Ziraatçiler Günü’nde sorunlara dikkat çekti

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, 10 Ocak Ziraatçiler Günü’nde tarım sektörünün sorunlarına dikkat çekti.

09 Ocak 2020 Perşembe 23:44
Ziraatçiler Günü’nde sorunlara dikkat çekti

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, 10 Ocak Ziraatçiler Günü’nde tarımn sektörünün yaşadığı sorunlara dikkat çekti, çözüm önerilerini sıraladı.

İşte Gül’ün o açıklaması:

“10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane’nin kurulmasıyla tarımsal eğitim-öğretim alanında atılan ilk adım, tarımsal faaliyet alanı içindeki tüm unsurların çabalarıyla günümüzdeki düzeyine ulaşmıştır.

Türkiye'de tarımsal öğretimin 174 yılı aşkın bir süredir devam etmekte olması, tarımsal öğretimin verimli bir şekilde değerlendirildiği anlamına ne yazık ki gelmemektedir. Tarımsal öğretimde en temel sorun, şüphesiz kaliteli elemanlar yetiştirememekten kaynaklanmaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden biri fakülte ve alınan öğrenci sayılarındaki aşırı artışlardır. Özellikle, 1980’li yıllardan sonra ziraat fakülteleri plansız bir biçimde açılmış ve öğrenci kontenjanları kapasitenin çok üzerinde artırılmıştır. Bunlara karşın, öğretim elemanları aynı oranda artmamış bunun doğal sonucu olarak eğitim kalitesi olmuşuz yönde etkilenmiştir.

Her geçen gün gelişen bilimsel ve teknolojik imkanlarla birlikte, dünyada tarımsal  üretim, tüketim ve iktisadi dengeler  çok çabuk  değişmekte ve gelişmektedir. Son yıllarda tarımda  rekabet  ve sürdürülebilirlik ön plana çıkmış;  iklim değişikliği, gıda fiyatlarındaki artış,  hızlı nüfus artışı  ve  küresel  ticari ilişkiler dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarıma  yön veren unsurları oluşturmuştur.  Dünya ülkeleri ile rekabet edebilmek için  kaynaklarımızı etkin, ekonomik ve verimli kullanarak  yeni politikalar üretmek zorundayız.  Bu yolda başarıya ulaşmak için  iyi yetişmiş  kadroya ihtiyacımız vardır.  Bu kadro  tarım  sektörünün  talebine cevap verecek ve bilgilerini sahaya aktarabilecek donanımda olmalıdır.

Bu kadro; Türk Milletine, sektörün akademik ve ekonomik hayatına mal olacak temel felsefesi, vizyonu ve kalkınma programı olan bir ‘Tarım Politikası’ için gerekli tüm katkıyı sağlamak, işin mutfağından-akademisine; üreticisinden-tüketicisine bütün tarafların ortak bir noktada buluşturacak bir platform oluşturmak zorundadır.

Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü 2020’yi “Uluslararası Bitki Sağlığı Yılı”   ilan etti.

Açlığı sonlandırmaya, yoksulluğu azaltmaya, çevreyi korumaya ve ekonomik gelişmeyi artırmaya nasıl yardımcı olabileceğine dair küresel farkındalığın artırılması amaçlandığından; 2020 yılı “Uluslararası Bitki Sağlığı Yılı” ilan edilmiştir.

Bitkiler; böcek ve hastalıklardan sürekli ve artan bir tehdit altındadır. Her yıl küresel gıda ürünlerinin yaklaşık yüzde 40’ı bitki zararlıları ve hastalıklarından kaybedildiği; bunun da yıllık yaklaşık 200-220 milyar doların üzerinde tarımsal ticaret kayıplarına yol  açtığı söylenmektedir. Bu durum, yoksul/kırsal toplulukların birincil gelir kaynağı olan tarıma ciddi zararlar vermekte, dolayısıyla milyonlarca insanın açlıkla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için bitki sağlığını geliştirmeye yönelik politikaların ve eylemlerin geliştirilmesi ülkemiz açısından da elzem bir durumdur. Bu yılı başarılı kılmak başta biz Ziraat Mühendisleri olmak üzere hepimizin de görevi.

FAO’nun 2020 yılı için temel hedefleri “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemine ulaşmak için sağlıklı bitkilerin önemi konusunda farkındalık yaratmak, bitki sağlığının gıda güvenliği ve ekosistem işlevleri üzerindeki etkisinin vurgulanması, çevreyi korurken bitkileri sağlıklı tutmak için en iyi uygulamaların paylaşılması.”

Bitkileri veya bitki ürünlerini zararlılardan ve hastalıklardan uzak tutmak, özellikle gelişmekte olan bizim gibi ülkeler, bitki sağlığı standartlarına uyumu güçlenecek ve pazara erişim de kolaylaşacaktır. Sonucunda da Ülkemizde tarım ürünleri ihracatında yaşanan geri dönemin önü kesilecektir.

FAO’nun 2020 yılı için temel hedeflerinin tutturulması; Ziraat Mühendislerine verilen değer ve kıymetin artırılması;  kamu ve özel sektörde yeteri kadar Ziraat Mühendisi istihdamının yapılması ile gerçekleşecektir. Aç kalmak istemiyor ve önümüze koyduğumuz hedefi tutturmak istiyor isek aç bırakmayacağız. Yani istihdam sağlayıp, istihdam sağladığımız Ziraat Mühendisine hak ettiğini vereceğiz.

Bilginin en değerli sermaye olduğu günümüzde bilim adamlarımız başta olmak üzere Mühendis, Tekniker, Teknisyen ve sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşların 10 Ocak  ‘Ziraatçılar Günü’nü’ kutlarım.”

Son Güncelleme: 10.01.2020 13:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165