Yüce ‘Yeşil Yol’u anlattı

Türkiye'de gündem olan 'Yeşil Yol' tartışmalarının muhatabı olan...

20 Temmuz 2015 Pazartesi 12:45
 Yüce ‘Yeşil Yol’u anlattı

M. ALİ CEYLAN

Türkiye'de gündem olan 'Yeşil Yol' tartışmalarının muhatabı olan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, bayram ziyareti için gittiği memleketi Sakarya'dan Giresun'a dönerken Çorum’a uğradı.

ŞEYDA ÖNEN’İN MİSAFİRİ OLDU

Samsun Yolu Çimento Fabrikası karşısında hizmet veren Haznedar Sofrası'nda Habercim19 Sahibi Genel Koordinatörümüz Şeyda Önen ile Hakimiyet Gazetesi Yazi İşleri Müdürü Mustafa Demirer’in misafiri olan DOKAP Başkanı Yüce,  geçmişten tanıdığı AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık ile de görüşerek bayramlaştı. Görüşmede Tütün ve  Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı hemşehrimiz Av. Suat Evcimen de hazır bulundu.

TURİZM DESTİNASYON PROJESİ

Şeyda Önen ve Mustafa Demirer’e proje hakkında bilgi veren DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Yeşil Yol' projesinin  farklı bir şekilde yansıtılsa da  Samsun'dan Artvin ve Batum’a kadar uzanan  turizm destinasyon projesi olduğunu söyledi.

Yüce, özetle, "Bu yol, yeni bir yol yapma değildir, yeşile yolculuk projesidir. Yöresel mimarinin olmadığı bir yapılaşma yerine planlı, programlı ve düzenli bir yerleşim öngörmektir. Eski yolu, yani var olan yolu ıslah etmek, iyileştirmek, işaretlemektir"- "Proje ile yaylalardaki yapılaşmaya bir düzen getirilerek, doğayla bütünleşmiş olacak. Kentsel dönüşüm gibi kırsal dönüşüm sağlanacak. Turizm merkezi ilan edilen yerler turizme açılacak, çirkin yapı görüntüleri iyileştirilecek. Doğaya saygılı, doğayla bütünleşmiş mini ahşap konaklama yerleri yapılacak. Lezzet durakları yapılacak, doğa hem korunacak hem de kullanılacaktır" diye konuştu.

ÇORUM İÇİN ÖNERİLER

Ekrem Yüce, DOKAP’ın Yeşil Yol Projesi’ne Çorum’un dahil edilmesi fikrine sıcak bakarken, Orta Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Çorum’un DOKAP gibi ciddi bütçe ve yatırımları olan kurumsal yapılardan istifade etmesinin önemine dikkat çekti. Yüce, bu konuda yerel yönetici ve siyasetçilerin bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ekrem Yüce, sohbette Yeşil Yol’la ilgili şu bilgileri verdi:

DOĞAYI HEM KORU, HEM KULLAN

Samsun'dan Artvin'e kadar olan yaylaları birleştirme projesi olan Yeşil Yol Projesi doğaya zarar vermeden yürütülüyor ve doğaya zarar vermek gibi bir lüksümüz yok.

ÜÇ ANA TEMEL

Biz üç ana temel ayak üzerinde yoğunlaşıyoruz. Bir tanesi bölgemiz için stratejik planlar oluşturmak. Bölgenin kalkınmasını sağlayıp diğer bölgeler ile arasında olan farklılıkları ortadan kaldırmak. Diğer bir çalışmamız ise yıllar önce hazırlanmaya başlayan farklı turizm mastır planlarını inceleyerek DOKAP olarak bize verilen yetki çerçevesinde projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalar başlattık. Bu çalışmalarım da yapmamız gereken iki ana görev vardı. Bir tanesi planların bütünlüğü idi. Bu planlar arasında bütünlüğü sağladık. 8 ili kapsayan tüm turizm mastır planlarını birleştirerek 8 ilin ortak bir mastır planını oluşturduk. Samsundan Batum’a kadar uzanan bir güzergah belirledik. Bu turizm mastır planında olmazsa olmazlardan bir tanesi yoldur. Doğayı tahrip etmeden, doğanın tüm güzelliklerini koruyarak bir yol oluşturulması gerekiyordu. Biz de yaylalarımın bu doğal güzelliğini hem ülkemizin insanlarına, hem de dünya insanlarına tanıtmak, güzelliklerimizi onlarla paylaşmak, bölge insanımızın da ekonomisine katkı sağlamak için yol projesinde de yoğun olarak çalışıyoruz. Bunun dışında etken diğer kurular ile birlikte ortak eylem planları hazırlıyoruz.

2 BİN 600 KM’LİK GÜZERGAH

Yeşil Yol Projesi 2 bin 600 kilometre uzunluğunda cennet yolu. Yeşil yol adını verdiğimiz projemiz ile Samsun’dan Batum’a kadar olan tüm yaylalarımızı ve turizm merkezlerini birbirine bağlıyoruz. Bu 2 bin 600 km uzunluğunda bir cennet yolu. Adı yeşil yol. Gerçekten yeşil bir yol ve cennete giden bir yol. Bu yolla birlikte 40 noktada turizm merkezleri oluşturulacak. Samsun’dan hareket eden bir kişi Batum’a gidene kadar Yeşil Yol’dan geçerek Karadeniz’in tüm güzelliklerini görmüş olacak. Bölgemizin güzelliklerini tanıtacağımız gibi bölge insanına da ekonomik gelir sağlayacağına inanıyoruz. Çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor.”



Son Güncelleme: 20.07.2015 12:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.