza veren mahkemeye sosyal linç yapılmaktadır. İmamoğlu işlemediği suçtan dolayı mahkum olmamış, işlemiş olduğu suçun cezasını almıştır. Ortada bir mağduriyet de söz konusu değildir, İmamoğlu’nun mahkumiyet kararını  meydanlara taşıyanlara soruyoruz: ‘YSK  üyelerine yapılan hakareti yargı görmezden mi gelseydi?
Yargı yasayı uygulamıştır. Siyasi yasaklık getiren TCK 53. Maddesidir. TCK 53. Madde’ye göre 1 yılın üzerinde ceza alanların siyasi yasaklık getirilmesi yasal zorunluluktur. Kararı veren hakim şayet tüm takdir yetkilerini  İmamoğlu lehine kullansa bile, memura karşı ve kurula karşı işlendiğinden bir yılın üzerinde   ceza vermek zorunda olacağından, yine de siyasi yasaklık kapsamına girecekti. Şayet bir yılın üzerinde verilen cezalarda siyasi yasaklık getirilmesi istenmiyorsa  Meclis TCK 53. Maddesini  tekrar ele alarak  bu düzenlemeyi değiştirmelidir.

HUKUKÇULARA ÇAĞRI

Mahkemeler karar verirken kararlarının siyasi sonuçlarına bakmazlar. Tüm hukukçular öncelikle bu ifadenin suç olduğunu kabul ve beyan etmeli, siyasiler ise siyasi sonuçlarını ve kararı elbette tartışmalıdır. Ancak yapılan hakaret eylemine bakılmadan mağduriyet edebiyatı yapmak, algı yaparak  bunu siyasi ranta çevirmek istenmesine milletimizce  müsaade edilmemeli, bu anlayışa prim verilmemelidir.

İMAMOĞLU SUÇ İŞLEMİ ÖZGÜRLÜĞÜNE SAHİP DEĞİLDİR

Bu sebeplerle  hakaret etmeyi itiyad haline getiren ve aldığı cezalara  rağmen hala aynı suçu işlemeye devam eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu şahsından ve makamından dolayı suç işleme özgürlüğüne sahip değildir. Hiç kimse hukukun üstünde olmadığı gibi, hiç kimsenin de suç işleme özgürlüğü  bulunmamaktadır. Kişiye göre adalet olmaz, adaletin evrensel normları vardır, suç işleyen kişiyi savunmak ve ceza almasını protesto etmek, suçu ve suçluyu övmek anlamına gelir ki bu durum ise  anayasanın hukuk devleti ilkesine, eşitlik ilkesine ve anayasanın hiç kimseye, zümreye ayrıcalık tanınamaz ilkesine ve ceza hukukunun temel ilkelerine aykırı olup adalet anlayışına da zarar vermektedir."

Son Güncelleme: 17.12.2022 12:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
abdullah 2022-12-16 22:08:58

eğitimi,ekonomiyi, kardeşliği ve adaleti yok ettiniz. ak partililer daha büyük hakaretleri ve ayrımcılığı yapmışken bir ahmak sözü ile bu basiretsizlik yapılmaz . hukuk herkese lazım. istanbul da akp nin başına gelen belli şimdi hükümeti bırakmak

Avatar
oktay 2022-12-16 22:15:32

bu dediklerine kendisi de inanmıyor. Adalet te , liyakatte bitti. Şimdi chp li olmayanlar da ak parti ye kızıyor

Avatar
çorumlu az da olsa sorumlu 2022-12-16 19:36:30

Çorum'da bu kadar zeki insanların bulunması gurur verici ????

Avatar
Altay 2022-12-16 21:45:19

Yakup Çay getir.

Avatar
Çorumlu 2022-12-17 08:54:29

Siyaset gözlerini kör etmiş.. Bir taraf hergün sürtük çürük hain zillet kadın mı kız bilemem iki ayyaş diye küfür ediyor birşey yok, diğer tarafta kendisine ahmak diyen adama aynı şekilde cevap veriyor ve ceza alıyor.. Allah'tan korkun Allah'tan.

Avatar
Adaletmis :) 2022-12-17 13:30:45

Istanbul da ne kadar rant , ne kadar para varmis ki, 3 yildir hazmedemiyolar kaybettikleri secimi. Sandikta basaramadilar simdi baska yollardan deniyorlar. Vazgecmiyorlar paradan. Ama kabullenecekler. Bundan sonra ugraslar bosa olacaktir , Imamoglu'nu hapse atmak isteyenler avcunu yalar,hatta Yakup bile Y.ALAR :)

Avatar
SEVİM KOŞ 2022-12-17 14:33:56

Tacizci şeyhleri savunma avukatlığı çokk yakışır sana...

Avatar
Yakut Yalayut. 2022-12-17 14:54:06

İtibar yerlerde y.alar.