Zindanda bitmeyen 28 Şubat

Özgür Der Şube Başkanı Murat İslam, 28 Şubat mağdurlarına sahip çıkılması çağrısında bulundu

27 Şubat 2018 Salı 17:55
Zindanda bitmeyen 28 Şubat

Özgür Der Şube Başkanı Murat İslam, 28 Şubat’ın bu ülkede egemenlerin İslami kimlik ve taleplere duydukları kini, öfkeyi açık, sistematik bir militarist dayatma şeklinde dışa vurma geleneklerinin bir tezahürü olarak şekillendiğini bildirdi.

Siyaset, medya, akademi, sivil toplum alanındaki destekçilerince “1000 yıl sürecek” kibriyle savunulan zorbalığın adı olan 28 Şubat’ın, toplumun inancına, düşüncesine, kimliğine yönelik bir darbenin tarihi olduğunu belirten İslam, açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “

 Bu süreçte siyasetten yargıya, ekonomiden, hak ve özgürlüklere kadar birçok alanda toplum bir cendereye sokulmuş, adalet ve özgürlükler askıya alınmıştır.

Aradan geçen 21 yıl sonra bugün gelinen noktada Kemalist tahakkümcü anlayışın gerilemiş olduğunu memnuniyetle müşahede ediyor olsak da, askeri darbelerin ve vesayetin mağduru olmuş bir topluma Kemalizmi ortak değer olarak sunan ve FETÖ’ye karşı dost ve güvence olarak pazarlamaya kalkan sinsi bir çetenin varlığını da kaygıyla izliyoruz.

NATO ve Batıya selam çakan FETÖ’nün 15 Temmuz’da giriştiği kanlı askeri darbe 27 Mayıs’tan 28 Şubat’a değin girişilen darbe geleneğinin devamı olduğunu, Kemalist darbelerinin acısını ve ihanetini hiçbir surette hafifletmeyeceğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Bugün 15 Temmuz darbe girişimi ile bir kez daha anlaşılmıştır ki hala bu ülkede darbe zihniyetinin var olmasının ana sebebi, 28 Şubat ile her alanda yeterince hesaplaşılmamış olmasındandır.

Bununla birlikte 28 Şubat zorbalığının yol açtığı mağduriyetlerin bilhassa cezaevlerinde hala sürüyor olmasını ise üzüntü ile izliyor ve bu konuda yetki ve sorumluluk sahiplerini harekete geçmeye, kamuoyunu ise duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Karanlık sürecin düşmanlaştırdığı İslami kimlikli kişilere yönelik takibat ve yargılamalar neticesinde verilen ağır cezalar nedeniyle hala pek çok kişi cezaevlerinde tutulmaktadır. Hukuksuzluğun zirve noktasını teşkil eden “brifinglendirilmiş yargı” marifetiyle bu süreçte verilen akıl almaz kararlarla sayısız insanın, aileleri ve yakınlarıyla birlikte maruz kaldıkları mağduriyet hala sürmektedir.

İslami örgüt suçlamasıyla açılmış pek çok davada verilmiş kararlar nedeniyle yıllardır cezaevinde tutulan pek çok kişinin darbeci hukuksuzluğun mağdurları oldukları bugün her açıdan anlaşılmış, açıklığa kavuşmuştur. Ne var ki, uzun bir zamandır bu konuyla ilgili tartışmalar sürmesine rağmen, hala bu mağduriyetleri sonlandırma adına yargı bazında somut bir adım atılmamıştır.

Oysa darbe sürecinin en önemli ayaklarından birini teşkil eden “yargı brifingleri” mevzusu halen sürmekte olan 28 Şubat darbe davasının en somut başlıklarından birini oluşturmaktadır. Ve bu gerçeğe rağmen bu yargı mekanizmasının yol açtığı mağduriyetlerin bir türlü gündeme gelmemesi büyük bir çelişki demektir.

Özetle, 28 Şubat sürecinde hukuk dışı yöntem ve dayatmalarla haklarında açılmış soruşturma ve yürütülmüş yargılamalar neticesinde mağduriyetleri hala sürmekte olan kişilerle ilgili olarak acilen yeniden yargılama yolunun açılmasını talep ediyoruz. Ve bu sürecin daha fazla haksızlık ve zulme sebep olmaması için de 28 Şubat darbe süreci mağdurlarının acilen tahliye edilmelerinin hukukun ve adaletin gereği olduğunun altını çiziyoruz.

Bizler bir kere daha hatırlatmak istiyoruz ki, ister askeri olsun, ister yargı veya bürokrasi kanalıyla olsun darbe bağımlısı bir sistemde ve darbe söylentileri ile yaşamak istemiyoruz.

Son Güncelleme: 27.02.2018 19:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.