AK Parti'yi hareketli bir kış bekliyor

AK Parti'de bu kış parti içi mücadelelerle geçecek.

27 Ekim 2014 Pazartesi 10:44
AK Parti'yi hareketli bir kış bekliyor

AK Parti’de genel başkan ve başbakan değişimiyle birlikte en sık vurgulanan söz hatırlanacağı üzere ‘Yeni Türkiye’ sloganı.

‘Yeni Türkiye’ hedefinin ülkenin gidişatına müspet veya menfi etkileri zaman içinde görülebilir elbette. Bugünlerde merak edilen parti içindeki yansımalarının neler olacağı?


DELEGE YAPISI DEĞİŞMEDİ


Çorum AK Parti’de de genel seçimlere yaklaşık 7 ay kala kongre süreci başlatıldı. Genel merkezin çizdiği şablon doğrultusunda tek listeli delege seçimi yapıldı. Yani delege yapısında herhangi bir değişiklik olmadı. Her iki taraftan üç aşağı beş yukarı bildik isimler listede yerini aldı.


Yani ‘Yeni Türkiye’ sloganının delege yapısına henüz bir yansıması olmadı diyebiliriz.


TEK ADAYLI KONGRE TALİMATI


AK Parti’de il kongrelerinin Şubat ayı sonuna kadar tamamlanması kararlaştırıldı. AK Parti Genel Başkanı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da kongrelere katılacağı hatırlatılarak, ‘ayrılık-gayrılık olmasın’ uyarısı yapıldı.  Şimdiden tek adaylı kongre talimatı verilmiş oldu.

Hal böyle olunca ‘Yeni Türkiye’ düsturunun parti içi demokrasiye en azından şimdilik etkisi yok gibi.

CEYLAN NE İSTİYOR?


AK Parti’de mevcut İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan artık miadını doldurdu. Yerel basını gördüğünde yoklama çekse de, milletvekili adayı olmaya kararlı. Konjonktür gereği geçmiş dönemlerde Milletvekilleri Murat Yıldırım’dan tam destek alan, Cahit Bağcı ve Agâh Kafkas’ın kısmî katkısını gören Ceylan’ın, yeni dönemde aynı desteği bulamayabileceği belirtiliyor.


Ceylan, vekil adaylığı öncesi boşaltacağı koltuğuna kendisine yakın isimleri getirmeye çalışıyor. Siyasetle uğraşanlar siyasetin gereğinin böyle olduğunu savunuyor. Yani AK Parti İl Başkanı olacak isimle ilgili öncelik; ehliyet, liyakat, toplumda kabul görme, güven, çalışkanlık, dürüstlük, yıpranmamışlık olmuyor. Geçmişte de bugün de sadece AK Parti değil, diğer siyasi partilerde de sistem böyle çalışıyor.


Bu anlayış ‘Yeni Türkiye’ sloganıyla uyuşuyor mu sorusu da burada hayli garip kaçıyor tabii.


BEKİROĞLU VE AKSOY


Ceylan cephesinden şimdilik ortaya atılan iki isim il başkan yardımcıları Av. Rumi Bekiroğlu ve Av. Kasım Aksoy. Ceylan’ın milletvekili adaylığının riske girmesi söz konusu olursa tekrar il başkan adayı olma ihtimali de kombineler arasında.


KÜLCÜ BOŞ DURMAYACAK


Seçimlerde diğer tarafı Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün başını çektiği ekip oluşturuyor. AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Köse il başkan adaylığını düşünüyor. İleride yaşanacak gelişmelere göre yeniden merkez ilçeye dönebilir. Külcü cephesinden ortaya atılan bir diğer isim Merkez İlçe yönetiminde bulunan Ayhan Boyraz. Şu anda ismi konuşulmayan ancak Külcü’nün ‘B’ planında tutulan isim ise, yakın arkadaşı eski il başkanlarından Nihat Akar olabilir.


Kongre günü yaklaştığında  AK Parti Genel Merkezi’nin tarafların adaylarını çağırıp tek liste üzerinde anlaşma yaptırması kuvvetle muhtemel. Genel merkez ‘kavga olmasın’ diyerek tüm isimleri bir kenara çekip  yeni bir isimle kongreye de gidebilir.


MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞI KULİSLERİ


İl başkanlığına dair kulisler böyle. Gelelim milletvekili adaylıklarına.


AK Parti’de Çorum Milletvekili adaylığı için parti içindeki tarafların durumunu gözetmek gerekiyor.


AK Parti’de Recep Tayyip Erdoğan’ın genel başkan olduğu üç dönemde milletvekili sıralaması bir kaç değişiklikle aynen devam etti. Partide genel başkan değişti, üstüne üslük bir de ‘Yeni Türkiye’ sloganı çıkınca sanki teşkilatlar, belediye başkanlıkları ve vekil adaylığı sıralamasına yansımaları olacak gibi algılandı. Bunu zaman içinde görebiliriz belki.


Kulislerde  Salim Uslu, Agâh Kafkas, Naci Bostancı, Cahit Bağcı, Lütfi Akça, Fatih Maden, Nurettin  Kulalı, Yakup Sağlam, Numan Sezer, Faruk Özkader, Ahmet Sami Ceylan,  Oğuzhan Kaya vs... Bir çok isim geçiyor. Daha çok erken, seçim yaklaştıkça isimler katlanarak artabilir.


İLK ETAPTA SALİM USLU


AK Parti’de vekil adayları arasında Salim Uslu’nun yeniden aday gösterilmemesi için herhangi bir olumsuz neden görülmüyor.


Yerelde Uslu’ya beklentileri tam manasıyla karşılayamadığı ve performansının istenilen ölçüde olmadığı eleştirisi yapılıyor. Bakanlık beklentileri yerine gelmediği için sohbet ortamlarında sarf ettiği sitemkâr sözlerinin hükümet kanadında yankı bulduğu da ifade ediliyor.  Bütün bunlar Çorumlu’nun terazisinde ölçü kabul edilebilir, ancak mevcut yapısıyla genel merkezin onu tekrar aday göstermesine bir engel teşkil etmiyor.


KAFKAS HÂLÂ GÜÇLÜ


Sağlık eski Bakan Yardımcısı Agâh Kafkas, muhtemel milletvekili aday listelerinde şans bulabilecek en güçlü  bir kaç isimden birisi. Lâkin Salim Uslu ile aynı seçim bölgesinden aday gösterilmesi mümkün değil. Yani Çorum’da Uslu varsa Kafkas listede yer alamaz. Veya Kafkas varsa Uslu listede olmaz.


İki dönem milletvekilliği, MKYK Üyeliği, Sağlık Bakan Yardımcılığı görevleri sırasında Çorum’a hakikaten ciddi hizmet getiren Agâh Kafkas’ın yine bu memleketin dertleriyle dertlendiği zaman geçtikte daha iyi anlaşılıyor. Bazı çevrelerce her ne kadar insanlarla iletişim, diyalog ve ekip kurma yöntemleri eleştirilse de, hizmet performansı mevkidaşlarına bakıldığında geçer not alıyor. Kafkas’ın zaman içinde gerek genel merkez gerekse hükümet kanadında ciddi yer edindiği anlaşılıyor. 62. Hükümet’in kurulmasıyla Sağlık Bakan Yardımcılığı görevine tekrar atanmaması, milletvekilliğine tekrar aday gösterilmediği dönemde olduğu gibi güç kaybı yorumlarına neden olsa da, kızının nikah törenine  başta Cumhurbaşkanı olmak üzere çok sayıda bakanın katılması olumsuz yorumları tersine çeviriyor.


KÜLCÜ’NÜN İSTEDİĞİ DİZAYN


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün milletvekilliği dizaynını Salim Uslu, Faruk Özkader ve Numan Sezer üzerine arzuladığı, şekillendirdiği söyleniyor. Başarılı olabilir mi derseniz, zaman gösterecek.


ÖZKADER DE BEKLENTİ İÇİNDE OLABİLİR


AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Faruk Özkader’in Numan Kurtulmuş’un Başbakan Yardımcısı olmasıyla görevinin sona ermesi, yerine AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı’nın atanması yine güç kaybı olarak değerlendiriliyor. Özkader’e genel merkezde yeni bir görev verilmeyeceği, seçimlerde milletvekili adaylık beklentisini Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un kontenjanına bağladığı dile getiriliyor.


BAĞCI’NIN YILDIZI


Son dönemde yıldızı yükselen ismin AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı olduğu söylenebilir. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeliği dışında çok etkin bir alan olmasa da, genel merkezde görevi alması, akademisyen titri, Genel Başkan Yardımcısı Parti Sözcüsü Beşir Atalay’a yakınlığı üçüncü dönem milletvekilliği adaylığını kuvvetlendiriyor.


BOSTANCI VE AKÇA DA KONUŞULUYOR


Kulislerde Başbakan Davutoğlu’nun geçmişte akademik camiadan tanışık olduğu AK Parti Amasya Milletvekili hemşehrimiz Prof. Dr. Naci Bostancı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı hemşehrimiz Prof. Dr. Lütfi Akça’yı Çorum’dan aday gösterebileceği iddia ediliyor. Tabi bunlar sadece iddiadan ibaret.


MADEN UNUTULMAMALI


Çorum’un yakından tanıdığı, memlekette siyasetin yanı sıra  sivil toplum hareketlerinin  lokomotifi Av. Fatih Maden de muhtemel adaylar arasında yer alıyor.

CEYLAN HAK OLARAK GÖRÜYOR


AK Parti İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan, 9 yılı aşkın süredir partisine emek verdiğini, çok çalıştığını, artık milletvekili adaylığını hak ettiğini düşünüyor. Son dönemeçte Milletvekili Murat Yıldırım’ın, kısmen Cahit Bağcı’nın desteğini alacağını, genel merkezde kurduğu bağlantıların adaylığına katkısı olacağını düşünüyor. Bu arada gerek Milletvekili Uslu gerekse Başkan Külcü ile siyaseten olumsuz bir görüntü vermemeye gayret ediyor.


Geçmişte İl başkanlığına atanmasında tek ve en etkili isim olan Sağlık eski Bakan Yardımcısı Agâh Kafkas’tan yine siyaseten, konjonktür gereği uzak durması dikkat çekiyor.


CEYLAN’IN ŞANSI


Kulislerde, üçüncü dönemini dolduran Milletvekili Yıldırım’ın partisinde veya hükümette görev almayı beklediği, Milletvekili Cahit Bağcı’nın da kendi adaylığını garantilemeyi düşündüğünden Ahmet Sami Ceylan’a katkı vermesinin pek mümkün görünmediği söyleniyor. Ceylan’ın partisinin genel merkezinden de ilâve güç alabileceği tahmin edilmiyor.  Vekil potasına giren Ceylan’ın aday gösterilme şansı rakiplerine göre daha az bulunuyor.


Bütün bunlardan anlaşılacağı üzere AK Parti Çorum Teşkilatı bu kışı bayağı hareketli geçirecek. 








habercim19













Son Güncelleme: 28.10.2014 10:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.