‘Yerli ve milli ekonomi şart'

Milliyetçi Hareket Partisi Çorum İl Başkanı Mehmet Akif Aras, döviz kurundaki artışlar, bunun ekonomiye yansımaları ve 24 Kasım’da toplanacak olan para politikası kurulunda alınacak kararlar konusunda açıklama yaptı. Aras, yerli ve milli ekonominin şart olduğunu vurguladı.

22 Kasım 2016 Salı 17:01
  ‘Yerli ve milli ekonomi şart'

Milliyetçi Hareket Partisi Çorum İl Başkanı Mehmet Akif Aras, döviz kurundaki artışlar, bunun ekonomiye yansımaları ve 24 Kasım’da toplanacak olan para politikası kurulunda alınacak kararlar konusunda açıklama yaptı. Aras, yerli ve milli ekonominin şart olduğunu vurguladı.

Aras, “Yalnızca Türkiye’nin değil, başka ülkelerin paraları da değer kaybediyor diyemeyiz. Böyle bir tez esasen kendi içinde tutarsızlıklarla doludur. Meksika Pezosu, Brezilya Reali değer kaybediyorsa, bu Türk Lirasının da aynı sarsıntıyı yaşamasına mazeret oluşturmayacaktır” dedi. Aras’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Ülkemiz uzun süredir karmaşık olayların, kaotik gelişmelerin baskı ve kuşatması altındadır. Güvenlik riskleri, siyasi ve ekonomik gelgitler Türkiye’nin önünü tıkamaktadır. Ülkemizin potansiyel gücünü tüketmektedir.

Son günlerde döviz kurundaki anormal oynaklıklar milletimizin hayat ve refah standardını düşürmektedir. Türk lirası devamlı değer ve irtifa kaybetmektedir. Dolardaki yükselişin tehlikeli boyutlara ulaştığını hem görmek hem de buna önlem geliştirmek zorunludur. “Ne yapalım, dolardaki artış küresel şartlardan kaynaklanıyor” demek de ucuz ve kolaycı bir savunma halidir.

Türkiye, aynı şartlara sahip birçok ülkeden olumsuz şekilde ayrışmaktadır. Ve bunun izahı bir türlü yapılamamaktadır. Döviz yükselirken, Türk Lirası inmektedir. İthalat pahalanacak, külfet ve maliyeti artacaktır. Fren tutmayan dolar artışı; zam, vergi ve hayat pahalılığı olarak vatandaşlarımızı kavrayacak, toplumsal hayatı kasıp kavuracaktır. Nitekim dolardaki yangın sonuçlarını göstermeye başlamış, orta ve dar gelirli vatandaşlarımızın alım gücünü düşürmekle kalmayıp yoksulluğu derinleştirmiştir. Maaşlar erimekte, ümitler kararmakta, kötümserlik veba gibi yayılmaktadır.


24 KASIM’DA ‘’PARA POLİTİKASI KURULU’’NDA ALINACAK KARARLAR ÖNEMLİ:


Bu yüzden Başbakan’ın, “size ne dolardan, iner de, çıkar da” sözü yanlış bir açıklama olduğu kadar tamir ve tahsisine gerek vardır. İnen aslında bellidir. Refah, huzur, istikrar ve güven inmekte, hatta yerlerde sürünmektedir.
 “Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam, herhangi bir tereddüt yok” demekle sorunlar bitmiş olmayacaktır. Milletimiz ekonomik kayıp ve yıkımlardan rahatsız ve şikâyetçidir. Dövizdeki artış her vatandaşımızı vurmaktadır. Geçen hafta toplanan Ekonomik Koordinasyon Toplantısı somut bir adım atmamış, dar alanda kısa paslaşmalarla vaziyeti idare etmiştir. Faizleri aşağı çekerek enflasyonu durdurup büyümeyi kamçılamayı düşünenler yeni bir durum muhasebesi yapmalıdır. Evdeki hesap çarşıya, daha doğrusu ekonominin doğa ve şartlarına uymamaktadır. Sonunda Türkiye ekonomisinde yaşanan basınç yüksekliği, siyasi iradeyi olumsuz seçeneklerden birisini tercihle karşı karşıya bırakmıştır.

Bu açıdan 24 Kasım’da toplanacak Para Politikası Kurulu çok şeye gebedir. Bundan sonra olası ve sınırlı bir faiz artışı bile dövizdeki ilerleyişi durduramayabilecek, durdursa da bu geçici olacaktır. 
Türkiye’nin yaşadığı döviz şoku, tersine dönen yabancı sermayede ve bozulan, aleyhimize şekillenen arz-talep dengesinde aranmalıdır. Ülkemizin güvenli liman olmaktan çıkması, demokrasi ve hukuk cephesinde gözlemlenen çözülmeler ekonominin dönen çarklarına çomak sokmaktadır.”

 

Son Güncelleme: 22.11.2016 17:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165