İlke, ilkeler… Kelimeler tek başlarına düşünüldüğünde yahut bir yaptırım anlamı taşıdığında ne kadar itici. Çalışma hayatı, ev hayatı, sosyal hayat, günlük-dünlük-yarınlık hayat vs, hayatın böyle paramparça edildiği bir çağda kendi arzusuna göre ilkeler belirleyip bunlara sıkı sıkıya uyan tipler vardır. Uymak bir yana, bu belirlediği saçma sapan ilkelere, muhatap olduğu insanları uyduran, yanında, evinde, ocağında kim varsa onları da kurallara bağlı kılmak isteyen bir sürü insanla doldu bu topraklar. Kendi, hastalıklı mizacının reflekslerini, bile – isteye eylemlerini, başkalarının uymak zorunda olduğu kaidelere dönüştüren din kadınları-adamları, devlet kadınları-adamları, iş kadınları-adamları ve hatta ilkeli sıradan! Kadınlar-adamlar her gün çoğalıyorlar. İlkeli insanlar ilkeleriyle birlikte, çekilmez oluyor. Çekilmez.

Mekânları tasallutu altına alan kişiler, o mekânların mültezimleri sanki. Takvim yapraklarından devşirme doğrularını göğün ve yerin yegâne hakikati sanan bu sinameki insan tiplerinin hayatında asla ilkeli bir şey olmaz aslında. Ahkâmları, yalnızca istilaya yöneliktir. Ne ki birini istila ettiler, hastalık halini alır. Her zaman ve zeminde bulundukları yerleri (camilerinin, işyerlerinin, devlet dairelerinin, sokakların, dünün, bugünün ve yarının) ele geçirme telaşesindediler. Büyük ve işe yaramaz özgüvenleriyle birlikte.

Ne ki böyle insanlara Büyük Alman Filozofu Emmanuel Kant’ı sabah akşam okumalarını zorunlu kılmalı. İlkeli olmak neymiş bilinmesi için.

Diğer yandan, Hazret Nuri Pakdil’in dediğine yanaşmaktır ilkeli olmak.

İlkeli el yıkaması.
İlkeli ağız yıkaması.
İlkeli burun yıkaması.
İlkeli yüz yıkaması.
İlkeli kol yıkaması.
Su-saç teması: ilkeli.
Bilinçli parmaklarla kulak memelerinin ve kulak içlerinin ilişkilendirilişi, su güzelliğiyle.
Ve yiğit boyun: bu, temizliktir!
Ve ayaklar, parmak aralarına değin okşanır, suya tutularak.

Ve gövdemi arıtılmış olarak teslim alıyorum yeniden.
Ve gecenin güneşle merhabalaşacağı sınır kapısında.

Nuri PAKDİL / Ateş Altında Harf Müfrezeleri

İlkeler insanı silkelemiyorsa hiçbir işe yaramayacaktır. Zulümden başka. Zalimlikten başka.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165