Çorum’un sağlıkta yakaladığı trendin artarak devam etmesi, üzerine vazife düşenlerin ellerini taşın altına koyması ile mümkün olacak gibi görünüyor.

HAYAL BİLE EDİLEMİYORDU

Yıllar önce Çorum’un bir tıp fakültesine sahip olabileceği hayal bile edilmiyordu. Bugün baktığımızda modern alt yapıya sahip eğitim araştırma hastanesi bünyesinde afiliasyon sayesinde büyük şehirlere sevkler azaltılarak yerinde sağlık hizmeti sunuluyor. Çorumlu bir yandan Sağlık Bakanlığı’na bağlı uzman hekimlerden, diğer taraftan akademik titri olan tıp hekimlerinden sağlık hizmeti alabiliyor. Tıp fakültemiz yeni hekimler yetiştiriyor. 400’ü bulan tıp öğrencimiz var. Bir kısmı hastanede İntörn (tıp fakültelerinde eğitim görmekte olan son sınıf öğrencilerine verilen isim) görev alacak. Öyleyse tıp hocalarını önemsemeliyiz. Bütün bu nimetler yakın geçmişte siyasetçisinden bürokratına fert fert herkesin elini taşın altına koymasıyla ortaya çıkan ortak bir emeğin sonucu.

ÜNİVERSİTE KURULMAZ, OLUNUR

Her şeyi devlete veya bir başka mecraya havale etme alışkanlığımızdan kurtulursak başaracağız. Akademik camianın hem fikir olduğu bir görüş var: ‘Üniversite kurulmaz, üniversite olunur.’ Bir üniversitede bina, kaynak, araç-gereç hoca, öğrenci eksiği olabilir. Lâkin her üniversite zamanla gelişiyor. Herkes gücü yettiği kadarıyla destek verirse olmayacak, yapılamayacak bir hizmet düşünülemez.

Örneğin, siyasetçi parasını bulacak, belediye imarını açacak, valilik sağlık kuruluşlarını koordine edecek, gazeteci kamuoyu oluşturacak, rektör hocasını bulacak ve böylece Çorumlu’nun hak ettiği hizmet ayağına gelecek.

Gelelim sadede;

Çorum’da 14 Mayıs 2018 tarihinde eski sisteme göre Bakanlar Kurulu kararıyla Diş Hekimliği Fakültesi kuruldu.

İzleyen süreçte Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile bir dizi görüşmeler yapıldıktan sonra Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi karşısında yer alan 500 bin m2’lik alana sahip Güney Kampüsü’nde diş fakültesi için yer tahsisi yapıldı. Sağlık Bakanlığı bünyesinde Diş Hastanesi’nin açılması ve Tıp Fakültesi’nde olduğu gibi ortak kullanım (afiliasyon), hem eğitim hem de bu alandaki tüm ihtiyaçların dünya standartlarında profesyonel olarak sağlık hizmeti verilmesinde mutabakat sağlandı.
Başlangıçta Bahabey Caddesi üzerindeki Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) diş hastanesi olacaktı. Fakat geniş yeşil alana zarar verilmemesi için Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya durum aktarıldı. Bakan Koca da, diş hastanesinin Güney Kampüsü’ne yapılmasını önerdi. Belediye Meclisi imar planını onayladı. Hitit Üniversitesi, Güney Kampüsü’nde hastaneye yapılması gereken olan miktarda yerin tahsisi hususunda Sağlık Bakanlığı ile anlaştı. Bina yapımı ve eş zamanlı olarak ortak kullanım anlaşması imzalanarak Diş Hekimliği Fakültesi’nin hayata geçirilmesi öngörüldü. Belirlenen araziye Diş Hekimliği Fakültesi ile ortak kullanım ve öğrenci alınacağı öngörülerek yapılacak hastane binasının projesi revize edildi. Hastane yapımı için 10 milyon lira ödenek ayrıldı. Malum bugüne kadar somut bir netice alınamadı. Bu arada diş hastanesinin diş fakültesine uyumlu şekilde hayata geçirilmesi için Ankara’da yeni gelişmeler olduğu bilgisi var.

ÖNCELİĞİMİZ MORFOLOJİ OLSA DA…

Elbette önceliğimiz Tıp Fakültesi Morfoloji Binası olmalı. Ancak Çorum gibi Anadolu kentlerine hizmet öyle kolay kolay gelmiyor. Yozgat Bozok Üniversitesi’ne Diş Hekimliği Fakültesi kurulmasını öngören kanun önceki gün Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Sonra çıkıp ‘komşu illere geliyor, bize niye gelmiyor’ edebiyatı yapmayalım.

Güç birliği yaparak traktörün kıraç tarlayı sürmesi gibi çok çaba göstermemiz gerekiyor. Öyleyse biraz rahatsız olalım, ‘para yok’ demeyelim, istenince, gayret edince, etkili ve yetkili isimlerle irtibat kurunca kaynak temin edilebildiğini görelim. Kendimize iş çıkaralım, harekete geçelim, durmayalım, oturmayalım.

Bir yandan Tıp Fakültesi morfoloji binasını yaparken, bir yandan da tüm alt yapısı hazır olan Diş Hekimliği Fakültesi için elimizi taşın altına koyalım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.