Yeşilırmak’ı Çorum kirletmiyor

Çorum’un Yeşilırmak Nehri’nde yaşanan balık ölümleriyle ilgili çevre kirliliğine neden olacak bir sorumluluğu bulunmuyor.

01 Aralık 2018 Cumartesi 01:58
Yeşilırmak’ı Çorum kirletmiyor

Çorum’un Yeşilırmak Nehri’nde yaşanan balık ölümleriyle ilgili çevre kirliliğine neden olacak bir sorumluluğunun bulunmadığı öğrenildi.

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, dün İHA kaynaklı demecinde, Yeşilırmak Nehri’nde görülen balık ölümleriyle ilgili Çorum Valiliği’ne çağrı yapmıştı.

Edindiğimiz bilgiye göre, Çorum’da aktif üretim yapan ve atık su tesisi olmayan özel bir sanayi kuruluşu bulunmuyor. Atık su tesisi olmayan fabrikaların da halen üretim yapmadığı, dejarj yapanın da bulunmadığı ifade edildi.

Derinçay’a etki ettiği bilinen Çorum Belediyesi ve Şeker Fabrikası’nın atık su arıtma tesisleri tam kapasite çalışıyor. Numune alınarak yapılan tahlillerden çıkan sonuçlar da sınır değerler içinde. Çorum Belediyesi 100 milyon lira bedelli ileri teknolojiye sahip yeni bir arıtma tesisi kurmak için çalışmalarını ayrıca sürdürüyor.

Çorum’dan Yeşilırmak’a Çekerek’ten su karışıyor. Aradaki mesafenin 100 kilometre olduğu dikkate alındığında balık ölümlerine neden olabilecek Çorum kaynaklı olumsuz bir etkinin olması öngörülmüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gezici laboratuvarı periyodik aralıklarla numune alıyor. Tahlil sonuçları sınır değerlerin altında çıkıyor. Amasya ile Çorum arasındaki mesafenin 85 kilometre olması nedeniyle o bölgedeki balık ölümlerinde Çorum’un etkisinin olmadığı görüşü savunuluyor.

Çorum sınırları içinde balıkların video görüntüsünün Amasya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne gönderildiği belirtiliyor. Videoda Amasya’daki gibi balık ölümlerine rastlanmadığı ve sağlıklı oldukları vurgulanıyor. Numunelerin ölçümlerinde Çekerek ve Çorum arasında değerler açısından ciddi fark olduğu da dile getiriliyor.

Son Güncelleme: 01.12.2018 15:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.